• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomiary w 2021

Powinno sie nadac. M-audio ma solidne interfejsy, choc dla mnie minusem jest tutaj probkowanie do 48 khz. Szkoda, ze nie ma chociaz 96khz, ale nie jest to niezbedne. Interfejs kosztuje okolo 300zl, z w tej cenie mozna miec uzywana Scarlett 2i2 drugiej generacji.

Podepnę się do tematu,

to z dwóch kandydatów na mikrofon, który będzie lepszy:
- Dayton audio emm-6
- Sonarworks xref20 ?

Czy jakościowo to ta sama liga?
Daytona da się dorwać troszkę taniej aktualnie.

Ja korzystam z Sonaworks i jestem zadowolony.
Musisz tylko pamiętać o pobraniu pliku kalibracyjnego( każdy mikrofon ma swój indywidualny) i wgraniu go do programu pomiarowego.

Też mam xrefa. Porównania brak, ale udało mi się wyrwać używkę za 250 zł. Trzeba polować

Właśnie szukam od paru dni i ciężko dorwać używki jakieś. Z interfejsami nie ma tego problemu bo dużo więcej ludzi używa tego typu urządzeń niż mikrofonów pomiarowych.
Nowy Daytona można kupić trochę powyżej 300zl więc różnica nie duża.

Pytanie - dlaczego mikrofon pomiarowy musi mieć charakterystykę dookólną? Czy to wynika z zastosowanych algorytmów w oprogramowaniu? Bo tak patrząc na charakterystyki to mniej problemów z pomiarami byłoby z mikrofonem kierunkowym - znaczna eliminacja dźwięków odbitych, z tła, przecież mierzymy dźwięk z głośników na wprost mikrofonu. Inną sprawą jest adaptacja akustyczna ale tu nie o tym. Próbowałem poszukać ale jest aksjomat - mikrofon dookólny.

Bo mierzysz kilka źródeł w przestrzeni gdzie każde z nich dociera do mikrofonu pod innym kątem (nawet jeśli jest on niewielki).

Ale sam taki mikrofon ma kąt "słyszenia" ok 110-130 stopni więc raczej dobrze zbiera wszytko co z przodu za to mniej odbić. Czy ktoś robił próbę porównawczą?

A wiesz, że nawet mikrofon pomiarowy dookólny ma inną charakterystykę na osi niż np. 90°?
Wyobraź sobie co by się działo gdyby użyć mikrofonu o innej charakterystyce, bardziej kierunkowej.

Powiedzmy sobie - tzw. dookólny bo ma membranę z jednej strony i podobnie jak z głośnikiem dookólnym który musiałby być zbudowany z przynajmniej 6 głośników - pomijam faktyczne działanie. Z własnymi doświadczeniami muszę poczekać na złożenie przedwzmacniacza mikrofonowego bo wtedy będę miał do dyspozycji i dynamiczne. Zdaję sobie sprawę z wpływu charakterystyk ale byłem ciekaw czy ktoś i z jakimi efektami próbował takich pomiarów.

Powrót