• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomiar impedancji głośnika programem Arta

Reakcji
0
Witam . Zrobiłem JIG-a do pomiaru impedancji głośnika w programie Arta . Nie wiem teraz co zrobić w programie by przeprowadzić kalibrację i zrobić pierwszy pomiar impedancji. Do tematu dołączyłem schemat mego JIG-a z dwoma przełącznikami SW1 , SW2 . Przełączniki maja oznaczone pozycje numerkami 1 , 2 . Nie jestem też pewien programu Arta bo może to nie jest ten program , nie znam go i dałem rzut ekranu z tym programem.
jigarta1.png

artaq.jpg

Program dobry, ale odpaliłeś program do pomiaru SPL, czyli ARTA. A musisz odpalić LIMP.

Jak zainstalowałeś pełny pakiet ARTA to w katalogu w menu start powinieneś mieć ARTA, LIMP i STEPS. Tobie potrzebne są ARTA do pomiaru odpowiedzi częstotliwościowej i LIMP do pomiaru modułu impedancji.

dobrze

teraz wybierasz CAL
NUMBER OF AVERAGES ustawiasz na 3
GENARATE
poziomem wejscie/wyjscie ustawiasz, zeby sygnal bym na poziomie zolty/zielony
i klikasz CALIBRATE i OK
nastepnie sprawdzasz poprawnosc kalibracji laczac oba kanaly razem i klikasz PLAY i zaraz STOP
nastepnie ANALYZE i RLC IMPEDANCE.....
i wynik R powinien wynosic 0,cośtam
jesli uzyskałes taki wynik to kalibracja jest poprawna

zobacze co mi wyjdzie

---------- Post dodany o 00:37 ---------- Poprzedni post o 00:24 ----------

na jakim poziomie maja być te zielone paski ? jak je ustawić ? ile prawy a ile lewy ?

I jak mam ustawić przełączniki w JIG-u ?, Zobacz na schemat tam je oznakowałem i możesz mi napisać w jakiej pozycji maja byc

powiem ci, ze nie wiem
ja uzywam innego urzadzenia
i mam przalacznik imp/spl
wiec mam latwiej

a co to za jig?

nie mialem z nim stycznosci
wiec nie pomoge
poczej do jutra
moze ktos cos poradzi
kalibracje opisalem wyzej

i syganl nie jest przesterowany?
nie miga na czerwono?