• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Dla posiadaczy i100, możecie sobie zrobić następujące poprawki:

- Podlutowac do elektrolitów 100nf, można dodatkowo 220pf-1nf, robimy to na podparciu ips'ow oraz przy odsprzegajacyh tranzystorów koncowych
- dla bezpieczeństwa przy driverach dajemy 100 - 220pf co żeby nic nam się nie wzbudzało, między bazę i kolektor(nie pamiętam czy jest na to miejsce na płytce)
​​​​​​​- między pd i nd Podlutowac należy 2,2uf-4,7uf MKP lub mkt + mały bocznik MKP 10-100nf.
- można wypróbować kondensatory 100nf x2 na kondensatory w zasilaczu.

może Borys coś jeszcze podpowie

Ostatnia edycja:
Witam czy kondensator wejściowy 3.3uf jest potrzebny w ips na e88cc? jako źródła używam dac-a , brak potencjometra bo zamulał dźwięk, regulacja cyfrowa

Kondensator wejściowy zabezpiecza przed DC że zrodla. Jeżeli np dac ma DC servo i ma 0mv na wyjściu to możesz sobie odpuścić kondensator na własną odpowiedzialność :)

Adam_85 tych wartości nF i pF trzeba się sztywno trzymać?

Pany, kondy wejściowe w jetfire oraz ecc82 (C10 i C1) mogą być podobnej innej wartości np. 3,3n/4,7n zamiast powiedzmy 2,2n.

Ostatnia edycja:
:)

Ja jeszcze z wejściowymi kondami pokombinuje ale to dopiero jak będę miał cały tor ogarnięty.

Ostatnia edycja:
Beda male zmiany w BOMie w OPS5, moze ze 2 - 4 rezystorki, i ze dwa kondensatorki.
Prosze o cierpliwosc, najprawdopodobniej w kilka dni sie uwine, jak skoncze to ladnie opisze co i jak.

Pozdr

Beda male zmiany w BOMie w OPS5, moze ze 2 - 4 rezystorki, i ze dwa kondensatorki.
Prosze o cierpliwosc, najprawdopodobniej w kilka dni sie uwine, jak skoncze to ladnie opisze co i jak.

Pozdr
Ok ok ale to do tych płytek podejdzie od ciebie czy jeszcze jakieś zmiany w między czasie zaszły ?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Z okazji rocznicy:blushing: kilka fotek ehhh może jeszcze w 2017 uda się go uruchomić :drool:

Pozdr

Zmiany będą dotyczyły wersji BJT i MOSFET? szkoda że wczoraj rano nie sprawdziłem tematu po polutowałem wszystkie rezystory.

Nie będzie zmian w rezystorach w OPS5, na pewno 100pf można zmienić na 220-330pf. Natomiast jeszcze 2 traniki będą do podmiany z tego, co Borys mówił. Te 120v przy zasilaniu na stronę po wyprostowaniu przekraczającym 60V.

Rezow nie trzeba bedzie zmieniac, (ja mam u siebie 2x mniejsze antyparazyty i dlatego musialem modzik machnac).
Generalnie to 2x 100pF na driverach zastapic tak jak adam napisal na 220-330pf/200V oraz w przypadku uzycia wiekszej wartosci napiecia zasilania niz 2x 55VDC tranzystory T1 i T2 = KSC1845 i KSA992 wymienic na 2SC2705/2SA1145 (do napiecia 2x 70VDC).

Ok dzięki akurat mam trafo 2x50v 450va użyję jeszcze mcapa wiec na wyjściu będzie około 65VDC w przypadku dołączenia bg7 przy takim zasilaniu są jakieś zmiany?

Wolałbym chyba wersje na jfetach bo sk170 mam chyba z 30 sztuk chyba że wytrawię dodatkowe płytki i polutuje w opisie jest że trzeba zmienić R4 R5 R7 R8 R14 R15 tylko nie ma na jakie wartości i zmiana j-fetow na bc-ki.

Powrót