Tak jak pisałem jest OK. Wzmacniacz jest zasilany napięciem symetrycznym względem masy a ty zmierzyłeś napięcie nie względem masy ale między + i - zasilania. Względem masy na tych nogach będzie połowa tych 139V czyli 69.5V. Wszystko jest w początku.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
One są właśnie po to żeby się spaliły zamiast STK jak coś będzie nie tak, żeby wytrzymały musiały by mieć ze 100WKarol22m napisał:jeszcze nie kupiłem tych rezystorów, 2 watowe to się nie spalą czasem w tym wzmaku?
A co za różnica aby tylko miały właściwą pojemność i napięcie pracy i były tanie.Karol22m napisał:I jakie kondensatory kupić, żeby nie przepłacić (producent)
Z czym eksperymentować ?rafal20 napisał:Najlepiej eksperymentować. Mierząc napięcia przy różnej konfiguracji.
Jakie 20V ? Te rezystory mają tylko zabezpieczyć STK na czas uruchamiania i jak wszystko będzie OK to płynie przez nie prąd spoczynkowy STK rzędu 100mA i będzie na nich spadek napięcia 1V ! Pełnią one tylko rolę bezpieczników ! Ograniczając prąd zwarcia do bezpieczniej wartości.Karol22m napisał:Kolega mówił, że przy 10 ohmach spadek napięcia będzie około 20V
Coś za dużo. Przez mostek płynie ~2,5A; 69VX2
Czy nie wystarczy spadek napięcia o 5V; przy lutowaniu 2 szt na 2 nóżkach od mostka wyjdzie 10V
Ale jeśli gra pełną mocą to prąd płynie około 2-2,5A, wtedy spadek jest około 10V;Montując na dwóch nogach od mostka rezysory spadek będzie rzędu 20V - jest ponad 40Watt!\raven1985 napisał:STK rzędu 100mA i będzie na nich spadek napięcia 1V !
Ale nikt nie będzie z tymi rezami grał na pełnej mocy te rezystory to tylko bezpieczniki !rafal20 napisał:Ale jeśli gra pełną mocą to prąd płynie około 2-2,5A, wtedy spadek jest około 10V;Montując na dwóch nogach od mostka rezysory spadek będzie rzędu 20V - jest ponad 40Watt!\
Eksperymentować z konfiguracją rezystorów, tak aby zastosować minimalną wartość rezystorów, które sprawią, że wzmacniacz będzie pracował poprawnie.
CO Ty piszesz, a na ile mocy, na 5% żeby prąd nie przekraczał 100mA??raven1985 napisał:Ale nikt nie będzie z tymi rezami grał na pełnej mocy te rezystory to tylko bezpieczniki !
Co ty w ogóle piszesz ! Zaraz się zdenerwuję :evil:rafal20 napisał:CO Ty piszesz, a na ile mocy, na 5% żeby prąd nie przekraczał 100mA??
W takim razie jaki sens ma zastosowanie tego wzmaka po wlutowaniu takich rezystorów?
Żadnego!
Bo nie wiem co jest za sens wyciskać z końcówki około 50Watt;
Nawet przy połowie mocy spadek napięcia będzie na 2 rezystorach w mostku 10-15V; A moc tracona 10-15Watt; to za dużo, a rezystor wytrzyma max 5Watt
Tak będzie się działo przy R=5ohm, przy 10ohm jest gorzej..
Nominalna moc tego wzmaka to 2* 150Watt!
Lepiej kupić wzmak za 200zł bez kombinacji, albo wymyślcie lepszy pomysł
Panowie dodatkowo zauważyłem, że dochodzi druga wiązka zasilania do płytki - tam też trzeba zastosować rezystory - być może ta wiązka steruje zabezpieczeniami itd.
Jest to wzmak na stare napięcie sieciowe, w wyniku podwyższenia napięcia, wewnętrzne napiecia również się podniosły.
Rozwiązaniem by było wymiana trafa, ale za drogo. Może wymiana rezystorów ceramicznych będących na płytce coś pomoże (tych 1 ohm 5W) na 1,5 ohm
Te 2.4V to żaden problem (STK ma max. zasilanie +-80V ! a wahania napięcia sieci są brane pod uwagę przy projektowaniu sprzętu ), te dodatkowe uzwojenia zasilają pewnie resztę tego miksera i pewnie to napięcie jest stabilizowane po za tym zmieni się o ułamek wolta.rafal20 napisał:Oczywiście że zmieni! o jakieś 2,4V - X2 to ok 5V, tam idzie dodatkowo kolejna wiązka zasilania + mały mostek - tam też zmieni
Najpierw musiał kupić części.rafal20 napisał:Wlutuje je i co dalej??
Jak już tak zacząłeś to poprowadź go dalej
Pisałem do czego są co najmniej 3 razy.rafal20 napisał:PS Ja Cię zrozumiałem tak, że te rezystory mają być tam na stałe - to by była bzdura...
ta masa jest w płytce i podłącza się ja do radiatorów. Ale nie podłączam bo stk nie jest wlutowany.raven1985 napisał:Oczywiście mierzysz z podłączoną masą do płytki ?