Zrobiłem kolumny na STX-ach GDN 18-130-8-AKX i GDWK 10-200-8-AKX, zwrotnica wg Irka, do tego Jiga , przedwzmacniacz i mikrofon i zacząłem się bawić w pomiary -mam już tego dosyć. Wykonanie kolumn zajęło mi mniej czasu niż pomiary. Kalibracja i impedancje Jiga idealnie (8,02 ohm; 16,01ohm; 3,98ohm , impedancja wyj. poniżej 80mohm; pomiary elementów RLC idealnie; pomiar impedancji kolumn też wygląda nieźle).Problemy zaczeły się przy pomiarach z mikrofonem. Pulse response nie ma. Po odłączeniu mikrofonu jest prawie tak samo. Mikrofon i preamp raczej są dobre- po podłączeniu bezpośrednio do wzmaka słychać głos. Próbowałem na dwóch innych komputerach z kartami SB live ale to dopiero kaszana- nie można nawet skalibrować Jiga , tak zniekształcone są sygnały testowy.in.l i r.Na swoim komputerze mam zintegrowaną kartę NVIDIA nForce APu/ Sound Storm. Opóźnienie przy testowych l i r jest duże bo wynosi 3,7ms.NIe wiem co dalej robić- pomóżcie.Chciałem dodać że kolumny grają nieźle , szczególnie nadają się jako uniwersalne.