• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Połączenie dwóch transformatorów

Reakcji
0
Witam, chyba większość widziała tanie trafa na allegro(tst 80/004 2x24V). W związku z tym mam pytanie, czy mogę zastosować taki "patent"?
trafob.jpg

Docelowo miałby to być zasilacz do Holtona200, pracującego na obciążeniu 8ohm. Oczywiście odwinąłbym trochę zwojów, tak żeby napięcie z 24V zmalało do ok 20V.
No i najważniejsze, o ile taki połączenie jest możliwe, to czy moc wzrośnie dwukrotnie(160W)?

gilbert napisał:
. Oczywiście odwinąłbym trochę zwojów, tak żeby napięcie z 24V zmalało do ok 20V.
tylko pamietaj ze wtedy spadnie tez max moc takiego odwinietego trafa
No i najważniejsze, o ile taki połączenie jest możliwe, to czy moc wzrośnie dwukrotnie(160W)?
;-)tak

no i pamietaj ze holton potrzebuje napiecia symetrycznego, czyli musial bys kupic 4 takie trafa

dzięki za info właśnie sobie zakupiłem 6szt. :]
minutę po mnie ktoś się zorientował że promocja wiecznie trwać nie będzie :lol:

ja połączę uzwojenia równolegle 160W 2x24V

Kurcze to niesprawiedliwe , Ja kupiłem tylko 2 :P
Pewnie na zarobek ktoś kupił te 16 sztuk.

Piszcie swoje propozycje jak to wykorzystacie :)

Ja chyba SUB w mostku TDA7294. Uzwojenia równolegle.

Kurcze też się spóźniłem a z chęcią bym dwie sztuki kupił. Idealne trafo do lm3886/3875 do dual mono.

Naczytałem się trochę na elektrodzie o szeregowym i równoległym łączeniu traf. Każdy pisze tam co innego. W związku z tym mam pytanie, czy to co przedstawiłem w pierwszym poście starczy do zasilenia Holtona200(chcę uzyskać ok 100W przy 8ohm)?. Niby szeregowe połączenie nie spowoduje zwiększenia mocy dwukrotnie.

gilbert napisał:
Niby szeregowe połączenie nie spowoduje zwiększenia mocy dwukrotnie.
kurcze ale gafe walnelem :) oczywiscie ze moc pozostanie ta sama ! :) zmeczenie po dniu pracy i zajec robi swoje :roll: zwiekszy sie tylko napiecie, jak polaczysz trafa rownolegle to wzrosnie wydajnosc pradowa a napiecie pozostanie bez zmian

jak Ci nie potrzebne te trafa to z checia odkupie :)

kurcze ale gafe walnelem :) oczywiscie ze moc pozostanie ta sama ! :) zmeczenie po dniu pracy i zajec robi swoje :roll: zwiekszy sie tylko napiecie, jak polaczysz trafa rownolegle to wzrosnie wydajnosc pradowa a napiecie pozostanie bez zmian
Dobra, a jak ma się do tego P=UI ? (napięcie x2 = moc x2).

moze koles wystawi jeszcze jedna aukcje, albo napisz do niego czy poza allegro Ci nie sprzeda, moze ma jeszcze :)

Trafa doszyły :) Po wyjęciu zaskoczenie bardzo maluśkie(niezbyt cięzkie) i tu szkoda że nie kupiłem 4ech :(
Na jednym mam 2x27.1 V na drugim 26.8.
Stan wizualny bardzo dobry :)

Pytanko. Na uzwojeniach wtórnych są opaski w postaci termokurczek , czy to są oznaczenia początków uzwojeń ?

gigipawel, moje też doszły
co do połączenia to dwa osobne kabelki czerwone to zasilanie 230V
dwa z czterech kabelków o takim samym kolorze to jedno uzwojenie a drugie dwa o tym samym kolorze to drugie uzwojenie, ja mam dodatkowo z obu par połączone tulejkami oba uzwojenia, możesz je przeciąć i masz wtedy prawdziwe 2x24V a nie 24-0-24 lub 48V z dwóch uzwojeń
pamietaj że te napięcia co podałeś są napieciami jałowymi, pod obciążeniem skutecznie napięcie spadnie :]

Do mnie też dotarły... 2 zamiast 4. Gość odpisał że w poniedziałek wyśle dwa pozostałe. U mnie napięcia to 2x27V. Przy równoległym połączeniu akurat będzie do mostka TDA :)

A ja mam pytanie. Nie znam się na tym więc może pomożecie. Mam trafo 250W z wyjściami 2x27V i 2x15V. Chciał bym się dowiedzieć czy mogę te wyjścia połączyć równolegle? Mogło by mi to dać 42V?