Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.
Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
16 ohm ma inną charakterystykę niby efektywniej na dole. Ale też chodzi o kierunkowość na średnich tonach, według wykresu dość wysoko. Ale 8 ohm jak ktoś ma w osi to też bym chciał zobaczyć.
Rozważam różne opcje czy jest sens do zestawu 2.5 drożnego - kompensacja bafle step i uzyskanie wysokiej efektywności druga opcja 3 drogi z dwoma 16 aby wyszło 8 ohm. Ale z drugiej strony sumując koszty idzie kupić 4 szerokopasmowe 20 - 25 cm w podobnej cenie. Jeszcze mój popaprany lep chce to spiąć z aktywną zwrotnica i bi ampem
No ten biamp to byłby do dwóch szerokopasmowych na jakimś prostym przystępnym scalaku 20 - 40 w.
Zacząłem się dokształcać o filtrach aktywnych i można zrobić praktycznie każdy filtr. Mam zamiar kupić wzmacniacz dwukanałowy na lm1875 i się pobawić właśnie filtrami i zwrotnicami aby pominąć pasywne zwrotnice.
Chcę zrobić na początek dwudrożny układ 24 db z płynną regulacją fazy na wysokotonowym stąd też pytałem o pomiary stx żeby dobrać punkt podziału. Wiem że będzie spadek na niskich i podbicie na średnich ale nie wiem jakie i w jakim zakresie. W przypadku 2.5 way wypadałoby wykorzystać to podbicie średnich.
Do filtrów w pracy mam dostęp do oscyloskopu, do kolumn mam mikrofon co sam zrobiłem ale jak ruszę poważnie temat kolumn to będę chciał wypożyczyć coś pewnego aby wyniki były pewne. Może sobie kupię jakiś prosty program do filtrów bo są takie aby sprawdzić charakterystykę fazę i zniekształcenia. Teraz mam 2 miesięczne dziecko więc jest czas tylko na teorie, decyzję i kompletację komponentów.
To może najpierw zainwestuj w system pomiarowy, naucz się jego używać, a dopiero później kolejne zabawki. Bez tego nie zaprojektujesz żadnej, dobrej zwrotnicy, bez znaczenia, czy to będzie pasywna, czy aktywna zwrotnica.
Oprogramowanie pomiarowe i symulacyjne masz za darmo.
Mam jiga, mikrofon robi przystepne pomiary ale ma spadek od 8khz więc do publikacji się nie nadaje, ale do własnych potrzeb aby sprawdzić zgodność fazy starczy, chce coś znaleźć do podpięcia do kompa jakiś analizator do badania filtrów i wzmacniaczy.
Nie wiem czy to wyjdzie czy będę się tym zajmować później, może ktoś użyczy na jeden projekt, albo będzie jakiś zjazd z forum.
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.