Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.
Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
to ze skraj pasma jest zafalszowany to nas nie obchodzi!
nawet jakby cale pasmo bylo wykrzywione to nas to nie obchodzi!
i tak przeciez ostateczny wyrok wydajemy na podstawie odsluchu
a pomiary sa do poprawnego zgrania glosnikow
Skoro tak to mam pytanie dotyczące funkcji offset: jeżeli chcę zasymulować oddalenie tweetera od mikrofonu tj. zasymulować pochylenie kolumny to offset ma być ze znakiem + czy - ?
Wrzucam plik z pomiarami - może komuś z Was będzie się chciało trochę pobawić - mi się nie udało uzyskać lepszego zgrania jak wstawiałem wyżej i szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić lepiej. Jak się komuś uda to bardzo chętnie przeczytam wyjaśnienie czemu tak a nie inaczej.
Lepiej ? Wiem, że 20uF w szeregu nie jest tanie. Być może ktoś z Was ma sprawdzoną alternatywę w takich przypadkach ? Przy takich wartościach elementów otrzymałem największą "dziurę" na wykresie ze zmienioną polaryzacją tweetera.
To że dziura zrobiła się głęboka to dobrze ale przed dwoma khz masz drugi dołek a to świadczy o niezgraniu fazowym. Musisz wymodelować inaczej filtry. Można przesunąć trochę podział i odfiltrować morela bardziej bo wpływa na charakterystykę ushera poniżej podziału.
Cześć Wam Wróciłem z podróży i stosując się do rady pochylenia kolumny tak, aby pulse obu głośników zaczynał się w tym samym czasie ( pochylenie wyszło 3 stopnie ) zrobiłem nowe pomiary i zrobiłem nowe symulacje. Problem ze zjeżdżającym skrajem górnego pasma zniknął po usunięciu pliku kalibracyjnego - co dość dziwne - ale teraz wygląda to bardziej podobnie do tego co podaje producent. Pasmo 2-5 kHz jest pofalowane zapewne przez brak frezów. Czy Waszym zdaniem wygląda to teraz jak powinno ?
Do jakiej wartości dB powinna sięgać dziura przy pomiarze w przeciwfazie, aby było dobrze? Pytam, bo zmajstrowałem jeszcze zwrotkę z bardziej wycofaną średnicą, ale dziura się kończy na -30dB i nie wiem czy można to uznać za wystarczający wynik.
-30dB to bardzo dobry wynik w przeciwfazie ale nie zawsze głębszy reverse null będzie świadczył o najlepszej wersji zwrotki. Ta wartość jest ok, aby słuchać.
Czy są jakieś proste triki na delikatne przyciszenie średnicy tak o 2-3 dB ? Cokolwiek nie zrobię tracę zgranie fazowe, a poprzednia o której pisałem... zapomniałem ją zapisać i nie mogę do tego wrócić.
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.