Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Niskotonowy ma za słaba rozdzielczość pomiaru. Nawet się nie zgadza zbytnio z farfield. Koniecznie przynajmniej do tych 500Hz musi być w miarę dokładny pomiar. Teraz to jest za mało informacji z tej charakterystyki.
Zobacz tą cha-kę:
Pomiar dokładny do prawie do 200hz w 12m^2 (tyle że specjalną techniką robiony i zgadza się z farfield)
A jak masz markery ustawione? U mnie powyżej 10,5 ms są znaczne odpicia:-/
A jak masz markery ustawione? U mnie powyżej 10,5 ms są znaczne odpicia:-/
Kurcze już nie pamiętam, ale ja dostosowuje markery zawsze do konkretnego głośnika żeby pomiar wyszedł jak najczystszy. Druga sprawa, że mam skaczące pulse response, ale mi to nie przeszkadza bo i tak zawsze robie po ok. 50 pomiarów i wybieram powiedzmy że z 10 tych najlepszych do symulacji.
Jak masz taką możliwość to spuść mikrofon zaczepiony żyrandola na suficie, a kolumnę połóż głośnikami do sufitu na jakimś taborecie. Takim sposobem wychodzą bardzo fajne pomiary.
Zrob tez jeszcze pomiary nearfiled dla obu glosnikow.
Tak zrobiłem go 1 cm od membrany (głośnik zamontowany w kolumnie). Pobawiłem się dzisiaj przy zwrotnicy. Oto moje wyniki. 2 zdjęcie do głośnik wysokotonowy w przeciwfazie.Ten pomiar nearfield wyszedł dziwnie. Zrobiłeś go z ok 1cm od membrany?
Poza tym pomiar nearfield na tym etapie jest Ci zupełnie nie potrzebny do projektowania zwrotnicy.
Wystarczą dobre on-axis wysoko i niskotonowego do symulacji, a potem pomiary wygładzone farfield w celach kontrolnych równowagi tonalnej, górek i dołków w paśmie.
Taki mały tips: wystarczy kliknąć na symbolu głośnika i zaznaczyć opcję "flip polarity". Jest to o wiele prostszy i szybszy sposób niż zmiana podłączeń na schemacie2 zdjęcie do głośnik wysokotonowy w przeciwfazie.
Mi się nie podobają te rezystory równolegle do głośników - nie wiem czy takie coś się stosuje - być może, ale w ostateczności i przy dostrajaniu oraz nie takie wielkie wartości.
Domyślam się, że nie masz żadnych elementów i dopiero będziesz musiał kupować.Jak chcesz zrobić optymalną zwrotnicę to i tak byś musiał jakiś zestaw podstawowych wartości kupić, bo z tych symulacji niewiele wynika. pomiar wysokotonowego ok, ale niskotonowy niewiele mówi a na dodatek ta górka poniżej 1khz która po prostu przeszkadza w ogarnięciu całokształtu. Musiałby się Yoshi wypowiedzieć, jako doświadczony konstruktor
---------- Post dodany o 15:44 ---------- Poprzedni post o 15:19 ----------
Ja w swojej zwrotnicy walczyłem ze sporym spadkiem poniżej 700hz, myślę że ta sama pułapka pewnie by pomogła. Ale czy była by konieczna to nie mam pojęcia. Dlatego symulacja symulacją, ale odsłuch jest najważniejszy. Nawet równowagę tonalną wysokotonowy - niskotonowy dostraja się na słuch bo symulacja tego nie powie. Może pokazywać że jest równa charakterystyka, ale dźwięk może być ok dopiero wtedy gdy wysokotonowy będzie lekko stłumiony względem niskośredniotonowego.
---------- Post dodany o 16:03 ---------- Poprzedni post o 15:44 ----------
Nie ukrywam, że jest to zestaw który by u mnie stał, gdybym miał teraz robić jakiś zupełnie nowy 2-way. Ale mam teraz tyle innych planów i wydatków, że w najbliższym czasie zupełnie to odpada.
Musiałby się Yoshi wypowiedzieć