• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Początki Car Audio v2 / trochę bardziej wdzięczne auto - Leon 1M

Najśmieszniejsze jest to jak ludzie kładą klocki za grube € $ £ a żałują 100-150 pln dodatkowo na zrobienie porządnie drzwi :)

W kiepsko zrobionych furtkach to i BRAX nie zagra :)

Dobra, jak kupię te 5mb (500x50) to chyba starczy. Zrobi się "wnętrze" drzwi jak najlepiej. A najwyżej zewnętrzną blachę sobie sam wykleję później.
Tym czasem niestety wizyta punta u mechanika się przedłuża, a tam cały sprzęt w nim siedzi. Więc i tak nie mogę nic zrobić.

Dystanse zamówiłem.
Małe dystanse pod TW zrobione (choć ciągle mnie kuszą te alu pierścionki. To chyba jednak będą siedziały te miśki w obudowach od gms1929 tak jak teraz.

Maty... no tutaj czekam aż mi klient zapłaci za złożenie PC. Raczej wezmę "resztkę", te 500x50 za 220+kw.
Choć jeszcze szukam innych opcji.
W sumie patrzę tylko na GMS07XL choć nie wiem czy słusznie.

Dobra, jak kupię te 5mb (500x50) to chyba starczy. Zrobi się "wnętrze" drzwi jak najlepiej. A najwyżej zewnętrzną blachę sobie sam wykleję później.
Tym czasem niestety wizyta punta u mechanika się przedłuża, a tam cały sprzęt w nim siedzi. Więc i tak nie mogę nic zrobić.

Dystanse zamówiłem.
Małe dystanse pod TW zrobione (choć ciągle mnie kuszą te alu pierścionki. To chyba jednak będą siedziały te miśki w obudowach od gms1929 tak jak teraz.

Maty... no tutaj czekam aż mi klient zapłaci za złożenie PC. Raczej wezmę "resztkę", te 500x50 za 220+kw.
Choć jeszcze szukam innych opcji.
W sumie patrzę tylko na GMS07XL choć nie wiem czy słusznie.

Tylko uważaj bo 50x500 to 2,5m2

Radzę sobie z liczeniem :)
I tak jak mówię, najpierw skupić się na wyklejaniu środka. Jeśli ma braknąć to na zewnętrzną blachę. Żeby nie trzeba było rozkręcać drzwi tylko dokleić jak tylko przyjdzie ochota.

Wyszło mi trochę rzeczy w aucie, więc wygłuszanie schodzi na dalszy plan.

Teraz zrobiłem stage 1/3 :]

Czyli wywaliłem ori przód, zastąpiłem to ama bl160+mission (co ciekawe mission bardzo fajnie wpasował się w ori miejsca - choć to na pewno nie będzie jego docelowe miejsce), na dystansie 36mm)
Całość na razie i tak tylko pod radiem, fadera ustawiłem sobie na sam przód, żeby z tyłu nie odłączać i jest gitarka. Sporo lepiej niż seria, w końcu można jakoś normalniej słuchać. Ale do czasu :]

W końcu kiedyś wpadnie wzmacniacz, stx i wygłuszenie. Ale na razie skupię się na oleju, błędzie EPC i regulacji gazu :P
Później sobie będę zbierał klocki i w końcu przód zostanie wygłuszony.

Jeszcze muszę się czegoś dowiedzieć o peszlach na kable zasilające. W puncie miałem to puszczone bez. Co prawda nie miało gdzie się przetrzeć, ale mimo wszystko teraz chciałbym już zrobić tak, jak być powinno.

Wrócę do tego tematu kiedyś z następnymi pytaniami :P

Ostatnia edycja:
A ja tak zapytam takie dystanse do alfy romeo 145 to wiecie gdzie można nabyć? albo jakie inne by pasowały?

Dzisiaj pociągnąłem sobie wszystkie kable, od razu z bagażnika na 4 głośniki (zwrotnicę w bagażniku będę trzymał, a później przesiadka na aktywkę...)
Pociągnąłem zasilanie - na razie został jeden kabel LGY 16m^^2
Sygnałówki hollywood pro 425
W sumie to cały sprzęt z poprzedniego auta.

Nie wiem jeszcze jak będzie z zakłóceniami. W obu progach są ori wiązki.
Lewym puściłem zasilanie i jeden głośnik, prawym 3x głośnik + sygnałówki i remote (w puncie mi takie ustawienie zakłóceń nie łapało, a tu... okaże się jutro).

Zabrałem się za robienie słupków. Więcej takich pierścionków chyba nie kupię :P
Znaczy nie mam nic do ich wykonania, jednak teraz jak spróbowałem, to wiem, że wolałbym inne. Jednak była dobra cena, żal nie brać.

Słupki schną po żywicy, jutro szpachla, a później... no właśnie. Chciałbym jakiś materiał kupić.

Tak więc pytań ciąg dalszy...

1. Macie jakieś dojścia do fajnego miękkiego materiału, dobrze kryjącego. Takiego.. akurat na słupki?
A może możecie coś polecić konkretnego?

Drugie pytanie.
Czy woofery mogą grać na ori wiązce? Tzn od wzmacniacza do kostki iso idzie 2x1,5mm^2 miedziak, ale od iso do wooferów ori wiązka. Jest to jakiś problem? Za mały przekrój i wymieniać wszystko?

Zabrałem się za robienie słupków. Więcej takich pierścionków chyba nie kupię :P
Znaczy nie mam nic do ich wykonania, jednak teraz jak spróbowałem, to wiem, że wolałbym inne. Jednak była dobra cena, żal nie brać.
te sie montuje na wcisk, a nie przykreca
jakbym mial w komplecie piescienie z MDFu to bylaby latwizna ;)

1. Macie jakieś dojścia do fajnego miękkiego materiału, dobrze kryjącego. Takiego.. akurat na słupki?
A może możecie coś polecić konkretnego?
ja uzywam materialu na podsufitki. dopiero bede testowal jak sie sprawdza flockowanie

A ja nic zupełnie o przykręcaniu nie mówiłem :)
Jasne, że na wcisk, oczywista sprawa. Chodzi o to, że wybrałbym z większym kołnierzem (tak sobie to głupio nazwę)
Za mała dla mnie jest różnica między otworem w który mam wcisnąć pierścionek, a całą średnicą pierścionka. Jak się w domu nawet szlifierki działającej nie ma i trzeba wszystko ręcznie jechać, to się żyć odechciewa :P
Już słupki zrobione. Pokażę jak zamontuje.

Na razie złożę tak, a materiał dopiero trzeba będzie zamówić. Możesz Pawle podesłać jakiś pewny materiał? Bo oczywiście u mnie wszystko trzeba zamawiać, od ręki blisko nic...

małe spy-foto.

1SB8kQJ.jpg

To mam problem :/
Będę musiał przewertować DIY i SCA i poszukać, może znajdę jakieś dobre źródło materiału...

Powrót