o właśnie, też pamiętam o tym konkursie El_liero, to chyba coś z subami było i kolumnami, sam liczyłem na wzięcie udziału, a nie jestem jakimś zaawansowanym użytkownikiem. Dobrze, że teraz się dowiedziałem, że jednak do niego w ogóle nie doszło.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Trzeba zrobić klasyczną analizę modalną takiej konstrukcji, wyznaczając dodatkowo sztywność i współczynniki tłumienia. To da nam odpowiedź o tym gdzie są rezonanse własne konstrukcji oraz jak się zmienia ich położenie wraz z tłumieniem. Bez młotka modalnego czy wzbudnika (choć to musiałaby być naprawdę spora jednostka zdolna wytrząść parę kg mdfu) się nie obejdzie. Inaczej tego nie widzę.problem to wlasnie sprzet pomiarowy i spradzona metoda pomiarowa
Dość spore szumy ma ten akcelerometr i stosunkowo niską czułość. W praktyce do analizy modalnej stosuje się akcelerometry o czułości 100 mV/g. Ich zakres pomiarowy jest wystarczający do takiego pomiaru, standardowo przy takiej czułości wynosi +/- 50g. W zasadzie to zakres pomiarowy jest parametrem mniej istotnym, istotna jest rozdzielczość pomiarowa, ponieważ to dzięki temu parametrowi możemy zmierzyć małe rezonanse, które mogą nie zostać wychwycone przez słaby czujnik. Przykładowy czujnik jaki stosujemy w pracy http://www.pcb.com/contentstore/docs/PCB_Corporate/Vibration/Products/Specsheets/356A16_K.pdf Fakt, nie jest tani, ale daje mniej więcej pogląd jaki czujnik użyć.
A ja widzę to tak, że wystarczy w zupełności określenie ilościowe zjawiska.Inaczej tego nie widzę.
Pokazywałem kiedyś .1 - zbadanie wzajemnego wplywu cewek w zwrotnicy. ale nie tak jak to zrobil troels, tylko bardziej od praktycznej strony
A ja widzę to tak, że wystarczy w zupełności określenie ilościowe zjawiska.
stereophile robi taki pomiar przy każdej recenzji kolumny i z tego co się orientuje to nie mają jakiegoś nie wiadomo jakiego akcelerometru a za wzbudnik robią głośniki![]()
rozmawiales z elliero o jego pomyslach na konkurs?Konkurs miał być dla Ciebie czy dla forumowiczów ?
wlasnie dlatego mi nie odpowiadala taka forma...Myślę że trzeba liczyć na młodzież na forum której mam nadzieje się jeszcze chce, bo nam "starym userom" to się tylko gadać chce.
zeby nie robic offtopicu - napisz mi precyzyjnie na pwNie raz już były zgrzyty o to że zieloni mogą więcej niż userzy, zastanówcie się nad tym.
to odkop, opisz ladnie i wrzucimy na glownaPokazywałem kiedyś .
Nie, ponieważ widziałem w temacie konkursu że się nie odbędzie. Sam fakt tego że oceniłeś to tylko Ty lub grono modów tłumaczy to o czym mówię.rozmawiales z elliero o jego pomyslach na konkurs?
Być może, ja nie znałem szczegółów.wlasnie dlatego mi nie odpowiadala taka forma...
bo nie bylo szans zeby poczatkujacy mogl wygrac
Było kilka zgrzytów gdzie wygrywał "silniejszy" czyli mod np., nie dotyczyło to mnie w żadnym razie.zeby nie robic offtopicu - napisz mi precyzyjnie na pw
Jeszcze do tego się odniosę. Ja na przykład nie wiedziałem, że wątek z FAQ ma też służyć za miejsce zadawania pytań. Nazwa tego nie sugeruje, może o to chodzi?takim tematem mial byc FAQ. jakos i pytan i odpowiedzi brak
Obawiam się, że nie da się zrobić konkursu, w którym zarówno najbardziej zieloni jak i starzy wyjadacze będą mieli równe szanse. Ci drudzy pewnie i tak nie będą zainteresowani, bo potencjalna nagroda (np. jakiś względnie tani głośnik) nie będzie dla nich przydatna. A całkiem nowi raczej super wzmacniacza ani pięknych kolumn nie zrobią, to prawda... Ale komu będzie się chciało robić wypracowanie/plakat o elektroakustyce?taka forme odrzucilem juz dawno. nie ma szans zeby poczatkujacy mogl tu wygrac!
dlatego bardziej mi by tu pasowala osoba ktora pozbiera rozrzucona w sieci wiedze, zbierze to w jeden logiczny art i dolozy grafike
jak ktos sie przylozy do pracy to cos dostanie
Tak - tylko bez urazy ale to nie jest forum stolarskie... A widzę, że 99% ochów i achów jest odnośnie wyglądu kolumn a nie tego jak są one przygotowane od strony akustycznej. Osobiście uważam, że jeśli miał by być jakiś konkurs na "konstrukcję" to nie powinno się w ogóle brać pod uwagę wykończenia a jedynie włożoną pracę z zakresu akustyki (projekt zwrotnicy, dobór głośników, projekt obudowy itp.)
Jak ktoś chce prezentować jak ładnie położył fornir na skopiowanym projekcie lub jak ładnie wykończył lakierem fortepianowym to nich się chwali na forum stolarskim.
Chyba ze zmienicie nazwe forum na forum o projektowaniu audio, zamiast forum o budowaniu.