• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

problem z wzmakiem

Tak jak pisałem jest OK. Wzmacniacz jest zasilany napięciem symetrycznym względem masy a ty zmierzyłeś napięcie nie względem masy ale między + i - zasilania. Względem masy na tych nogach będzie połowa tych 139V czyli 69.5V. Wszystko jest w początku.

Karol22m napisał:
jeszcze nie kupiłem tych rezystorów, 2 watowe to się nie spalą czasem w tym wzmaku?
One są właśnie po to żeby się spaliły zamiast STK jak coś będzie nie tak, żeby wytrzymały musiały by mieć ze 100W :)
Karol22m napisał:
I jakie kondensatory kupić, żeby nie przepłacić (producent)
A co za różnica aby tylko miały właściwą pojemność i napięcie pracy i były tanie.

2W nie wytrzymają tego spatku napięcia na rezystorze. Kupuje 5W i po problemie...

[ Dodano: 2010-01-26, 11:05 ]
Kolega mówił, że przy 10 ohmach spadek napięcia będzie około 20V
Coś za dużo. Przez mostek płynie ~2,5A; 69VX2
Czy nie wystarczy spadek napięcia o 5V; przy lutowaniu 2 szt na 2 nóżkach od mostka wyjdzie 10V

rafal20 napisał:
Najlepiej eksperymentować. Mierząc napięcia przy różnej konfiguracji.
Z czym eksperymentować ?
Karol22m napisał:
Kolega mówił, że przy 10 ohmach spadek napięcia będzie około 20V
Coś za dużo. Przez mostek płynie ~2,5A; 69VX2
Czy nie wystarczy spadek napięcia o 5V; przy lutowaniu 2 szt na 2 nóżkach od mostka wyjdzie 10V
Jakie 20V ? Te rezystory mają tylko zabezpieczyć STK na czas uruchamiania i jak wszystko będzie OK to płynie przez nie prąd spoczynkowy STK rzędu 100mA i będzie na nich spadek napięcia 1V ! Pełnią one tylko rolę bezpieczników ! Ograniczając prąd zwarcia do bezpieczniej wartości.

raven1985 napisał:
STK rzędu 100mA i będzie na nich spadek napięcia 1V !
Ale jeśli gra pełną mocą to prąd płynie około 2-2,5A, wtedy spadek jest około 10V;Montując na dwóch nogach od mostka rezysory spadek będzie rzędu 20V - jest ponad 40Watt!\

Eksperymentować z konfiguracją rezystorów, tak aby zastosować minimalną wartość rezystorów, które sprawią, że wzmacniacz będzie pracował poprawnie.

rafal20 napisał:
Ale jeśli gra pełną mocą to prąd płynie około 2-2,5A, wtedy spadek jest około 10V;Montując na dwóch nogach od mostka rezysory spadek będzie rzędu 20V - jest ponad 40Watt!\

Eksperymentować z konfiguracją rezystorów, tak aby zastosować minimalną wartość rezystorów, które sprawią, że wzmacniacz będzie pracował poprawnie.
Ale nikt nie będzie z tymi rezami grał na pełnej mocy te rezystory to tylko bezpieczniki !

raven1985 napisał:
Ale nikt nie będzie z tymi rezami grał na pełnej mocy te rezystory to tylko bezpieczniki !
CO Ty piszesz, a na ile mocy, na 5% żeby prąd nie przekraczał 100mA??
W takim razie jaki sens ma zastosowanie tego wzmaka po wlutowaniu takich rezystorów?
Żadnego!

Bo nie wiem co jest za sens wyciskać z końcówki około 50Watt;

Nawet przy połowie mocy spadek napięcia będzie na 2 rezystorach w mostku 10-15V; A moc tracona 10-15Watt; to za dużo, a rezystor wytrzyma max 5Watt
Tak będzie się działo przy R=5ohm, przy 10ohm jest gorzej..
Nominalna moc tego wzmaka to 2* 150Watt!

Lepiej kupić wzmak za 200zł bez kombinacji, albo wymyślcie lepszy pomysł :-P

Panowie dodatkowo zauważyłem, że dochodzi druga wiązka zasilania do płytki - tam też trzeba zastosować rezystory - być może ta wiązka steruje zabezpieczeniami itd.
Jest to wzmak na stare napięcie sieciowe, w wyniku podwyższenia napięcia, wewnętrzne napiecia również się podniosły.
Rozwiązaniem by było wymiana trafa, ale za drogo. Może wymiana rezystorów ceramicznych będących na płytce coś pomoże (tych 1 ohm 5W) na 1,5 ohm

rafal20 napisał:
CO Ty piszesz, a na ile mocy, na 5% żeby prąd nie przekraczał 100mA??
W takim razie jaki sens ma zastosowanie tego wzmaka po wlutowaniu takich rezystorów?
Żadnego!

Bo nie wiem co jest za sens wyciskać z końcówki około 50Watt;

Nawet przy połowie mocy spadek napięcia będzie na 2 rezystorach w mostku 10-15V; A moc tracona 10-15Watt; to za dużo, a rezystor wytrzyma max 5Watt
Tak będzie się działo przy R=5ohm, przy 10ohm jest gorzej..
Nominalna moc tego wzmaka to 2* 150Watt!

