• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Podłączenie trafa 600watt 2x40

Reakcji
0
Witam szanowne grono,chciał bym was zapytać czy prawidłowo to podłączyłem gdyż nie jestem pewien swoich racji a wole uniknąć zbędnych uszkodzeń.

Tak to ma być ?

to ma być zasilacz symetryczny? po co 2 mostki? No i ledy powinny być za mostkiem a nie przed! Kto to ten schemat Ci dał?(sądząc po podstawowych błędach to raczej ktoś bez doświadczenia to robił)

jak robisz zasilacz na 2 mostkach ro mase zrób na samym końcu, tak jak tu

no i jak pisze csbiczek ledy dajesz już za mostkami

Powinno być tak jak na 2 rysunku? tak mi się wydaje 1 jest zły a dami300189, mówi,że dobrze jest na 1 ciekawe czy wogóle zobaczył schemat

[ Dodano: 2009-12-16, 20:32 ]
Tak pozatym trafko wybija bezpieczniki nawet bez kondensatorów słyszałem,że to nie najlepiej?trafo jest z toroidy.pl

Karol1991 napisał:
Powinno być tak jak na 2 rysunku?
tak tylko te ledy za mostkami
Karol1991 napisał:
Tak pozatym trafko wybija bezpieczniki nawet bez kondensatorów słyszałem,że to nie najlepiej?trafo jest z toroidy.pl
a masz soft start? przy 600watowym trafie mile widziany by już był...

Tak oczywiście,że mam tylko poprostu dziwie się,że bez kondensatorów filtrujących wybija bezpieczniki myślałem,że bez kondensatorów nie powinno to mieć miejsca.

Tak oczywiście,że mam tylko poprostu dziwie się,że bez kondensatorów filtrujących wybija bezpieczniki myślałem,że bez kondensatorów nie powinno to mieć miejsca.
Przy trafie o takiej mocy to jest normalne. Bezpieczniki będzie wybijać nawet bez obciążenia. Po prostu przy starcie pojawia się bardzo mała rezystancja doputy, dopóki rdzeń się nie nasyci.

Karol1991 napisał:
Normalne
Masz 2 uzwojenia każde łączysz do osobnego mostka. Z tego rysunku nic nie wynika bo tam są 4 luźne kable, skąd mamy wiedzieć jak są one podłączone w trafie ?

krótko: miernik w łapę i jedna gałąź 40V do AC1 a druga do AC2, proste jak budowa cepa;)

Wiem,że to banalne pytanie ale 1 raz biorę się za jakąś poważniejszą budowę i poprostu nie chce nic zkopać na początku czyli podłącze tak jak na rys.2 Dzięki chłopcy radarowcy. :lol:

[ Dodano: 2009-12-16, 20:52 ]
Widzę że fabrycznie te LED-y dali na AC :)
Właśnie fabrycznie czy to tak zadziała jak jest?(ledy)

ten schemat to to jakas kpina.
co ty chcesz uzyskać ? symetrie?

[ Dodano: 2009-12-16, 22:32 ]
nie musisz mieć dwóch mostków, ale jak już chcesz to:
gdzie CX'y = 100nF
R'y = (Uz-3)/0.02

[ Dodano: 2009-12-16, 22:33 ]
Uz napiecie zasilania za mostkiem
uzwojenia wtórne połączone szeregowo.

Taką płytkę kupiłem , myślałem,że skoro ktoś coś sprzedaje to jest to w miare dobre rozwiązanie,to tych ledów nie będę montować bo bym musiał wiercić otwory w płytce,dzięki El_liero, i reszcie.

Karol1991 napisał:
Właśnie fabrycznie czy to tak zadziała jak jest?(ledy)
tak, zadziala - w unitrze ktora u mnie widziales bylo tak fabrycznie (ale jedna)

ledy przed mostkiem sygnalizuja nam tylko napiecie zasilania. jak damy je za mostkiem to mamy juz kondensatory o wielkiej pojemnosci ktore po wylaczeniu zasilania trzymaja je jeszcze przez pewien czas
najlepiej dac diody i tu i tu :P

Karol1991 napisał:
Taką płytkę kupiłem
jestes w elektroniku i nawet nie potrafisz zrobic prostej plytki do zasilacza? :???:
przeciez ty masz sie uczyc a nie kupowac gotowce :P
nastepnym razem rob sam :P

Powrót