Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jestem daltonistą więc co to za różnica??
Właśnie takie ustroje będę robił http://www.igsaudio.pl/index.php?opt...d=37&Itemid=58
Tylko przypominam że ten IGS jest nie skuteczny poniżej 200Hz,150Hz (chyba że poddamy go modyfikacji stosując odpowiednią wełnę...)
jeśli to ma być absorber, to nie za bardzo można go wieszać byle gdzie .
Nie żebym się czepiał ale, robiłeś pomiary marian że mówisz iż podzielasz zdanie Parantulla ? (zapodaj link na ten temat, na as jak możesz) | ![]() |
Nie żebym się czepiał ale, robiłeś pomiary marian że mówisz iż podzielasz zdanie Parantulla ? (zapodaj link na ten temat, na as jak możesz)
No ale skąd takie stwierdzenie? Skąd te wymiary, czy mają się one jakoś do wymiarów pomieszczenia czy wynikają tylko z wymiarów handlowych mat i płyt wełnianych - a jeśli są skoligacone z wymiarami pomieszczenia to w jaki sposób, z jakich wzorów to wynika - i czy te wzory uwzględniają fotel z późnego rokokoko i siedzącego na nim gościa w swetrze z wełny z lamy peruwiańskiej czy nie... Tylko nie, że jakiś link do stronki, na której gość opisał, że zrobił coś takiego, i że "jest OK" albo do strony producenta, który zachwala swoje produkty (bo dziwne żeby nie zachwalał...), tylko konkrety - własne doświadczenia podparte pomiarami, czy coś w tym stylu. Może trochę ostro pojechałem ale jestem zdania, że jak już coś doradzać to tylko wtedy, gdzy ma się pewność że te porady przyniosą wymierne korzyści - zwłaszcza gdy ich realizacja wiąże się z pewnymi wydatkami...Teoretycznie jeden duży lepiej ale to też zależy o jakim ustroju mówisz. Jak o tych absorberach na wzór ze str. IGS to tylko i wyłącznie taki jak dany plaster/mata (czyli 100x50cm lub 100/60cm) ew. może być większy, ale nie mniejszy.
I jeśli to ma być absorber, to nie za bardzo można go wieszać byle gdzie .
Może trochę ostro pojechałem
Nie żebym się czepiał, ale robiłeś pomiary ir0nhide... Wiesz, nie odbierz tego jako jakiś atak ale piszesz ciągle o tych ustrojach, pochłaniaczach i rozpraszaczach jak by to było hiper panaceum na przestrzeń, stereofonię, detaliczność - generalnie kupa dobrego dźwięku. No OK, ja rozumiem, że pusty pokój nie jest najlepszym rozwiązaniem bo jakieś tam "echa" i "mody" powstają i mogą być z tym problemy ale jak dla mnie to standardowo umeblowany pokój, z kotarą na ścianie z oknem, szafą na drugiej, półką na trzeciej i dywanem na podłodze jest już całkiem sensownym "pomieszczeniem odsłuchowym" i jeśli wystąpią tutaj jeszcze jakieś problemy to więcej korzyści uzyskamy "wędrując z kolumnami" po pokoju niż przy instalowaniu trochę z tyłka wytrzaśniętych "ustrojów". Piszę "z tyłka wytrzaśniętych" bo nie wiem jakie masz podstawy pisząc, że:
No ale skąd takie stwierdzenie? Skąd te wymiary, czy mają się one jakoś do wymiarów pomieszczenia czy wynikają tylko z wymiarów handlowych mat i płyt wełnianych - a jeśli są skoligacone z wymiarami pomieszczenia to w jaki sposób, z jakich wzorów to wynika
tylko konkrety - własne doświadczenia podparte pomiarami, czy coś w tym stylu.
robiłeś pomiary ir0nhide...