• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Panel do subwoofera z Allegro.

Ja tez zamówiłem 3 szt z czego 1 sprawną i 2 uszkodzone. Od razu sprawdziłem jak wizualnie wyglądają bebechy no i zarówno w dobrym jak i w uwalonych panelach kondek ceramiczny jest upalony(w sprawnym tak się uaplił że tylko nogi po nim zostały i pewnie dzięki temu działa bo nie zrobiło się zwarcie) Mam nadzieję że u mnie chociaż w jednym będzie sprawne trafo(już na starcie brzydko pachnie jak już takero wspomniał ale jestem dobrej myśli), jutro będę grzebał w nich :wink:

[ Dodano: 2010-01-22, 00:27 ]
JAREK napisał:
wymieniłem profilaktycznie przegrzany rezystor R3 o rezystancji około 12K
u mnie wyparował, nawet nogi po nim nie zostały...

Heh ja też od razu poczułem ten zapach. Osobą, które kupiły działające panele polecam wyrzucenie wspominanych kondensatorów 100nF lub zamiana na takie o większym napięciu. A co do trafa to pewnie to są takie z tych chińskich co nawet na jałowym są gorące :]

takero napisał:
Ciekawe ile podziałają te które sprzedawali jako sprawdzone ;]
ja zamówiłem sobie, i bratu ciotecznemu te wzmaki i juz coś jest nie tak...
Byłem wczoraj u niego i powiedział mi, że jak głośno gra, tzn. prawie przy przesterowaniu, to zdażyło mu się już az 2 razy, że wzmak się wyłączył???
mówił mi że jak grał grał, a tu nagle się wyłączył, musiał do niego podejść, naprawde go wyłączyć wyłacznikiem i włączyć to zaczął chodzić...
to już będzie jakoś drugi tydzień jak je kupiliśmy, ja tak dłużej nie testowałem swojego, bo narazie nie mam na czym :razz:

Myślę, że to może być od tego, że się bardzo zagrzał i włączyło mu się zabezpieczenie ( o ile tam jest) przed przegrzaniem się...
Brat suba ma na głośnika STX GDN-32-450-8-SC - wiem, że wzmak jest za słaby, ale mówię, że prawie przy przesterowaniu... a akurat innych nie było, a te w promocji :razz: :wink:

Ja bym go rozebrał i zobaczył jak on wygląda wśrodku, i może zmnienił paste termo przewodzącą na nową ???

Te dwa najbliżej mostka prostowniczego, 100nF między masą a napięciami zmiennymi - w innym temacie o tych panelach z allegro była taka fotka.

Zakupiłem 2 takie panele. W jednym, w którym były te kondensatory uszkodził się podczas grania(wysłałem na reklamacje). W sprawnym panelu nie ma tych kondensatorów.
Dzięki JAREK za odpowiedź :grin:

I w związku z powyższym raczej odradzam ludziom niedoświadczonym kontaktu z tymi wzmakami...
Najpewniej na dniach Irek dokona generalnego przeglądu przynajmniej jednego z moich i wtedy będzie można coś powiedzieć.
A póki co to szkoda ew strat w głośniku czy trafie panelu.

jakiś powód wycofania ich ze sprzedaży być musiał, przecież firma nie upadła...
poza najmniej bolesną w skutkach konsekwencją czyli zepsuciem wzmaka czy głośnika można nabawić się chociażby pożaru, osobiście nie mam zamiaru np. wyłączać wzmacniacza z prądu zawsze, gdy wychodzę z domu

przecież nikt nikomu ich nie każe kupować, każdy ma swój rozum. A kto się cokolwiek zna na elektronice, jak go kupi, to może rozebrać i sprawdzić czy coś jest nie tak. A cena robi swoje...

Karol22m napisał:
A kto się cokolwiek zna na elektronice, jak go kupi, to może rozebrać i sprawdzić czy coś jest nie tak.
Co rozebrać, co sprawdzić ?
Karol22m, jak sprawdzisz trafo ?
Bo jak sądzę partii wzmaków nie wycofaliby dla dwóch kondów 100n, szczególnie że pewnie to nie 50 czy 100 paneli, a na pewno sporo więcej.

takero napisał:
Co rozebrać, co sprawdzić ?
wogule nie rozumiem twojego pytania, jak kupujesz np z allegro, to nie zaszkodzi ci go rozebrać i sprawdzić elementy, czy są w dobrym stanie itd...
Karol22m, jak sprawdzisz trafo ?
???
takero napisał:
Bo jak sądzę partii wzmaków nie wycofaliby dla dwóch kondów 100n, szczególnie że pewnie to nie 50 czy 100 paneli, a na pewno sporo więcej.
a każe ci je ktoś kupować, jak tak jesteś przeciw? - chodz sam je kupiłeś

Karol22m napisał:
a każe ci je ktoś kupować, jak tak jesteś przeciw? - chodz sam je kupiłeś
Bo mocno obcuję z elektroniką od paru lat, a od 3 de facto ją studiuję, oprócz tego mam pewnych znajomych bardzo doświadczonych elektroników np Irka.

