• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Parametry nie grają.

Zgadzam sie z tym... niestety :(

I z tym, ze sa tu pewne teorie nie do obalenia
Nie wiem dlaczego
Zawsze jest walka o to i walczą o to osoby jak pózniej sie okazuje nie slyszaly badz nie testowaly
Nie dopuszczają niektórzy do siebie, ze mimo teorii dobry dźwięk mozna osiągnąć w inny sposób

Nie dopuszczają niektórzy do siebie, ze mimo teorii dobry dźwięk mozna osiągnąć w inny sposób

Najczęściej bywa tak, że teoria dobra, tylko dźwięk do dupy. Ciekawe jakby wypadło brzmienie najbardziej docenionych konstrukcji forumowych w porównaniu z dobrej klasy produktami profesjonalnymi. Przypuszczam że niewiele osób miało mozliwości prowadzić takie porównania.
W DIY panuje takie przekonanie że wystarczy jeśli każda kolejna konstrukcja będzie na droższych głośnikach wiec musi być lepsza. Przy trzeciej czwartej dochodzą do scan-speaków a co bogatsi do accutonów i nikt ich nie przekona, że to nie zawsze musi brzmieć lepiej.

---------- Post dodany o 09:55 ---------- Poprzedni post o 08:48 ----------

Teraz już nie dziwie się żę ludzie którzy posiadają odpowiednią wiedzę unikają forów
Fora to zjawisko socjologiczne i dobrze się kojarzy się ze słowem "sfora". Racja w "s"forze jest tego kto głośniej ujada i znajduje przytakiwaczy. Ważna jest dominacja uzyskiwana przez wspieranie przekonania "guru" o swojej nieomylności.
Fachowcy nie maja czasu wdawać się w dyskusje z niedorobionymi dzieciakami z takich "s"for hobbystycznych, dlatego na nie nie zaglądają.

Teraz już nie dziwie się żę ludzie którzy posiadają odpowiednią wiedzę unikają forów
Z moich obserwacji również wynika, że w większości przypadków tak jest i zjawiskiem naturalnie z tym związanym jest też to, że ludzie owej wiedzy nieposiadający, czy nawet częściej myślący, że wszystko wiedzą, piszą na forach o każdej porze dnia i nocy. Ci "wiedzący" nie wypowiadają się, albo wypowiadają w porównaniu z nimi rzadko, bo po prostu nie chce im się kłócić i udowadniać, że ziemia nie jest płaska. I zwyczajnie szkoda im na to czasu.
By dojsc do takich wnioskow nie jest potrzebna wiedza praktyczna, wystarczy doswiadczenie.
No to jest potrzebna ta wiedza praktyczna, czyli doświadczenie, czy też nie? ;).

Ostatnia edycja:
Praktyk Ja też nie muszę się zgadzać bo po prostu nie mam takiej jeszcze wiedzy praktycznej A takiego doświadczenia jak on w projektowaniu głośników nie ma tu nikt na forum.
No mega argument . Bo jakiś tak konstruktor uważa że ...

Jak by to był konstruktor seas-a i powiedział :
"tylko twarde membrany na średnie i wysokie " albo acutona " tylko ceramika " ?

Głosniki nei dzielą się na "mętkie" czy "sztywne"
tylko na złe i dobre .
Tak się składa że na rynku można znaleźć świetnie grające głośniki z różnym materiałem na membranie .

Każdy ma jakieś poglądy polityczne .
To jak byś pytał Kaczyńskiego jaka partia jest najlepsza .
Zgadnij co powie ?
A doświadczenia odmówić mu nie można ;)

Jakie własności powinien mieć materiał na membrany wiadomo od dawna:

- małą masę
- dużą sztywność
- wysokie tłumienie wewnętrzne

problem w tym, że większość materiałów ma jednocześnie najwyżej dwie wymienione cechy

Tak...
To tak jak jest duzo opinii o tym, ze pp to najgorszy materiał na membrany
A głośniki z takiego materiału grać nie mogą

To ja wszystkim takim powiem: posluchacie wysokich modeli dynaudio

To ja wszystkim takim powiem: posluchacie wysokich modeli dynaudio

A jeśli posłucham i mi się nie spodoba to co? Każdy ma swoje gusta i każdy wybierze sobie co chce :) Dzięki temu mamy głośniki papierowe, węglowe, kewlarowe, polipropylenowe itd itp :) Dla każdego coś miłego.
Są tacy co uważają, że na średnicę tylko kevlar...i co im powiesz? Takie kategoryczne stwierdzenia są bez sensu :)

Moje stwierdzenie ma mniej "katrgorycznosci" w sobie niz stwierdzenie, ze nie ma prawa grać.
Był u nad temat o tym na forum

Niezależne testy propylenowych Seas'ów pokazały na średnich częstotliwościach zniekształcenia wynoszące kilka procent.
Których ?
Tych nowych ?
linkwitz je mierzył i ich używa .
U zapha wypadły nieźle .
Tak samo jak polipropyleny AT (chociaż cena tych akurat jest kosmiczna :( )

Każdy ma jakieś poglądy polityczne .
To jak byś pytał Kaczyńskiego jaka partia jest najlepsza .
Zgadnij co powie ?
A doświadczenia odmówić mu nie można
W politykę się nie wdaję, tam każdy broni swojego zdania/swojej racji niezależnie czy ona jest prawda.

No mega argument . Bo jakiś tak konstruktor uważa że ...
Słyszał diamentowe wysokotonówki, topowych kolumn Focala (a zresztą i tak nikt go tu nie zna więc jego zdanie się nie będzie liczyć ;) )i powiedział mi co o tym myśli - ja powiem tylko czysta komercja :D A ile te "cuda kosztują"...

Jak by to był konstruktor seas-a i powiedział :
"tylko twarde membrany na średnie i wysokie " albo acutona " tylko ceramika " ?

Głosniki nei dzielą się na "mętkie" czy "sztywne"
tylko na złe i dobre .
Tak się składa że na rynku można znaleźć świetnie grające głośniki z różnym materiałem na membranie .

Ja bym tak powiedział, gusta można podzielić na lepsze i gorsze :D Ponad gustami też coś jest, coś bardziej obiektywnego ;)

A ja powiem wam co innego co powiedział mi jeden guru:
"Jak dobrze grającego systemu byś nie zrobił, jak dobrze grającego wzmacniacza byś nie miał ja i tak ci powiem, ze cos jest nie tak"
Cytat nie jest dokładny ale niesie właśnie taki sens
Od tamtej pory niektóre recenzje straciły dla mnie wartośc
Jest tylko garstka ludzi których opinie cenie
A najwieksza jest moja własna, jak usłysze system ktory robi na mnie wrażenie

Powrót