Lepiej kupić wzmak za 200zł bez kombinacji, albo wymyślcie lepszy pomysł :-P

Panowie dodatkowo zauważyłem, że dochodzi druga wiązka zasilania do płytki - tam też trzeba zastosować rezystory - być może ta wiązka steruje zabezpieczeniami itd.
Jest to wzmak na stare napięcie sieciowe, w wyniku podwyższenia napięcia, wewnętrzne napiecia również się podniosły.
Rozwiązaniem by było wymiana trafa, ale za drogo. Może wymiana rezystorów ceramicznych będących na płytce coś pomoże (tych 1 ohm 5W) na 1,5 ohm
Co ty w ogóle piszesz ! Zaraz się zdenerwuję :evil:
Te rezystory są tylko i wyłącznie do bezpiecznego uruchomienia ! Od tego powinno się zacząć naprawę każdego wzmacniacza ! Albo włącza się takie rezystory ograniczające ewentualny prąd zwarcia albo stosuję się zasilacz z ograniczaniem prądu jak się go ma ! Wtedy można bezpiecznie wykonać pomiary bez ryzyka że spali się coś jeszcze.
Ile razy mam to jeszcze napisać ?

Jaka wymiana trafa ? Zastanów sie co piszesz ! i o ile wzrost napięcia sieci o 10 V
zmieni napięcie na wtórnym ? Bzdura jakaś.

Oczywiście że zmieni! o jakieś 2,4V - X2 to ok 5V, tam idzie dodatkowo kolejna wiązka zasilania + mały mostek - tam też zmieni
PS po co kopiujesz całą wypowiedź, jak jest zaraz nad Twoją wypowiedzią!
Wlutuje je i co dalej??
Jak już tak zacząłeś to poprowadź go dalej
PS Ja Cię zrozumiałem tak, że te rezystory mają być tam na stałe - to by była bzdura...

Panowie kupiłem potrzebne części - wlutowałem nowe kondensatory 4700uF - jest takio problem, że na 1 i 3 jest 63V a na 2 i 4 aż 80V; kondensatory są na 63V
Skąd?!! :-/
Na mostek zastosowałem ceramiczne rezystory 2,5 ohm 5W, zmniejszyło to napięcie na mostku z 143V na 140V.

Na zasilaniu STK jest aż 143V!!!! :-( :-( :-( :-( :-(
Co podbija aż tak napięcie??

[ Dodano: 2010-01-27, 15:34 ]
Na trafie bez obciążenia jest 100v - powinno 43v; na 2 żyle 18v- powinno 16v
Wszysto zmienne - pewnie jest to maksymalne czy coś....

[ Dodano: 2010-01-27, 15:39 ]
Wszystkie napięcia mierzone bez STK
Zmienne na trafie mierzone bez całego układu

[ Dodano: 2010-01-27, 15:46 ]
Mierząc pomiędzy masa: napięcie dodatnie (kondensator 2 i 4)+80V; natomiast ujemne -66V (kondensator 1 i 3
Cośś z napięciem dodatnim jest nie tak

rafal20 napisał:
Oczywiście że zmieni! o jakieś 2,4V - X2 to ok 5V, tam idzie dodatkowo kolejna wiązka zasilania + mały mostek - tam też zmieni
Te 2.4V to żaden problem (STK ma max. zasilanie +-80V ! a wahania napięcia sieci są brane pod uwagę przy projektowaniu sprzętu ), te dodatkowe uzwojenia zasilają pewnie resztę tego miksera i pewnie to napięcie jest stabilizowane po za tym zmieni się o ułamek wolta.
rafal20 napisał:
Wlutuje je i co dalej??
Jak już tak zacząłeś to poprowadź go dalej
Najpierw musiał kupić części.
rafal20 napisał:
PS Ja Cię zrozumiałem tak, że te rezystory mają być tam na stałe - to by była bzdura...
Pisałem do czego są co najmniej 3 razy.

Rezystory 2.5om to za mało miały być 10om pokaż (zdjęcie) gdzie je wlutowałeś.
Napięcie powoli zmierz jeszcze raz bezpośrednio na nóżkach obu elektrolitów.
Oryginalnie były tam na 63V ? Gdzie dokładnie mierzysz ?

Oryginalnie jest tylko na 1 i 3 kondensatorze. Mierzę na kondensatorze - to jest pewne. 2 i 4 ma aż 80V. To pewnie dlatego poprzednie się wylały czy coś.
Mam też te 10 ohm, wlutować je oraz STK?
Rezystory wlutowane dobrze.
na 12 i 14 nóżce STK jest 143V :-\

Oczywiście mierzysz z podłączoną masą do płytki ?
Do puki nie wyjaśni się co z tym zasilaniem to lepiej nie wlutowuj STK.
Odłącz trafo do płytki i zmierz napięcia na uzwojeniach.
Między brązowymi a czarnymi przewodami.

raven1985 napisał:
Oczywiście mierzysz z podłączoną masą do płytki ?
ta masa jest w płytce i podłącza się ja do radiatorów. Ale nie podłączam bo stk nie jest wlutowany.
Ps a w gniazdku nie mam masy (bolca) tylko faza i zero

[ Dodano: 2010-01-27, 16:25 ]
http://www.fotosik.pl/uniAddFlashAfter.php?uploadCount=1&uploadedPhotoId=d1315aa3c284b5fe

[ Dodano: 2010-01-27, 16:27 ]
mierzyłem już napięcie na trafie z odpiętą płytką - na brązowych 100V; na żółtym 18V
Napięcia za duże, ale gdyby to na trafie było źle to na wszystkich elektrolitach było by te 80V; a tu jest tylko na napięciu dodatnim- mierzonym pomiędzy masą.
Sam już nie wiem...:-/

Powrót