• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Panel do subwoofera z Allegro.

gdyby przyszedł zepsuty, to bym mu go oddał, bo jak kupiłem jako dobrego ... ;] :wink:

Karol22m napisał:
gdyby przyszedł zepsuty, to bym mu go oddał, bo jak kupiłem jako dobrego ... ;] :wink:
ależ Ty naiwny...
A oni odpowiedzieliby tak - "Oczywiście, panel wymienimy na inny
Proszę odesłać nam ten , ale nasz firma dla zagwarantowania najszybszej wymiany
sprzętu na nowy i największej satysfakcji klientów tylko paczki kurierskie ubezpieczone na 2000zł.
Tylko to pozwala nam zachować tak wysoką jakość usług, więc takimi samymi paczkami wysyłamy.
Wysyłka w obie strony za pośrednictwem firmy kurierskiej TNT"
I tak to działa - wybul ponad 100zł na wysyłki żeby dostać kolejny panel :D

Karol22m napisał:
dokładnie, jak ktoś się tym cokolwiek interesuje i to lubi, to może się pobawić - nie każdego stać na kupowanie paneli po 500 zł, przynajmniej mnie nie...
150w panel , nowy i z wieczystą gwarą kosztuje u Irka , tzn kosztował 280zł.
Tutaj płacisz połowę tego nie mając żadnej gwarancji, bo w opisie aukcji jest jasno napisane że panele nie były gruntownie sprawdzane i sprzedawca nie gwarantuje że nie mają wad ukrytych etc.
Na dzień dobry płacisz 140zł + wysyłka, razem 160zł + trafo które padnie, bo nie oszukujmy się - na jeden wzmacniacz sprawny , przypadają 2 niesprawne na allegro, a z tego co widzę na forum te niby sprawne też są bardziej niby niż sprawne i coraz więcej dziwnych historii z nimi się zaczyna dziać co zresztą sam piszesz.
Sensowne trafo do niego to z 80zł z przesyłką , więc razem to 260zł zakładając że nic poza nim wymiany nie wymaga...

Karol22m napisał:
nie chce mi się drugi raz tego samego powtarzać, NIE MAM KASY NA TO!!!
kupiłem taki, na który było mnie stać, i jak narazie jest ok, ale jak nie bedę miał co robić to go rozbiorę i zobaczę co się w nim dzieje od środka.
Tia...

Karol22m napisał:
wogule cie nie rozumiem, jak nie mam kasy, to jak moge kupić cos lepszego ?
jak wyżej.

Karol22m napisał:
bart210, sam potwierdził...
to była ironia :lol: :lol:

Zasadniczo każdy zdaje sobie sprawę z tego że te wzmaki są ryzykowne w zakupie i użytkowaniu, tylko nie Ty.
Zapominasz choćby o tym że na poprawne działanie wpływa nie tylko sprawność części, ale też konstrukcja - bo to ona może być przyczyną awarii transformatorów.
Więc równie dobrze może okazać się żę wymienisz trafo, a za miesiąc i ono się spali, możliwe że przy tym zjarasz głośnik albo i jeszcze więcej.
A Ty wciąż piszesz o tym że go rozbierzesz i sprawdzisz czy rezy mają taką wartość rezystancji jak na pasku :lol:
Ogarnij się...

Witam.
To mój pierwszy post na forum,choć jestem tu już jakiś czas...i muszę pogratulować wszystkim,którzy robią tu naprawdę dobrą robotę.Tak trzymać !!!
Przyglądam się tej rozmowie,bo sam kupiłem 2 panele (te z wcześniejszych aukcji-po 120 zł-"te sprawne") i nie zagłębiałem się zbytnio w ich poprawność...Moje sztuki zagrały,tzn.coś tam było słychać w głośniku i nawet nie widziałem dymu :wink: ...Ale muszę zgodzić się z Takero...to był jednak ryzykowny zakup...Zobaczymy co będzie dalej,bo noszę się z zamiarem zbudowania czegoś na nich.I tu prosiłbym o radę,jakie głośniki waszym zdaniem były by optymalne dla tego wzmacniacza?Gra u mnie Koda AV 600(wiem,że chińszczyzna),głównie pod kinem domowym,muzyka różna z przewagą ciężkiego metalu...i najgorsza bolączka-akustyka pomieszczenia:salon łączący się z jadalnią,kuchnią,przedpokojem i bliskim sąsiedztwem schodów na piętro!całość ok 100 m.
Potrzebuję ciut mocniejszego basu niż mam,bo sub od Kody (nie pamiętam symbolu-niby 150 W,12 cali i waży chyba z 40 kg)może być niezły,ale chyba w łazience...Wiem,że omawiane panele,też nie zapewnią rewelacji,ale może coś poprawią do czasu aż zgłoszę się do Irka i wtedy naprawdę już nie będzie kompromisów :mrgreen:
Dziękuję z góry i pozdrawiam.

Mój panel chodzi całymi dniami,pare h na max i nic mu nie jest jak narazie.Ale wymieniłem jeden rezystor taki mały na 5watowy i 5 watowiec i tak parzy diode zenera tez wymienilem bo miala 130 stopni (na mocniejszą).U mnie trafo wyglądało jeszcze gorzej niż te na zdjeciach :mrgreen:

takero, dobra, ja nie mówię, że te panele są nie wiadomo jakieś świetne, ale w tej cenie przystępne, wiadomo zakup był ryzykowny, i z tego co piszesz, zastanawiam się czy to jest 100% zakup przemyślany, ale ja go nie kupiłem na jakies lata, tylko teraz jako, że nie ma żadnego panelu Irka na sprzedaż, ( jak przejrzysz tematy, to zobacz, że się pytałem czy ktoś nie chce sprzedać). I jak mówię, ja tego panelu nie bronie, ani nic, a i Ty tak na nie najeżdżasz, i mówisz jakie koszty można przez nie ponieść, a sam z tego co kojarzę to parę sztuk kupiłeś???
PS ja za niego w całości poniosłem 140zł nawet nie całe, bo kupiłem dwa a drugi dla brata jak już mówiłem

Karol22m, naprawdę nie chce mi się któryś tam raz powtarzać , przeczytaj moje posty pisane tu przeze mnie od początku...

