• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problemy z SW

Reakcji
17
Zrobiłem kolumny na STX-ach GDN 18-130-8-AKX i GDWK 10-200-8-AKX, zwrotnica wg Irka, do tego Jiga , przedwzmacniacz i mikrofon i zacząłem się bawić w pomiary -mam już tego dosyć. Wykonanie kolumn zajęło mi mniej czasu niż pomiary. Kalibracja i impedancje Jiga idealnie (8,02 ohm; 16,01ohm; 3,98ohm , impedancja wyj. poniżej 80mohm; pomiary elementów RLC idealnie; pomiar impedancji kolumn też wygląda nieźle).Problemy zaczeły się przy pomiarach z mikrofonem. Pulse response nie ma. Po odłączeniu mikrofonu jest prawie tak samo. Mikrofon i preamp raczej są dobre- po podłączeniu bezpośrednio do wzmaka słychać głos. Próbowałem na dwóch innych komputerach z kartami SB live ale to dopiero kaszana- nie można nawet skalibrować Jiga , tak zniekształcone są sygnały testowy.in.l i r.Na swoim komputerze mam zintegrowaną kartę NVIDIA nForce APu/ Sound Storm. Opóźnienie przy testowych l i r jest duże bo wynosi 3,7ms.NIe wiem co dalej robić- pomóżcie.Chciałem dodać że kolumny grają nieźle , szczególnie nadają się jako uniwersalne.

1. Jaką masz karte- dokłady model.

2. Skad masz preamp-a, pokaż schemat.

3. Na jakiej wkładce masz mic-a.

4. Masz wyłączoną karte zintegrowaną, i wszystkie zbędne suwaki?.

5. Pokaż pomiary.

1.karta jest zintegrowana z płytą Abit NF7-SL, 6ch audio with sound storm, na drugim k
omputerze SB Live CT 4670 Win98 , na trzecim SB Live Audigy -nie wiem jaki model
2. sam zrobiłem - preamp Wallina 1
3.WM 61a
4.-
5. pomiary z mikrofonem wykasowałem bo później wielokrotnie wszystko kalibrowałem, ale nie było nic ciekawego jakaś poszarpana charakterystyka na b. niskim poziomie

Nie wiem dlaczego takie duże opóźnienie 3,7ms, w tutorialach WS wynosi ok.1,2ms.

Ja mam na SB live tak że musze strasznie powiększyć wykres w opcjach żeby w ogóle coś widział. Bo tak to mam płaską kreskę. Pokarz jeszcze foty jiga od środka i preampa może coś masz skaszanione? A i ja miałem problemy z jigiem jak przegrzałem SW przełączniki stykały same.

kondrax napisał:
A i ja miałem problemy z jigiem jak przegrzałem SW przełączniki stykały same.

no text roku eheheheeh.
"ostatnio tak zagotowałem wodę, że klucz pękną" :D

a tak na poważnie, widać wielu ludzi ma problemy z SW. I to nie jest zawsze wina JIGa tylko braku doświadczenia, czyt brakwiedzy do posługiwania się tym sprzętem.
Janekzet postepowałeś zgodnie z tutorialami? One są prawidłowe, prócz preampa wallina który ma jeden błąd z rezystorem pewnym.

Zmęczony już jestem i nie wiem co piszę :D
Chodziło mi o to że jak lutowałem przewody do przełączników SW, starałem się nie grzać długo w jednym miejscu to i tak mi gdzieś się tak zrobiło w tym przełączniku że zwierało tam gdzie nie potrzeba z przerwaniem, raz tak, raz tak.

Jig jest dobry na 100%, wszystkie pomiary robiłem dokładnym miernikiem RLC i są powtarzalne. Przewody połączeniowe też sam robiłem z b. dobrych elementów i są naprawdę dobre. Jeżeli chodzi o doświadczenie w lutowaniu i montażu układów elektronicznych to mam doświadczenie kilkudziesięcioletnie i nie robię zimnych lutów i raczej nie przegrzewam. Nie jestem do końca pewny mikrpfonu i preampa .Wkładkę kupiłem na allegro- ma oznaczenie 61J81, a preamp robiłem na płytce uniwersalnej wg schematu ze strony Wallina. Układ raczej działa, bo przesterowuje się gdy się dmuchnie w mikrofon oraz słychać głos po bezpośrednim podłączeniu do wzmaka . Mimo wszystko mam wątpliwości bo czułość wydaje się mała. Przydały by się wartości napięć stałych na TL074 to bym jeszcze zweryfikował preamp. Podłączenie komputera do pomiarów z mikrofonem to jednak spory problem (żona też potrzebuje komputera i pokoju), dlatego wolałbym to robić na innym komputerze. Mam stary komputer 366MHz, WIN 98, SBLive Value model CT4670, lecz próby kalibracji się nie powiodły bo sinusoida jest zniekształcona tak jakby układ ja modulował mimo że na mikserze jest wszystko powyłączane .Czy do pomiarów na SBLive wystarczą same sterowniki czy musi być wgrane całe oprogramowanie Creativa. Jeżeli chodzi o rezystory to R9-33k, R10-68k. Mam jeszcze pytanie czy TDA1554Q nadaje się na wzmak do prób a nie mogę nigdzie znaleźć jego charakterystyki i czułości.

