• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Programy do robienia wizualizacji z wymiarami (obudowy itp) 3D

Ja napewno nie będę nic kupował, ale myślę ludziom się przyda. Więc darmowe.
Wypadałoby też napisać jak wam się pracuje.

Ja np. dostaje drgawek jak mam pracować na czymkolwiek spod szyldu Google... (oraz Apple)
Więc alternatywy mile widziane :)

Jeśli może to być program "stolarski" to fajny i z niezłą wizualizacją (oświetlenie), wymiarowaniem, zestawieniem formatek i zużyciem materiału, to poszukaj PRO100. Tyle, że nie jest darmowy.

Ja polecam rhino, nawet jak po tych 25 zapisach trzeba na nowo system postawić.
Pozwala robić dokładne modele pod cnc

Również polecam Solid Edge starsze wersje np. V20.
W nowszych jest za dużo napakowane .
Poza tym do V20 znajdziesz PL i wszystko żeby odpalić ją w pełnej funkcjonalności .
Korzystam z kilku programów CAD/CAM i najwygodniej mi się rysuje w w/w.

W nowszych wystarczy przełączyć się z trybu synchronicznego na sekwencyjny. No i ta nieszczęsna wstęga...

Jeśli chodzi o typowe wizualizacje to polecam Blendera. Może być tak dokładny jak kto chce. Moje pierwsze modelowanie sprzętu audio:

Panowie, potrzebuję freewarowy program do zrobienia kilka prostych rysunków do zapisania w formacie CAD DXF.
Jest coś prostego i darmowego?

Dxf czy dwg albo podglądowo PDF można spokojnie wyeksportować ze Sketchup.

Plik > Eksportuj > 2D model > preferowany format.

Można też eksportować modele 3D 3DS do innych programów, które mają bardziej zaawansowane techniki renderu. Przy użyciu V-Ray ze Sketchupem można osiągnąć jakość renderu na poziomie realizmu. Do tego jednak trzeba dobrego kompa.

Plik > Eksportuj > 2D model > preferowany format.
Do dxf czy dwg? W bezpłatnej opcji tego nie znalazłem opcji tego formatu ale sprawdzę to jeszcze dziś. Pdf bez problemy, w tych wszystkich firmach co na wymiar robią stal i blachę trochę niechętnie podchodzą do pdf bo mają dodatkową robotę.

Powrót