• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Nie wiem czy to dobry temat by napisać o tym ale spróbuje zapytać.
Czy nie wie ktoś gdzie można kupić pewne oryginalne Sanken 2SA1386A 2SC3519A. Nawet za granicą :).

Tak strasznie chciałbym zamontować do OPS5 że szok :).

A nie lepiej zwykłe 5200 i 1943? Mają większą moc rozpraszającą. Napisz do [ELMAG] na allegro, może ściągnie.

Borys, a co powiesz na takiego potworka?

Sterujące to jakiś mje by się dało, albo inne.

A nie lepiej zwykłe 5200 i 1943? Mają większą moc rozpraszającą. Napisz do [ELMAG] na allegro, może ściągnie.

Borys, a co powiesz na takiego potworka?

Sterujące to jakiś mje by się dało, albo inne.

Pytałem elmaga nie maja w ofercie i chyba nie maja zamiaru ściągnąć :).

podobno sankeny grają lepiej górą chciałbym to sprawdzić. :).

Taz - Dziękuje bardzo brałeś od nich jakies sankeny są pewne ??

mrc12
Heheh no troche duzo tych tranzystorow, mozna by jakies mosfety dac jako drivery (juz takie tematy mam przerobione). Mi wystarczy jedna lub max 2 parki.
Im wiecej par tym ciezej sie tym steruje i o tym tez trzeba pamietac. Takze wiecej nie koniecznie bedzie oznaczac lepiej.

Pozdr

Zeby zycie mialo smaczek raz selektor raz wzmacniaczek :D
PCB juz leza jakies dwa miesiace, trzeba sie wziac za lutowanie, najgorsze jest to ze nie chce mi sie jak jasna cholera. Przynajmniej sam preamp bedzie z bani bo pasuje stary.

http://i-amp.cba.pl/?iss-v2

f705fdc0038b1ac56f45cfb3f99b0a7d_1498023965.jpg
773d94b7339f9c5f0224e194b3d61662_1498023964.jpg

Ostatnia edycja:
No, takiego kombo w diy to jeszcze nie widziałem. Genialne. Ciekaw jestem jak się będzie sprawował ten system gniazd z PCB. No i jakieś fajne mocowanie całości mechanicznie trzeba opracować.

Przypominają mi się ścieżki ze starych urządzeń produkcji Unitra.
Tam były takie fajne zaokrąglone wygibasy.

Marcin V
W cyfrowce niektore sciezki dobrze jest robic zaokraglone, eliminuje sie pewne zjawiska odbic przy szybkich sygnalach cyfrowych.

dragon
Na domowe potrzeby wystarcza 4 karty, mozna sobie dorobic cokolwiek, phono stage , preamp jakis, co kto bedzie chcial.

Holgin
Jak moc na to pozwala to mozna lutowac zwykle SMD. Ja mmelfy od vishaya daje tylko w tor sygnalowy , cala reszta idzie zwyklymi rezami.

Pozdr

Marcin V
Poczytaj sobie o linii długiej i zjawiskach z nią związanymi :) Dodatkowo takie zaokrąglenia gwarantują lepszy rozkład pola elektrycznego na ścieżce. Przy wysokich napięciach na pcb na przykład to czasami kluczowa kwestia. Nie wiem na ile ma to tutaj znaczenie. Może ktoś nas doinformuje ? :)

Można by zwiększyć liczbę slotów na płytce np. do 6 , mi przydały by się karty wejścia - symetryczne XLR , mam phonostage i CD które posiadają takowe wyjścia nie wykorzystane , sam pomysł Rewelacja !!:)

Borys, ja już teraz nie myślę, że jesteś zdolny ty masz dar od Boga. Zaprojektować coś takiego to dzieło sztuki. Bardzo mi się podoba ta idea. Ja się pisze na takie coś jakby było jakieś ZZ. O tym marzę. GRATULACJE - piękny projekt.

Borys, zrobiłbyś może jakąś listę mocy zależną od napięcia zasilania? Jaką można uzyskać z OPSA przy 4, 8ohm? Np. Dla zasilania 75V ile mogę uzyskać na 4ohmach a ile na 8.

"MOSFET-y mają podwójny układ bootstrap zmniejszający napięcie nasycenia stopnia końcowego nawet o 4-5V" A jak się zakrawa to na BJT?
tak btw, widziałem już tą listę, ale do iampa raczej nie pasuje.

Powrót