Dłuższy czas nie używałem JIGa, ostatnio chciałem zrobić parę pomiarów i niestety muszę walczyć z b. podobnym problemem i nie znalazłem jeszcze rozwiązania - sprawdzałem karty SB Live (2 modele) oraz zewn. Behringer FC202.
JIG jako całość wyglada na sprawny, a mimo tego impulsu praktycznie nie ma (wartości na wykresie < 1.0). Preamp zgodny ze schematem, zmieniałem także rezystory odpowiedzialne za wzmocnienie i dalej nic. Najdziwniejsze jest to, że jak głośnik podepnę bezpośrednio pod BP3/BP4, to mimo tego że szum jest sporo cichszy niż po podpięciu pod wzmacniacz, to impuls się pojawia, ale cały czas ma niewielką amplitudę (10-15).
Przy kombinowaniu Live + zintegrowana k. dźwiękowa: JIG podpięty do Live'a, sam mikrofon do zintegrowanej, odpowiednie ustawienie w Dźwiękach w Panelu sterowania, dostaję poprawny impuls (wartości 900-1100), ale same pomiary są mocno zniekształcone, zapewne przez kiepską jakość wejścia mikrofonowego w integrze.
Walczę dalej :)

Żona wyjechała do pracy a ja wziąłem się za pomiary na karcie zintegrowanej i wszystko jest w porządku, jestem w trakcie. Tylko nie umiem wgrać pliku kalibracyjnego. Później zamieszczę wyniki. Pytanie: jak przeprowadzić pomiary kolumny ze zwrotnicą. Trochę mi ulżyło , bo po paru dniach prób nagle wszystko chodzi, a nie znalazłem żadnego błędu.

Plik kalibracyjny dogrywasz następująco : prawym przyciskiem mychy na okienko folderów lub z menu file dajesz -> import -> wskazujesz ścieżke do pliku -> ok ,dalej menu calibrate masz okienko ze sciezka dla pliku kalibracyjnego (ponizej okna chanell diference) , wskazujesz na plik który własnie zaimportowałeś do programu, OK i gotowe !

Znów mam problem : jak dokonuje pomiaru to program ostatni pomiar wrzuca do wszystkich charakterystyk i wszędzie jest to samo.

[ Dodano: 2009-11-14, 10:29 ]
Zrobiłem trochę pomiarów i chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami i problemami:

1.zintegrowana karta dźwiękowa działa b. dobrze
2. problemy ,które miałem przy pomiarach z mikrofonem wynikały tylko z powodu niewłaściwego połączenia mikrofonu z preampem -zapomniałem przylutować ekran przewodu, który był tylko zaciśniety- po zlutowaniu wszytko się poprawiło ale nie do końca. Nawet po zmianie wkładki na drugą przy ruszaniu kablem mikrofonu zapala się dioda sygnalizująca przesterowanie. Sprawdzanie miernikiem nic nie pokazuje. muszę podczas pomiarów uważać żeby kabel się nie ruszał.

3.wydaje mi się że łączenie wykresów onaxis i nearfield głośnika niskotonowego metodą splice jest niewłaściwe, bo łączy ze sobą częściowo niwłaściwe charakterystyki, wg mnie dane niewłaściwe do punktu połączenia ( 500hz ) nie powinny być brane pod uwagę i wykres po połączeniu powinien zaczynać się od nearfield do 500hz i od 500hz w grę tylko onaxis , a może coś źle zrobiłem przy tym łączeniu.

4.po zrobieniu kolumn eksperymentowałem trochę z wytłumianiem, ponieważ jest to trochę pracochłonne (demontaż głośników) chciałbym wykorzystać do tego powstałe charakterystyki - czy jest to możliwe? Wydaje mi się że kolumny jeszcze trochę się wzbudzają. Gdyby ktoś pomógł mi zinterpretować zamieszczone charakterystyki byłbym wdzięczny.

5.czy przy pomocy SW można zrobić pomiary kompletnej kolumny(ze zwrotnicami), bo przy pomiarach onaxis mi wyszły kompletne bzdury, a widziałem na forum akustyk że zalecano zrobić taki pomiar przy badaniu zwrotnic kilera.

6.nadal mam problem z wgraniem pliku kalibracyjnego, jego oznaczenie WM-61A.frd, program go nie widzi.