Karol22m napisał:
wogule nie rozumiem twojego pytania, jak kupujesz np z allegro, to nie zaszkodzi ci go rozebrać i sprawdzić elementy, czy są w dobrym stanie itd...
No to co - rozlutujesz go i sprawdzisz czy rezystory są dobre ? Czy diody nie mają przebicia ? Czy kondy mają odpowiednią pojemność ? :D
Litości...
No i jak sprawdzisz trafo ?
Bo po rozebraniu panela widać że to ono jest najprawdopodobniej powodem i przyczyną wycofania paneli z rynku.
Jest po prostu wadliwe.
Więc powiedz mi jak chcesz zrobić diagnozę tego trafa - napięcia zmierzyć ?
Co więcej możesz zrobić ?

Karol22m napisał:
ja zamówiłem sobie, i bratu ciotecznemu te wzmaki i juz coś jest nie tak...
Byłem wczoraj u niego i powiedział mi, że jak głośno gra, tzn. prawie przy przesterowaniu, to zdażyło mu się już az 2 razy, że wzmak się wyłączył???
mówił mi że jak grał grał, a tu nagle się wyłączył, musiał do niego podejść, naprawde go wyłączyć wyłacznikiem i włączyć to zaczął chodzić...
to już będzie jakoś drugi tydzień jak je kupiliśmy, ja tak dłużej nie testowałem swojego, bo narazie nie mam na czym :razz:
I sam widzisz że dzieje się z nim coś złego , tylko nie bardzo wiadomo co i co gorsza - czemu.

Wzmacniacze te są bardzo szeroko na forum polecane, że to świetna i tania alternatywa, tylko jeszcze nikt nie pomyślał że komuś może się przez to dom spalić !
Większość myśli że "jakoś to będzie"...

Dziwie się że w ogóle to kupujecie, ktoś się tego złomu chce pozbyć i jeszcze na tym zarobić.

Karol22m napisał:
A kto się cokolwiek zna na elektronice, jak go kupi, to może rozebrać i sprawdzić czy coś jest nie tak.
Masz rację. Ja jak kupuję sprzęt elektroniczny z allegro to przed odpaleniem zawsze rozbieram na części - osobno rezystory, osobno kondensatory, tranzystory, diody, włączniki, wyłączniki, przełączniki, rozłączniki i załączniki. No bo przecież nie mam rentgena w oczach i nie prześwietlę elementów jak są wlutowane, a tym bardziej nie pomierzę za pomocą miernika jak nie mam schematu układu :lol:

takero napisał:
No to co - rozlutujesz go i sprawdzisz czy rezystory są dobre ? Czy diody nie mają przebicia ? Czy kondy mają odpowiednią pojemność ? :D
dokładnie, jak ktoś się tym cokolwiek interesuje i to lubi, to może się pobawić - nie każdego stać na kupowanie paneli po 500 zł, przynajmniej mnie nie...
takero napisał:
No i jak sprawdzisz trafo ?
Bo po rozebraniu panela widać że to ono jest najprawdopodobniej powodem i przyczyną wycofania paneli z rynku.
Ile Cie trafo wyniesie ?
a poza tym, wiesz czy w każdym Panelu jest wadliwe trafo???
takero napisał:
Wzmacniacze te są bardzo szeroko na forum polecane, że to świetna i tania alternatywa
jak kogoś nie stać jak już wyżej podkreśliłem, to może sobie tylko na taki pozwolić

bart210, sam potwierdził...

stac cie na taki wzmak za 120zl, niesprawdzony, przychodzi, O jednak zje#any, ladujesz kolejna kase, potem cos wychodzi dalej itp...

wniosek jest prosty, nie kupujesz, a zbierasz pieniadze. Ja sie juz nauczylem.

[ Dodano: 2010-01-24, 15:21 ]
Chilihead napisał:
Chodzi o to, że kupisz taki panel w ciemno, okaże się, że będziesz musiał 100-150zł dołożyć i robi się już 300zł za taki panel. Bo jak sam widzisz są z nimi kłopoty.
Chilihead, ale przeciez jemu dobry przyjdzie, przeciez NIESPRAWDZONY. A na innych aukcjach sprawdzone sa... czasu na sprawdzenie TYCH akurat niema pewnie, a taniej!

Haha! zaszybki jestem :P

Tasior napisał:
stac cie na taki wzmak za 120zl, niesprawdzony, przychodzi, O jednak zje#any, ladujesz kolejna kase, potem cos wychodzi dalej itp...
nie chce mi się drugi raz tego samego powtarzać, NIE MAM KASY NA TO!!!
kupiłem taki, na który było mnie stać, i jak narazie jest ok, ale jak nie bedę miał co robić to go rozbiorę i zobaczę co się w nim dzieje od środka.

Powrót