• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Panel Irka sub 150

Reakcji
0
Witam czy z tego panela dal bym rade zasilić dwa gdn-y ???
jak by to wygladało ?? swoje intencje zdradze pozniej :))

I would say 'L-O-L'

Dwa GDNy 30/120? stary Holton 400 sie klania ;]
zreszta, ten panel nie ogarnie 4 Ohm, a prawdopodobnie podepniesz je rownolegle...

podepne tak zeby bylo odpowiednio, chce tylko wiedziec czy sie da, jezeli tak to jak : )

[ Dodano: 2009-11-15, 12:18 ]
nie mam zamiaru kupować drugiego wzmaka, jezeli nie bd sie dalo to sobie odpuszcze.
ale zachcialo mi sie drugiego gdn-a dlatego sie pytam czy moge wykminic cos z moim panelem

Jesli masz wersje 8omowa to nie podlaczysz drugiego glosnika, jesli 4omowa to podlaczysz tylko twedy bedzie po 75W/glosnik. Zawsze dobieram wzmacnaicz optymalnie wiec raczej masz wersje 8omowa. Wiec tylko drugi glosnik i drugi panel wchodza w gre.

okej dzięki, czyli nici z moich planów.
A jak by sprzedać ten sub 150 i kupic sub 300 4OHM jaka jest roznica w cenie tego teraz ?? no i 150 na jednego gdn powinno styknac ?

taka jest różnica, że możesz mieć duży problem w kupieniu panela SUB300, irek Ci go nie zrobi bo jest po poważnej kontuzji...a na wtórnym rynku rzadko się pojawiają...

Jak ktos ma 150W i 12cali i mu jeszcze malo to najpierw wysylam do ''uszologa'' a potem do psychologa ;)

Choc juz zalatwialem 15cali i 300W no i nadal bylo malo, dlatego jest juz zrobiony panel 450W.

:))) chce zrobic po 1 doswiadczenie, po drugie strace tylko 200 zł [mialem zamiar]
po trzecie z nudow nie mozna probowac? :D sub na 2x 30/120 nie moge sobie nawet tego wyobrazic ;d

irek napisał:
Jesli masz wersje 8omowa to nie podlaczysz drugiego glosnika, jesli 4omowa to podlaczysz tylko twedy bedzie po 75W/glosnik. Zawsze dobieram wzmacnaicz optymalnie wiec raczej masz wersje 8omowa. Wiec tylko drugi glosnik i drugi panel wchodza w gre.

A jak poznać czy mam wersje wzmacniacza 4 czy 8Ohm? Bo ja przypuszczam, że mam wersje 8ohm, a głośnik 4ohmy.

w ogloszeniach ktos sprzedawal SUB300 - jak jeszcze go ma to kup
SUB150 sprzedasz spokojnie bo ten GDN jest dosc popularny

nad tym SUB150 to może i ja się zastanowię jak będziesz go sprzedawał :mrgreen:

jamess8 napisał:
A jak poznać czy mam wersje wzmacniacza 4 czy 8Ohm? Bo ja przypuszczam, że mam wersje 8ohm, a głośnik 4ohmy.

Jest napisane na panelu, moc i ile om. Dla 8om jest to naklejka i jak sie zdarla to mozna poznac bo elektrolitach, jak sa na 63V to wersja 8om a jak na 50V to wersja 4omy.

Jak masz glosnik 4omowy i chcesz dwa napedzic to obecnie nie mam odpowiedniego panela.
Nie ma sensu robic suba na dwoch glosnikach, juz lepiej zrobic dwa oddzielne, mozna je wtedy latwiej ustawic. Moga miec niezalezne wzmacniacze albo jeden bedzie podlaczany pasywnie.

Myślę że taki wzmacniacz nie traci tak na wartości, szczególnie teraz gdy jest deficyt tego sprzętu :razz:

a czemu nie można liczyć jak za nowy....swego czasu jak był bym na samochody i w salonach nie było jakiegoś modelu to się kupowało auto i jechało na giełdę sprzedać z 10-15% okładem...liczy się tylko stosunek popytu i podaży...

LuSzTi napisał:
to się kupowało auto i jechało na giełdę sprzedać z 10-15% okładem.
eee?
Bo jeśli mówisz o PRLu to nieco inaczej to wyglądało.

Wiesz, możesz chcieć i 1000zł o ile tylko ktoś Ci tyle da :)
EOT

nie mówię o PRL'u, był czas pod koniec lat '90, że jak kupiło się np Skodę Felicię, to był na nią taki popyt, że jechało się na giełdę i było minimum 2 chętnych zapłacić 10-15% więcej niż w salonie. I tak to działało...

No i zgodzę się ze zdaniem...że coś kosztuje tyle, ile ktoś inny jest w stanie za to zapłacić...

Powrót