• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Poprawność pomiarów

to ze skraj pasma jest zafalszowany to nas nie obchodzi!
nawet jakby cale pasmo bylo wykrzywione to nas to nie obchodzi!
i tak przeciez ostateczny wyrok wydajemy na podstawie odsluchu ;)
a pomiary sa do poprawnego zgrania glosnikow

Skoro tak to mam pytanie dotyczące funkcji offset: jeżeli chcę zasymulować oddalenie tweetera od mikrofonu tj. zasymulować pochylenie kolumny to offset ma być ze znakiem + czy - ?

Wrzucam plik z pomiarami - może komuś z Was będzie się chciało trochę pobawić - mi się nie udało uzyskać lepszego zgrania jak wstawiałem wyżej i szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić lepiej. Jak się komuś uda to bardzo chętnie przeczytam wyjaśnienie czemu tak a nie inaczej.

http://speedy.sh/zEpNq/usher-8948a-mdt29.swd

Ostatnia edycja:
Lepiej ? Wiem, że 20uF w szeregu nie jest tanie. Być może ktoś z Was ma sprawdzoną alternatywę w takich przypadkach ? Przy takich wartościach elementów otrzymałem największą "dziurę" na wykresie ze zmienioną polaryzacją tweetera.

To że dziura zrobiła się głęboka to dobrze ale przed dwoma khz masz drugi dołek a to świadczy o niezgraniu fazowym. Musisz wymodelować inaczej filtry. Można przesunąć trochę podział i odfiltrować morela bardziej bo wpływa na charakterystykę ushera poniżej podziału.

Ostatnia edycja:
Może coś w tym stylu
a58cc38820ae0ebde9719d732e9c047330716499_1430840884.jpg

Przeciwfaza
a636d9af39dca2aa6fc237889c54746fde8895d2_1430841084.jpg

Cześć Wam :) Wróciłem z podróży i stosując się do rady pochylenia kolumny tak, aby pulse obu głośników zaczynał się w tym samym czasie ( pochylenie wyszło 3 stopnie ) zrobiłem nowe pomiary i zrobiłem nowe symulacje. Problem ze zjeżdżającym skrajem górnego pasma zniknął po usunięciu pliku kalibracyjnego - co dość dziwne - ale teraz wygląda to bardziej podobnie do tego co podaje producent. Pasmo 2-5 kHz jest pofalowane zapewne przez brak frezów. Czy Waszym zdaniem wygląda to teraz jak powinno ?

Tak teraz jest dobrze ;) Widocznie plik kalibracyjny który dodałeś nie pasuje do pasma Twojego mikrofonu.

Do jakiej wartości dB powinna sięgać dziura przy pomiarze w przeciwfazie, aby było dobrze? Pytam, bo zmajstrowałem jeszcze zwrotkę z bardziej wycofaną średnicą, ale dziura się kończy na -30dB i nie wiem czy można to uznać za wystarczający wynik.

-30dB to bardzo dobry wynik w przeciwfazie ale nie zawsze głębszy reverse null będzie świadczył o najlepszej wersji zwrotki. Ta wartość jest ok, aby słuchać.

Zoptymalizowana wersja:

Czy są jakieś proste triki na delikatne przyciszenie średnicy tak o 2-3 dB ? Cokolwiek nie zrobię tracę zgranie fazowe, a poprzednia o której pisałem... zapomniałem ją zapisać i nie mogę do tego wrócić.

Powrót