• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwsza konstrukcja

a po co to wogole wklejac? ja poprostu przycinam na 1cm wiecej niz szerokosc i na wcisk wkladam ;]

watoline tez na wcisk mam :P
tylko ze z watolina to daje dlugosc na obwod i prostujac sie przylega do scianki

W sumie racja, nie trzeba nic kleić. W kolumnach watolinę mam włożoną na wcisk i nic nie lata. A w przyszłości jeśli chciałoby się poeksperymentować z wygłuszeniem to nie trzeba nic odrywać.

a czy trzeba wygluszac komore ze zwrotka bo mam zamiar zrobic kolumny z pusat przegroda tak jak w ostinato i tam tez bedzie trminal ze zwrotka czy trzeba tam pchac jakas gombke/watoline? to samo pytanie co do komory wysokotonowki

Hm... szczerze powiedziawszy nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale przecież jakieś tam fale w głąb kolumny głośnik wysokotonowy też wydaje ... ?

panowie da się jakoś zabezpieczyć płytę wiórową przed pękaniem podczas skręcania? bo za druga kolumnę dopiero sie zabralem i plyty lezaly z 2 miechy a w mieszkaniu goracą i to moze dlatego. Szczegolnie przy mocniejszym dokreceniu srub brezgi sie wypaczaja Da sie cos z tym zrobic??

Możesz zagruntować gruntem głęboko penetrującym do płyt OSB - do kupienia w każdym sklepie z materiałami budowlanymi. (Nie jest tani) lub troszkę rozcieńczonym wodą wikolem. i poczekać 24 godziny. Poza tym, należy pamietać, by nie skręcać na narożnikach tylko jakieś 7-10 cm od nich.

KAPRINT napisał:
roszkę rozcieńczonym wodą wikolem
właśnie o tym myślałem, dobrze nasącz i koniecznie nawiercaj przed wkręcaniem, najpierw mniejszym wiertlem np 3mm a potem większym żeby się łepek od śruby ładnie schował a nie na chama wrzynał w płytę.

panowie jak robicie zcięte boki, bo ja myslalem zeby zrobic wazszy front i wtedy dac jakas listwe skosna albo jakos zagruntowac???

Powrót