• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem ze speaker workshop- wszystkie wykresy pofalowane ,,w stylu" sinus

W SW nadal jest sieczka ;) W kwestii SW na XP to mam pod ręką drugiego laptopa z XP i dokładnie to samo mi wychodziło, więc chyba nie w tym problem. Niestety podłączenie z jigiem w arta też nie działa, stąd ponawiam prośbę o ewentualne sugestie co może być nie tak. Jeśli problem może polegać na kompatybilności jiga z kartą, to nie jest jeszcze smutne, ale jeśli miałbym lutować od nowa tą puszeczkę to już przykro ;( Z resztą, impedancję głóśników mierzy pomyślnie, podobnie jak strojenie bass reflex- również bez problemów, zatem czy w kwestii pomiaru on axis nie mógłbym go kompletnie pominąć, przy takich wykresach jak powyżej?
Tu jeszcze pomiar z fazą: (aż tak poszarpana jest?)
hozlm9.png

Mam jeszcze takie pytania: W kolumnach jest pochylona ścianka, pomiaru dokonuję mikrofonem prostopadle ustawionym do frontu. Czy w związku z tym ustawić w programie przesunięcie położenia głośników, a jeśli tak to z dodatnią czy ujemną wartością. I czy wpłynie mi to na fazę oraz polaryzację głośników.
Kolejne pytanie hipotetyczne: dla strojenia bass reflex w kolumnie dwudrożnej wykonuję pomiar impedancji głośnika niskotonowego w skręconej kolumnie- czy w konstrukcji trójdrożnej z jedną komorą dla głośników nisko i średniotonowego podłączam też tylko dół czy dół i średni? ;)

Ostatnia edycja:
Z takim wykresem fazy już pewnie dałoby się symulować, choć w niektórych miejscach jest dziwny...

Co do mierzenia impedancji, średniotonowy ma osobną komorę lub kosz zamknięty, tunel jest dla niskotonowego.

Spróbowałem na szybko zrobić jakąś symulację zwrotnicy. Wziąłem zwrotnicę z podziałem na 2500. Filtr drugiego rzędu, strojenie wg Buttherwortha. Wykresy schodzą się tak:
38yxnu.png
, ale wypadkowa wychodzi dosyć tragiczna O_O :
ztjvl7.png
. Pewnie jak zwykle robię coś źle. Odwróciłem polaryzację jednego głośnika i tak samo, offset zmieniłem- też bez zmian :( Skąd takie poszarpanie?

Witam,

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to przeczytaj przyklejony wątek "Faza w projektowaniu zwrotnic". Wg mnie jedna z najcenniejszych rzeczy na tym forum dotycząca wykonywania pomiarów na potrzeby projektowania.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

P.S. Pogromca był szybszy...

A ja ponawiam prośbę o pokazanie impulsu z odpowiednią skalą :)
Już sie pogubiłem którego xD Tego?
el4m50.png

Dziękuję za pdf, czytam wszystko co mi Panowie podsyłacie i próbuję od razu wdrażać w rzeczywistość :)

---------- Post dodany o 19:25 ---------- Poprzedni post o 18:55 ----------

Koledzy, po zmianach w ustawianiu bramkowania, wyszły mi gładsze wykresy, jednak próba zasymulowania dla nich zwrotnicy nadal zakończyła się tragicznym poszarpaniem. Nie mogę zrouzmieć w czym konkretnie tkwi problem (może jeszcze nie doczytałem) :(
cw0srm.png
edl2it.png

Witam,

tak patrzę na Twoje pomiary i myslę, poziom sygnału jest trochę za niski:

el4m50.GIF

Nie wiem czy to jednak problem sprzętowy z przedwzmacniaczem i dlatego SW się buntuje, czy po prostu trzeba w systemowym mikserze podciądnąć poziom na wejściu.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

P.S.

Z Arty wyksportuj pliki FRD w "uspokojoną" fazą i sprobuj jeszcze raz w SW.

Po przejściu na ,,minimum phase" przestało być poszarpanie ;)
Dziękuję Wam Panowie bardzo serdecznie. (Szkoda, że przez forum nie można piwa w ramach podziękowania postawić ;))
A jak wygląda kwestia odsunięcia głośników? Wprowadzać różnicę w SW z dodatnią czy ujemną wartością? Tweeter mam cofnięty o jakiś 1cm- zmienia to wiele?:)

Ostatnia edycja:
Zrób tak jak to opisał PM:

- pomiar GDW + impeancja
- pomiar GDN + impedancja
- pomiar GDW+GDN spięte równolegle, + do+, - do - (to jest referencja)
- wczytaj wszystko do SW
- zrób projekt samych głośników bez zwrotnic i zobacz jak się sumują
- dołóż to wykresu sumy w SW referencję
- jeśli symulacja SW pokrywa się z referencją to OK
- jeśli nie, kombinuj z dodatnim lub ujemnym offsetem np dla GDW

W ten sposób wyjdziesz na wartość offsetu (o ile jest w ogóle potrzebny) i bedziesz się go musiał dalej trzymać przy projektowaniu zwrotnicy.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

P.S.

