A ja sobie dalej grzebie w Sieci i szukam. Czytam dokładnie opisy pod pomiarami itd.
Czy wy w ogóle czytacie opisy pod pomiarami ? Wiecie ile w sieci znalazłem kompromitujących rzeczy ( ich poczynania i umiejętności ) na wychwalanych tutaj nawzajem siebie projektantów. Ale przy żadnym nie znalazłem krytyki. Zap-Audio musi być wam bardzo nie na rękę - krytyka w kierunku tej firmy w wykonaniu tak naprawdę kilku ciągle tych samych osób jest za wszystko - dosłownie.
zaintrygowała mnie informacja napisana przez jednego z użytkowników w poście na tym forum że zwrotnice od Zap-Audio spaliły mu głośniki ( zaintrygowało z powodu tego ze naprawdę trzeba być "małpą" żeby zrobić zwrotnice która spali głośniki przy normalnym użytkowaniu ) Zapytałem Pana Adama o to mailowo podając dokładnie konfiguracje i autora postu aby wiedział o co chodzi:
http://diyaudio.pl/showthread.php/20762-3way-pull1990-na-STX
i wiele co odpowiedział ??
Ze rzekome zwrotnice wróciły do zwrotu i okazało się ze nie były do niczego podłączane a luty były nietknięte w najmniejszym stopniu nawet nie było najmniejszego zarysowania. Ze co prawda nie pamięta dokładnie rozmowy z tym klientem ale ma całość zarchiwizował. klient poprosił o wyjaśnienie jak podłączyć i po kilkunastu minutach już napisał o możliwość zwrotu. informacje o spalonych głośnikach wysłał dopiero po jednym lub dwóch dniach. Pan Adam najpierw odebrał sprawę jako wyłudzenie ale mimo wszystko prosił o wysłanie głośników do Siebie w celu przeprowadzenia ekspertyzy razem z zwrotnicami u producenta głośników (STX). Po czym klient po prostu odpuścił i powiedział ze czeka tylko na zwrot zależności za zwrotnice. Jeśli na postawie opinii krętaczy i oszustów wyrabia się opinia o Zap-Audio to sami pomyślcie. Chłopaczek zapewne chciałbyć Fajny i bohaterski i podzielił się tym samym krętactwem z Wami.
Ja na miejscu Pana Adam zgłosiłbym taką próbę wyłudzenia do odpowiednich służb ( najpierw ekspertyza potem zgłoszenie ). Ten sam Chłopaczek może jutro przyjść do waszej Babci i wyłudzić od niej rentę na "wnóczka"
kto mi odpowie dlaczego Yoshi w swoim tutorialu do SW zaleca maksymalne wygładzanie 1/1 ?? już bardziej wygładzić się nie da.
Nie przeczę że Facet się Zna - pewnie zęby na tym zjadł - Przecież to wasz i tu Pada ulubione słowo GuRu. ale to że robi pomiary które trzeba maksymalnie wygładzać żeby były czytelne nikt nie skrytykuje.
To takie trochę "rzeźbienie w gównie" z niczego zrobić coś. I co myślicie że takie wygładzanie do bólu nie ma wpływu na rzetelność pomiarów ??
pharon coś tam marudził że sinusoidą nie da się zrobić pomiarów i nie znam się na prawach akustyki. A używany na całym świecie w komorach bezechowych "sine sweep" czym niby jest jak nie sinusoidą zakresu 20hz-20khz.
??
i co wy z tą komorą bezechową - wiecie ile kosztuje wybudowanie takiej komory - przez całe życie mała firma by na nią nie zarobiła. Nawet największy producent kolumn w Polsce PolAudio nie ma komory - tylko mocno wytłumione pomieszczenie podobne do tego z Zap-Audio. Jak zbudowane pewnie nigdy się tego nie dowiemy - Każdy chroni informacje o "środkach" swojej firmy.
I co wy z tym renderingiem - niech się wypowie jakiś grafik - bo ja tam widzę zwykłe zdjęcia i w dodatku kiepskie. Widać ze na fotografii to Pan Adam za bardzo się nie zna.
Fakt na pomiarach od strony praktycznej się nie znam - nigdy ich nie robiłem. Ale teorii przerobiłem do obrzygania i to nie na waszym forum bo tu za wiele nie ma tylko na zagranicznych portalach projektantów. I mam wiedzę na tyle dużą żeby widzieć jak wielu z was wypisuje herezje a następnie je bezmyślnie powielają
A jak ktoś pokazał pół roku temu pomiary Killera z wygładzanie 1/24 - (te na jego stronie są 1/48) to wielu podniosło krzyk i krytykę. Producent głośników wykonuje pomiary z bramkowaniem na 3,5msec a wy krytykujecie za bramkę 12msec.
Jak wam brak argumentów to nic nie bazgrajcie, zamiast wymyślać cokolwiek byle tylko skrytykować
odezwę się jak wrócę z pomiarów - kiedy to będzie nie wiem - umówiłem się z Panem Adamem wstępnie za 2 tygodnie.
ps. mam ostatnie pytanie. Dlaczego nikt na forum przy projektowaniu kolumn nie mierzy wodospadów w różnej postaci, Harmoniczne widziałem pomiary ale jak na lekarstwo.
Nie potraficie czy bagatelizujecie ( pomiar z pozoru nieistotny ale jak wiele nam mówi o konstrukcji ).
Za to z namiętnością godną Kochanków analizujecie wyliczenia programów symulacyjnych