]kolumna[/URL]

Janekzet napisał:
1.zintegrowana karta dźwiękowa działa b. dobrze
Nie polecam przy dalszych pomiarach zapewne wyjdą krzaki, sprawdz jakie opóznienie ma przy pomiarze pluse, moga być problemy z ustawieniem bramki.

Janekzet napisał:
5.czy przy pomocy SW można zrobić pomiary kompletnej kolumny(ze zwrotnicami), bo przy pomiarach onaxis mi wyszły kompletne bzdury, a widziałem na forum akustyk że zalecano zrobić taki pomiar przy badaniu zwrotnic kilera.
Tak warto je sprawdzi już zostalo udowodniowe co za zwrotnice P.K tworzy...
6.nadal mam problem z wgraniem pliku kalibracyjnego, jego oznaczenie WM-61A.frd, program go nie widzi.
Zrób tak
Resource--->Import----> i tam na dole w okienku masz tyk pliku daj Frd, i nastęnie szukaj pliku kalibracyjnego napewno SW ci go znajdzie, naspenie dał ok, Zamknij okno otwórz Options---->calibrate---- drugie okienko masz Mikrophone response tam szukasz pliku kalibracyjnego znajdzujesz dajesz oki i gotowe.

Twoje Pomiary które wkleileś wygladają dobrze, wiarygodność pomiaru zależy od czasu bramki im dłuzsza tym niższa wartość jest wiarygodna twoj można uznać od 200hz.

TDA1554Q nada się na wzmaka. W sumie prawie wszystko co nie ma zbędnych elementow typu: kolektor. Najprostrza końcówka mocy.

Wykresy wyglądają dobrze.
Co do bramki i łączenia nerafield splice to masz tutaj:
http://www.audio.dmkproject.pl/sw/czas_bramki.htm

ale nie musisz robic tego, Splice jest do niczego nie potrzebny. On axis potrzebny tylko.

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6062&start=25

[ Dodano: 2009-11-14, 18:02 ]
jak ruszasz kablem i jest przesterowanie to nie dobrze, tak nie może być, ale juz sie z tym uporałeś :)

Rfck - nie skalowałem wykresów , żeby było lepiej widać.

piku16 - pomiary robiłem na zintegrowanej karcie, opóźnienie jest większe bo wynosi 3,7 ms, ale marker końcowy ustawiłem na 13ms i jest ok. W moim przypadku największe odbicia nie były od podłogi lecz od statywu mikrofonu (rurka al. fi 12 dł. 1000mm). Musiałem statyw dobrze osłonić. Mikrofon wgrałem.
Ponawiam pytanie- jak zrobić pomiary kompletnej kolumny.

Czy z wykresu portu można odczytać rezonanse obudowy- co oznacza pik przy 1000hz.

El_liero- z tym kablem nie uporałem się niestety, ale jak się jest ostrożnym można robić pomiary.

Janekzet napisał:
Rfck - nie skalowałem wykresów , żeby było lepiej widać.
Rfck dobrze mówi czasami bywa tak, że pomiaru nie widać a po dobrym wyskalowaniu nagle się pojawia, często mają z tym problemy początkujący użytkownicy, którzy zaczynają przygodę z S/W.

Janekzet napisał:
OnAxis z długą bramką.

Janekzet napisał:
Czy z wykresu portu można odczytać rezonanse obudowy- co oznacza pik przy 1000hz.
W tym zakresie port już nie "działa, to jest rezonans głośnika, albo obudowy.

piku16 napisał:
Janekzet napisał/a

OnAxis z długą bramką.

Ja w tym celu stosuje też pomiar farfield z mocnym wygładzeniem, czasem nawet 1/2 oktawy jak zbierze na niskich za duzo rezonansow pokoju ;). Robie to głownie zeby obadać równowage tonalną a nie mieć jakiś super szczegółowy pomiar. Bo dość cięzko ocenić poziom pasma ponizej 500Hz robiac wyłacznie onaxisa.

a robiąc OnAxis całej kolumny musisz ustawić mica względnie na środku osi symetrii przecinająca oba głośniki.
Następnie robiąc testy oddalaj i przybliżaj majka do kolumny, jak się nie myle raz bedziesz miał pewne pasmo stłumione a raz na normalnym poziomie.
Jak znajdziesz odległość to z takiej możesz dalej działać.

Sposobu kolegów wyżej nie testowałem. A ciekawy :)

Dużo wody upłynie w Warcie zanim opanuję SW. Czy jest to normalne , że pomiar impedancji kolumny pokazuje zestrojenie b-r na 46hz a pomiar nearfield portu na 67hz.Czy pomiar NF zrobiony z markerami dla OA powoduje fałszowanie pomiarów. Czym stłumić rezonans obudowy o częstotliwości około 125 hz (stwierdziłem to przy odsłuchach z generatorem- przy słuchaniu muzyki też to słychać).

Powrót