Hmm, ze względu na zerowe doświadczenie, to raczej nie do mnie pytanie xD
Jednakże to co sam mogę napisać; to to, że dla małych cewek charakterystyka od 500-2000 była podniesiona o jakieś 5-7dB i czego bym nie robił to zawsze później coś nie wychodziło.
Filtr pierwszego rzędu wymyśliłem, bo dla drugiego nie mogłem trafić z fazą przy zachowaniu gładkiego wykresu- brak wiedzy, doświadczenia, może jedno i drugie.
Na ile wiarygodny jest mój pomiar- to jest najgorsza sprawa w tym wszystkim. Czy jest prawdziwy, to właśnie chciałbym się przekonać między innymi po tym jak złożę zwrotnicę.
Przy pierwszych podejściach byłem kompletnie w lesie, jednak dzięki Waszej pomocy, śmiem twierdzić, że to co obecnie mi wychodzi może być rzeczywiście wiarygodne powyżej 500 Hz. W zasadzie cały ten wątek rozbija się właśnie o to, w którym momencie pomiar ma sens a w którym nie ma- mi wszystkie Wasze sugestie bardzo pomogły i z każdym dniem zmienia się moje spojrzenie na to co jest dobrze, a co źle (mam nadzieję, że innym początkującym też to pomoże)
Mam tutaj jeszcze jedne pomiary tych głośników, w innym pomieszczeniu, z ustawieniem mikrofonu i rozdzielczości karty na większą czułość, jednak nadal przy dosyć krótkiej bramce.
Po wprowadzeniu w tą samą zwrotnicę jest coś takiego :
Nie wiem czy to pofalowanie, które widać od 500-2000 jest w tym przypadku bliższe rzeczywistości niż w poprzednich pomiarach. Nie wiem też, czy w tym przypadku inny schemat zwrotnicy cokolwiek by zmienił.
Przy wszystkich rozsądnych korektach, które wprowadzam w sposób mierzenia, żadne bardziej drastyczne zmiany nie wychodzą. Boję się ustawiać dużo dłuższą bramkę na niskotonowy bo pomieszczenie jest względnie małe i dzieją się wówczas cuda. Warunki do mierzenia na dworze też nie napawają obecnie specjalnym optymizmem ;D
Pomiary są jąkie są, rzeczywistość, o której pisze
Pogromca jest jaka jest; czy to wszystko razem ma w ogóle sens? Po trzecim tygodniu ,,zasuwania" z kolumną po pokoju, zawalonym materacami i poduszkami, jest to najczęstsze pytanie jakie sobie zadaję

---------- Post dodany o 18:19 ---------- Poprzedni post o 18:16 ----------
Ups....z tą impedancją coś jest chyba nie tak xD
---------- Post dodany o 19:24 ---------- Poprzedni post o 18:48 ----------
Nie wiem czy to jest zabawne czy smutne, ale wygląda tak :/