• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomiary głośników w Room EQ Wizard REW.

Reakcji
454
Zwykle program REW wykorzystywany jest do pomiarów akustyki pomieszczenia, lecz czy ktoś z Was używa go do pomiarów głośników, które później można wykorzystać do zaprojektowania kolumny głośnikowej? Ostatnio przyjrzałem mu się dokładniej i za jego pomocą można wykonać pełne pomiary bramkowane do zwrotnicy oraz oczywiście niezbędne impedancje i parametry T-S głośników. Jednym słowem wszystko, co potrzebne każdemu konstruktorowi i to zupełnie za darmo. REW z VituixCAD może tworzyć świetny tandem pomiarowo-projektowy.

Ja korzystam z niego do korekcji pomieszczenia, ale faktycznie mozna tam mierzyc cale zwrotki.

Mój ulubiony program :-)
Pomiary to bajka, dodatkowo jak ktoś ma zwrotnicę DSP to od razu może wygenerować filtry, albo zrobić eksport do rePhase. Ostatnio została dodana fajna funkcja acoustic timing reference czyli możemy zmierzyć opóźnienia za pomocą mikrofonów USB (generowany jest sygnał wzorcowy przez drugi głośnik).

Ostatnio została dodana fajna funkcja acoustic timing reference czyli możemy zmierzyć opóźnienia za pomocą mikrofonów USB (generowany jest sygnał wzorcowy przez drugi głośnik).

Jest to funkcja pomiaru semi dual channel. Drugi kanal wejściowy karty używany jest jako referencja, dzięki czemu program można dokładnie mierzyc czas impulsu z glosnika do mikrofonu, co jest niezbędne przy pomiarze glosnikow, do projektowania zwrotnicy. Z programem działa również Jig Arta. Pewien kłopot dla mniej zaawansowanych uzytkownikow, może mieć prezentacja wodospadu, która wymaga zmiany standardowych ustawien. Również prezentacja impuls response może na początku być nieco skomplikowana, ale tak naprawdę jest bardzo czytelny. Należy go tylko wlasciwie rozciagnac.

Maly tip. VituixCAD nie czyta exportowanych pomiarow z REW w formacie .txt. Aby to dzialalo, trzeba w notatniku edytować plik i usunąć z niego linie z * i tekstem na początku.

Powrót