• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z rozmiarem monitorów

Reakcji
0
Witam wszystkich forumowiczów.
Wybrałem taki dział ponieważ nie chcę zaśmiecać Wam forum, potrzebuję jednak pomocy. Jeżeli nie trafiłem w odpowiedni dział to proszę moderatorów o przeniesienie tematu. Planuję zbudować swoje pierwsze 2 drożne kolumny na głośnikach STX GDN17-140-8SCX + GDWK10-200-8PJ. Problem leży w tym, że za cholerę nie mogę wyliczyć rozmiarów kolumn pod te głośniki. Próbowałem w programie WinISD, ale zawiesiłem się na wprowadzaniu własnych parametrów, na stronie producenta STX nie wszystkie są po prostu podane, lub nie wszystkie potrafię zinterpretować i wpisać w programie (jestem laikiem, raczkującym w temacie). Mógłby mi pomóc ktoś dobrze obyty z tym programem, komu nie będzie stanowiło to najmniejszego problemu? Dodam że mają to być proste monitorki, z bass reflexem z przodu.
Pozdrawiam :)

Czy trzeba w takich monitorach oddzielać w środku niskotonowy od wysokotonowego?
14-15l to objętość całego głośnika, czy ew. tylko komory od niskotonowca?

Te 14-15L to objętość w której powinien pracować głośnik niskotonowy. Nie ma potrzeby robienia oddzielne komory dla wysokotonowego bo to Ci tylko zwiększy wymiary zewnętrzne obudowy.

Ostatnie pytanie:
Rozumiem że 45Hz mam uzyskać poprzez zastosowanie bass reflexu? Jaki powinien być w tym wypadku?

Strojenie BR możesz dobrać wpisując parametry głośnika w program WinISD i symulując obudowę. Jest to bardzo prosta operacja.

Problem leży w tym, że za cholerę nie mogę wyliczyć rozmiarów kolumn pod te głośniki. Próbowałem w programie WinISD, ale zawiesiłem się na wprowadzaniu własnych parametrów, na stronie producenta STX nie wszystkie są po prostu podane, lub nie wszystkie potrafię zinterpretować i wpisać w programie

Strojenie BR możesz dobrać wpisując parametry głośnika w program WinISD i symulując obudowę. Jest to bardzo prosta operacja.

Zapomniałeś dodać, że wystarczą tylko 4 paramtery aby móc zasymulować obudowę: Qes, Qms, Fs, Vas (Qts program oblicza sam).
Reszty nie trzeba wpisywać.

Zapomniałeś dodać, że wystarczą tylko 4 paramtery aby móc zasymulować obudowę: Qes, Qms, Fs, Vas (Qts program oblicza sam).
Reszty nie trzeba wpisywać.
a skoro kolega ma problem z wpisaniem parametrow glosnika to mozna jeszcze prosciej - wybrac dowolny glosnik juz wpisany do programu! ;)

wyniki beda takie same, jedynie wykresy inne ;)

nie mam pomyslu na ladne monitorki na tych glosnikach z b-r z przodu
jakby dac b-r z tylu to wyjdzie cos zgrabnego i ladnego ;)

O symulacji napisał marian

No i?
Jak chce się czegoś nauczyć to niech robi symulacje.
Po za tym co mu da wprowadzenie do symulacji inny głośnik, skoro i tak trzeba wiedzieć jakiej średnicy ma być port?
Po postach Anterna jestem pewny, że nawet nie wie jak się oblicza średnicę portu do głośnika.

a myslisz ze za pierwszym razem bedzie wiedzial jaki uzyc? ja dlugo sie uczylem dobierac odpowiednia srednice

a myslisz ze za pierwszym razem bedzie wiedzial jaki uzyc?

Napisałem że niech się uczy, a skoro już odpalił WinIsd to znaczy że chce to robić (tak myślę).
Jak wklepie inny głośnik to się nic nie nauczy.
Podałem jakie parametry trzeba wpisać aby zasymulować głośnik w obudowie.
Jeśli przeczyta choć jeden dobry artykół o obudowie bas reflex, to będzie wiedział jakiej średnicy port użyć.

Podałem jakie parametry trzeba wpisać aby zasymulować głośnik w obudowie.
wiekszosc z nas uzywa starszej wersji programu
te wszystkie problemy pojawiaja sie z nowszymi programami, gdzie trzeba podac ich nieco wiecej
gdzies na forum opisalem ten problem. nie pamietam juz co to bylo i gdzie

Powrót