Czy 1 cm coś zmienia? Spwadź sam a bedziesz zaskoczony jak wiele zmienia 1 mm...

Mi głównie chodziło o to, czy należy różnicę wprowadzać czy nie, jeśli w rzeczywistości głośnik jest cofnięty, bo wykres zachowuje się dosyć optymalnie bez wprowadzania offset.
Zastanawiam się po prostu, czy fakt, że kopułka jest fizycznie bardziej oddalona od mikrofonu wystarczy do pomiaru, czy należy jeszcze o tym programowi ,,powiedzieć".
Na koniec mam jeszcze prośbę, abyście Panowie ocenili, czy taki projekt zwrotnicy dla dwudrożnych ,,mini monitorków" na naprawdę beznadziejnych przetwornikach jest ,,z grubsza" akceptowalny czy idzie zrobić coś lepszego, bez generowania dodatkowych kosztów, w postaci filtrów wyższych rzędów, pułapek rezonansowych itp:
3yfi06.png
,
e1a7o3.png
netoic.png
, http://vlep.pl/3jkmuo.png
8r23aq.png
.
(Za chwilę wrzucę wykres wypadkowy, ponieważ chwilowo zaciął mi się komputer)
Dziękuję Wam niezmiernie za cierpliwość i pomoc ;) Bez Was nic mądrego bym nie zrobił

Aa tak, teraz widzę. Niestety mój komputer z win7 ogólnie zwariował z SW, więc zaraz poprawię wartości na drugim laptopie :)

Pokaż wykres impedancji kopułki, cięcie powinno być co najmniej na częstotliwości 2 razy większej od Fs.
Dla midwoofera 10cm tak niskie cięcie jak tam masz, nie ma sensu, poza tym jeśli zastosowałeś jakąś tanią kopułkę, to pewnie sobie z nim nie poradzi.

Poczytaj temat o fazie, jak zamienisz polaryzację jednego głośnika, to na total frequency obu głośników powinien pojawić się dołek na częstotliwości cięcia.

---------- Post dodany o 22:55 ---------- Poprzedni post o 22:35 ----------

Tej kopułki nie warto ciąć poniżej 4kHz, midwoofer 10cm powinien sobie z takim cięciem w miarę poradzić.

Nie zwalaj na słabej jakości głośniki, podstawą do zaprojektowania zwrotnicy są jak najbardziej poprawne pomiary, potem niestety odsłuchy i kosztowna sprawa - testowanie różnych elementów...

Po jakimś tam treningu powinno wychodzić ok, przynajmniej na wykresach.

Proszę:
ajfwrwm34s51lpwy1avv_1385330729.jpg

Czytałem już tutorial o zwrotnicach, i wiem o dołku po zmianie polaryzacji :) Zapoznałem się zatem z tamtymi wskazówkami co do projektowania zwrotnicy, jednak w praktyce dla tych głośników charakterystyka wychodziła bardzo pofałdowana ;/
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pomiary też doskonałe nie są. To w końcu moje pierwsze próby ;)

Ostatnia edycja:
Czy takie rozwiązanie jest lepsze, niż to z niskim cięciem jak na przedostatnim wykresie poniżej? (pomijam idiotyczną wartość kondensatora- o sam kształt charakterystyki i możliwości głośników mi chodzi) :) :
nay5tzx6ir5btzqppkw0_1385333381.jpg

qvgphgnuiudj8oetpvru_1385333584.jpg

Dziękuję za informację co do obrazów. Szkoda, że dopiero teraz;/ Jeśli moderator może pozmieniać w wolnym czasie, odnośniki do plików to uprzejmie proszę i PRZEPRASZAM :): Po kolei:

tavhz4r5g60p1a3zbr8f_1385331656.jpg

sivi11o5aqftr10gvib1_1385331658.jpg

e2h62av4ru9a2uiumwpm_1385331659.jpg

du5ulw1753yaw56o6sjo_1385331661.jpg

cio43wogi3smoo70byx6_1385331663.jpg

sm7eh4tem2sob6j5sxb1_1385331664.jpg

mb29ry63d7c1d5o4cpe4_1385331668.jpg

rte68bx9zk6iw3n4y78a_1385331671.jpg

wsrgwsesqti3ub2czz63_1385331674.jpg

w8uz38u6oy0aghg3zllg_1385331677.jpg

4tapu2sksodemy4gxocc_1385331680.jpg

d3dkajd0uo7p874t0n3i_1385331683.jpg