AFAIR monolity nie są mile widziane w torze audio. Te drugie natomiast: rewela - raster 5mm będą pasowaćPawel S. napisał:Q, a cos takiego sie nada?
"Miło mi", że uważasz mnie za początkującego :lol: Możesz być spokojny. Gdybym walczył o każdy mm to te prawie 100 elementów zmieściłbym na prawie dwa razy mniejszej PCB tylko który zółtodziób-montażysta by to wytrawił, zrobił owiert i poprawnie zmontował w domowych warunkach ? W obecnym projekcie płytki nie ma ścieżek węższych niż 30milsów, odstępów ścieżek mniejszych niż 10milsów, padów mniejszych niż 80milsów średnicy (z wyjątkiem padów scalaków gdzie mniejszy wymiar ma 50milsów). Położyłem nacisk na wygodę montażu (elementy są ułożone prawie idelanie symetrycznie i powtarzają się sekwencjami, a dodatkowo wszystkie ułożone są w jednym kierunku, co powinno ułatwić bezbłędny montaż nawet jeśli pcb nie będzie miało opisu jak to ma miejsce przy jej samodzielnym trawieniu - wystarczyłoby zmienić układ elementów i już by się sporo wymiarowo zyskało) i łatwość wykonania w domowych warunkach oraz uniwersalność (różne opcje zasilacza lub jego braku). Wymiary płytki podawałem aby upewnić się, że jej rozmiar nie jest zbyt duży (a w mojej opinii jest to spora płytka).dj_zibi napisał:Quester pamietaj ze czasem nie ma sensu walczyc o kazdy milimetr PCB, to nie jest dobre. Duzo poczatkujaych ma z tym problem.