• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomiary głośników w Room EQ Wizard REW.

Chwila bo może ja sie zgubiłem gdzieś ;) żeby zmierzyć impedancje i TS potrzebuję tylko interfejs z mikrofonem?
W sieci masz schematy do budowy takiego JIG-a, którego zrobisz sam w garażu.
Jedynie zmień rezystor z 100R na 33R i zostawiasz kilkaset złotych w kieszeni względem tego DAT-s

Załączniki

• jig.jpg
    jig.jpg
    21.6 KB · Wyświetleń: 21
Mogę prosić o analizę i wskazówki?

Załączniki

• Zrzut ekranu 2026-08-31 123716.png
    Zrzut ekranu 2026-08-31 123716.png
    756.5 KB · Wyświetleń: 14
  • Zrzut ekranu 2026-08-31 123734.png
    Zrzut ekranu 2026-08-31 123734.png
    766.4 KB · Wyświetleń: 19
Ponawiam prośbę. Czy możecie Panowie rzucić okiem i coś doradzić? to jest projekt tej samej kolumny w dwóch wariantach. Tak mi wychodziło ale nie wiem czy to w ogóle ma sens?

Załączniki

• Zrzut ekranu 2026-08-31 123716.png
    Zrzut ekranu 2026-08-31 123716.png
    756.5 KB · Wyświetleń: 14
  • Zrzut ekranu 2026-08-31 123734.png
    Zrzut ekranu 2026-08-31 123734.png
    766.4 KB · Wyświetleń: 15
Widze, ze nie ma chetnych do pomocy...

Nie, ta zwrotnica nie sensu. Przede wszystkim nigdy nie dajesz szeregowej rezystancji w torze glosnika niskotonowego. Co prawda sa takie sytuacje, gdzie celowo stosuje sie cewki o bardzo duzej rezystancji, aby pogorszyc dobroc glosnika niskotonowego, ale nie w tym przypadku.

W jakim celu wprowadzasz geometrie glosnikow, skoro mierzysz z jednego punktu?

Nie, ta zwrotnica nie sensu. Przede wszystkim nigdy nie dajesz szeregowej rezystancji w torze glosnika niskotonowego. Co prawda sa takie sytuacje, gdzie celowo stosuje sie cewki o bardzo duzej rezystancji, aby pogorszyc dobroc glosnika niskotonowego, ale nie w tym przypadku.

Ok. Czemu wpisałem geometrię? W sumie, nie wiem, nie wiediałem że nie ma takiej potrzeby. Zaraz to poprawię i podeślę nowy schemat.

Nie wiem, szczerze, po prostu nie wied,iałem, że w takich okolicznościach nie ma takiej konieczności (zarówno co się tyczy rezystora jak i geometrii).
Aktualnie tak to wygląda.

Załączniki

• file_00000000537481f480961164815ca9e4.png
    file_00000000537481f480961164815ca9e4.png
    800.2 KB · Wyświetleń: 6
Dalej masz geometrie na wooferze. Wszystkie wartosci XYZ maja byc na 0.

Filtr dla glosnika niskotonowego nie kompensuje baffle step.

Generalnie wydaje mi sie, ze na tym etapie wiedzy o zwrotnicach, nie bedziesz w stanie zaprojektowac poprawnie dzialajacych filtrow. Musisz poswiecic troche czasu na teorie, poczytac, popatrzec jak to wyglada w innych projektach. Daj sobie troche czasu, nie zamawiaj poki co zadnych czesci.

No na razie nic nie zamawiam. Usunąłem geometrię. Pytam tak bardzo ogólnie bo dzisiaj będę robił pomiar na dworze, tutaj jest zwrotnica na pomiarze ponownie w domu ale juz w kompletnie innych warunkach i wyniki wyszly inne. tak czy siak, nie traktuje tego jako ostateczny projekt, chciałem po prostu pobawić się symulatorem, zastosować pewne elementy i filtry zeby zobaczyć jak to się prezentuje na wykresach i dlatego pytam o poradę przede wszystkim na co zwrocic uwagę itd. Tak jak np, napisałeś z gemetrią, nie wiedziałem tego, gdzieś na jakimś forum albo grupie znalazlem info, że ktoś właśnie stosował geometrię ale nie było wyjaśnione kiedy należy to zrobić.
Zakładam, że po pomiarze na zewnątrz te ,,suche wykresy też będą inne''. Na co zwrócić uwagę jeszcze w czasie pomiaru? nad czym się skupić?

Załączniki

• Zrzut ekranu 2026-09-02 101144.png
    Zrzut ekranu 2026-09-02 101144.png
    747.1 KB · Wyświetleń: 4
Moze zacznij od zapoznania sie z publikacja

https://www.amazon.pl/Loudspeaker-Design-Cookbook-Vance-Dickason/dp/1882580338

Znajdziesz tam teorie filtorow oraz przyklady projektowania zwrotnic. To jest bardzo rozlegly temat, ktorego nie da sie opisac w kilku postach.

Z czasem jak nabedziesz doswiadczenia i tak bedziesz musial wykonywac pomiary w inny, bardziej zaawansowany sposob aby wykorzystac pelnie mozliwosci symulacji Vituixa.

https://kimmosaunisto.net/Software/VituixCAD/VituixCAD_Measurement_ARTA.pdf

Powrót