Karol,jakie masz plany odnośnie tego panela?Zdradź swoje plany :wink: ...pomóż ziomalowi...

takero napisał:
Karol22m, naprawdę nie chce mi się któryś tam raz powtarzać , przeczytaj moje posty pisane tu przeze mnie od początku...
śledzę temat od początku, a drugi raz mi się nie chce :razz:
moim zdaniem temat zakończony, wzmak całkiem niezły dobry wcale, ktoś chciał to kupił na swoja odpowiedzialność i tyle, a każdy zna zdanie o nim i każdy to inaczej odbiera. Moim zdaniem to on jest tez średni, i jak bd miał kasę i bd panel Irka na sprzedaż to zamienię

[ Dodano: 2010-01-24, 21:57 ]
freedi, nie mam planów co do tego wzmaka :wink: na twoim temacie, co ci napisałem ten głośnik, to się sam zastanawiałem, żeby taki kupić, ale po pierwsze trochę słaby ten panel, po drugie jak tu Takero mówił, może się uszkodzić głośnik, no i trochę za duży jak na mój pokój głośnik...

[ Dodano: 2010-01-25, 09:39 ]
takero napisał:
Karol22m napisał/a
ależ Ty naiwny...
A oni odpowiedzieliby tak - "Oczywiście, panel wymienimy na inny
Proszę odesłać nam ten , ale nasz firma dla zagwarantowania najszybszej wymiany
sprzętu na nowy i największej satysfakcji klientów tylko paczki kurierskie ubezpieczone na 2000zł.
Tylko to pozwala nam zachować tak wysoką jakość usług, więc takimi samymi paczkami wysyłamy.
Wysyłka w obie strony za pośrednictwem firmy kurierskiej TNT"
I tak to działa - wybul ponad 100zł na wysyłki żeby dostać kolejny panel :D

Regulamin Allegro: każdy towar, który kupujemy, możemy oddać do 7 dni, jeżeli nam coś nie pasuje. Możemy również wystąpić o zwrot prowizji . Tyle na mój temat ;]

Dorwał ktoś schemat do tych wzmaków? Właśnie rozkręcam jednego i u mnie w jednym uszkodzonym trafo mam ok więc szukam dalej(kupiłem dwa ale drugiego nie ruszałem).
Z uszkodzeń widocznych to standartowo ceramiki w zasilaczu i R3 jest zwęglony...
Mile mnie pozytywnie zaskoczył fakt że trany końcowe to 2SC5200 i 2SA1943(a nie jakieś wymysły szatana których nie ma na rynku) czyli to co w uni :wink:

Kupiłem 2 panele na allegro jako sprawne po 120 zł sztuka, zapłaciłem 270 z przesyłką.
Jeden podczas grania uszkodził się. Zadzwoniłem do sprzedawcy po ustaleniu wysłałem panel na jego koszt. Dziś otrzymałem sprawny.

U mnie jeden już postawiony na nogi, teraz go potestuję i zobaczę jak długo będzie chodził :mrgreen: Działa Wam auto off? U mnie w obu czekałem kilka minut i nic:/

Nie miałem co robić, i rozebrałem swój taki pane, od razu jak go rozkręciłem czułem taki dziwny zapach(jak jakieś stare płytki z telwzizorów czy coś...) Zdziwiło mnie trafo, bo nie grałem teraz na nim, tylko był podłączony do prądu, a było strasznie gorące, teraz wiem dlaczego jak gram, nie jest tylko gorący radiator, ale cały panel... zresztą teraz jak nie grałem, sam panel teraz też był w miarę ciepły...

[ Dodano: 2010-01-25, 16:15 ]
nawet nie sprawdzałem auto off, bo mi sie nigdy nie chciało czekać,aż się wyłączy :razz:
wiem tylko, że chodzi auto on :mrgreen:

ja zostawię na dłużej włączony, zobaczę czy się wyłączy czy nie:) A w drugim niestety trafo się ugotowało, czy coś więcej to zaraz sprawdzę...

[ Dodano: 2010-01-25, 16:50 ]
Ok w jednym auto off działa też, po ok 10minutach się wyłączył...

ciekawi mnie to moje trafo, jak jest tylko podłączony do prądu i się tak grzeje, to co sie dopiero dzieje, jak sie bd na nim grać...
coś niepewny jest ...

w zasilaczu są 2 małe ceramiki... Jeden koło czarnego kabla który idzie z trafa a drugi koło mostka.... C20 i C21 Może robią zwarcie i dlatego trafo się poci... Sprawdź sobie to...

o szkur.... dzięki, ze mi powiedziałeś, C 20 jest przepalony w pół, połowę wogule nie ma ...
ale nie mogę znaleść C21
dobrze, że z nudów go rozebrałem ...

[ Dodano: 2010-01-25, 17:39 ]
znalazłem C21 - nie mogłem bo był tak spalony, aż go nie było widać i jest aż kondensator przypalony ... ;/
nie dziwię się teraz, że się tak grzał...

Powrót