• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwsza konstrukcja

piotrorts napisał:
Jeszcze jedno pytanie, nie wziąłem pod uwagę jednej kwestii a mianowicie czy wzmak unitry ws-503 napędzi te głóśniki??

Cudów nie będzie ale jakoś sobie poradzi... Jednak zmiana wzmacniacza w przyszłości jest conajmniej wskazana... (może uniamp?)

Caleb napisał:
ale co jest niby dziwnego w tym wykresie?
pewnie ten dolek. wpoczatkujacy zbyt doslownie interpretuja wyniki wykresow z tego programu :P
tam wiekszosc jest kompletnie nie potrzebna i nie realna ;]

czemu zbyt doslownie? maximum power winisd podaje dla zakresu liniowej pracy cewki - czyli dla najmniejszych znieksztalcen. podane moce oczywiscie mozna przekraczac, ale odbija sie to kosztem jakosci - wzrastajacych znieksztalcen.

Panowie doradzcie coś w sprawie kabli. Jakiej firmy, grubość (dla nisko i dla wysokotonowca). Gniazdo bi-wire czy od terminala taki sam kabel co od zwrotki do głosnika?? No i gdzie można zakupić w miare przystępnej cenie(polink??)

Bierz PROCAB z allegro. LS25 lub tanszy LS15 (ale mniej ekonomiczny:)). Za taka kase nie znajdziesz lepszego raczej, mozesz go zastosowac zarowno wewnatrz kolumny jak i do podlaczenia do wzmacniacza.

A, czy dobrze będzie dac procaby zarówno do środka kolumn jak i od nich do wzmaka, czy do środka lepiej dac coś innego?

czy do wysokich może iść kabel 2,5mm czy lepiej dać cieńszy Bo zamówiłem już ProCab-a 2x2,5mm

Zawsze mozesz zedrzec zewnetrzna izolacje z procaba i zostana wtedy normalne kabelki 2,5mm tak jak tu:

piotrorts napisał:
czy do wysokich może iść kabel 2,5mm czy lepiej dać cieńszy Bo zamówiłem już ProCab-a 2x2,5mm
jedyne co moze przeszkadzac to wieksza masa kabla co w przypadku niektorych wysokotonowek moze oznaczac wyrwanie konektorow - np tonsile :P
piotrorts napisał:
jeszcze jedna niewiadoma, czy przy liczeniu litrażu brać pod uwagę wygłuszenie??
ja to robie tak ze nie uwzgledniam ani glosnika i b-r bo zakladam z gory ze zrownowazy to wytlumienie.
magnes glosnika i tunel zabieraja miejsce a wygluszenie pozornie zwieksza pojemnosc kolumny...

Powrót