Witam.
Chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami do termotransferu, a to z racji, że ostatnio robiłem płytkę pod TDA do suba by irek i był to moj pierwszy termotransfer (wczesniej znajomy wycinał mi projekty plytek z folii na ploterze).
Zacząłem od folii z punktu ksero, wydrukowałem układ 6 razy i próbowałem to przenieść w kolejności od dołu: podkładka, laminat z miedzią do góry, na to folia z wydrukiem do miedzi, przekładka z papieru i zelazko - efekty były takie, że prasując folię kurczyła się ona, toner rozpływał sie od nacisku i łączyły sie sciezki a przy odklejaniu folii na cieplo połowa zostawała na folii - czyli PORAŻKA.
Podejście drugie to papier kredowy, najcienszy jaki dostałem, wydruki probne ze sciezkami ok 0,25mm i takie same odstepy (zalożyłem, że jeśli to wyjdzie to płytka pod TDA na pewno tez). Przy tak malych odstepach wazne jest aby toner sie nie rozlewał na boki i nie laczył sasiednich sciezek. Przy pierwszych probach ulozenie było w takiej samej kolejności jak przy folii i wychodziło to średnio.
Nastepnie zmieniłem kolejność: (od spodu) szmatka, papier z wydrukiem do gory przyklejony tasma bezbarwna (troche sie pozniej topi ale to nie przeszkadza) do laminatu miedzią do dołu, na to kawałek papieru żeby rozdzielić płytkę od żelazka no i zelazko. Taka prasowanka 3 minuty, zelazko na trzeciej kropce. Wyszło idealnie, zadnego rozlanego toneru na boki, krawedzie ostre.
Czyli reasumujac - płytka na górze z miedzia do dołu, papier z wydrukiem pod plytką, zelazko od gory - takie ułożenie daje nam możliwość ruchow zelazka, bo grzejesz plytke a nie papier, w razie czego przesuwasz zelazkiem cala plytke z przyklejonym papierem czyli papier zostaje wzgledem plytki nieruchomy.
Co do mycia płytki przed i po to gąbka kuchenna z szorstką stroną + "CILIT Kamien i rdza"
Warto uważać przy zdzieraniu papieru żeby nie zdrapać tonera z płytki.
Przedstawiam fotki, niestety pokazujące przykłady już na gotowej płytce. Ale widać ułożenie i kolejność.
gotowa płytka
wydruk
wydruk+płytka
kolejnosc - warto zauważyć, że papier z wydrukiem scieżek jest od dołu płytki, kartka z gory to tylko przekładka żeby nie grzać zelazkiem samej płytki - traci walory estetyczne :mrgreen:
[ Dodano: 2009-02-17, 09:50 ]