• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Projekt i-AMP

Znalazłem jeden pomylony rezystor R71 właśnie go zmieniam.

Niestety nic to nie dało:(

0fd28a842c44725aeee938348eef8335.jpg

Mosfety sprawdzałem jakie mają opory między nogami i jest tak samo między kanałami.

Pozdr.
JN

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Diody mogą być, miałem je zalutowane i wszystko działało bez problemu. Trzeba sprawdzić poprawność wszystkich elementow. Trochę zabawy, ale innego wyjścia nie ma. Sprawdziłeś wszystkie małe tranzystory SMD?

nie wyobrażam sobie za bardzo wylutowywania np. tych małych tranzystorków - mam nadzieję że uda się je pomierzyć zalutowane w układzie.
Najprościej moim zdaniem trzeba by zbadać napięcie na bramce tych leżących mosfetów bo pewnie na tym kanale niedziałającym będzie coś z tym wysterowaniem mosfeta nie tak. Lecieć po kolei element po elemencie i sprawdzać napięcia/przejścia aż się trafi na problem. No właśnie gdyby Borys udostępnił kawałek schematu to było by prościej.

Ostatnia edycja:
Kto Ci powiedział, że masz coś wylutowywać? Najpierw sprawdź czy na pewno wszystko jest dobrze wlutowane.

Borys na 99% nie udostępni schematu. Musisz sobie poradzić.

Bez schematu to zgadywanie. Przy D9 masz jakiegoś gluta, C19 jakoś dziwnie wygląda. Generalnie zabezpieczenie na tym działającym kanale ci działa, czy przewodzi zawsze, sprawdzałeś? Spróbuj podpiąć baterię do wyjścia zobacz, czy DC odetnie masę.

Tak zabezpieczenie na tym działającym kanale działa, bo kilka razy się już o tym przekonałem. D9 faktycznie coś tam jest ale to mi wygląda na jakiś opiłek od aluminium. Na pewno wcześniej tego nie było. C19 zobaczę ale chyba OK - wydaje mi się że on należy do układu związanego z zasilaniem.

Borys znajdzie w ten weekend trochę czasu to tu zajrzy i spróbuje pomóc, powie co sprawdzić.

Zrób jeszcze zdjęcia canonem pod kątem, żeby było widać oznaczenia na tranzystorkach smd.

Borys znajdzie w ten weekend trochę czasu to tu zajrzy i spróbuje pomóc, powie co sprawdzić.

Zrób jeszcze zdjęcia canonem pod kątem, żeby było widać oznaczenia na tranzystorkach smd.

ja je dziś wszystkie posprawdzam, może faktycznie gdzieś się pomyliłem.

Shady
Zrób te zdjęcia i wklej kukne jak dojadę do domu. Z tego co piszesz to nie załącza się jeden kanał zabezpieczenia na mosfetach. Jeżeli tak to sprawdź kierunki takich małych szklanych diodek w okolicy mosfetow. Pomiędzy masa i noga nr1 mosfeta powinno być okolo12 do 15Vdc.

+ sprawdź czy w którymś miejscu zamiast diody zenera 15VDC nie masz 1N4148.

Uwaga czy któryś z moderatorów mógłby ostatnie około 3-5stron przerzucić do nowego tematu?

Ten temat ma już 175stron z czego 3/4 to zbędna dyskusja, która powinna mieć osobny temat :(

Ostatnia edycja:
R27;R54 nie jest ukruszony? Sprawdź rezystancję.

Kup porządny topnik (żel) np dedykowany do BGA i przelutuj wszystkie SMD.

NIE KUPUJ żadnego topnika w płynie. Koniecznie żel.

Ostatnia edycja:
Jeżeli odpale iampa bez podłączonych wejściówek to załączy się protekt? Abym mógł mieć dostęp do tych mosfetów i sprawdzić napięcie muszę zdemontować przynajmniej jednego ipsa. Może w jego miejsce wsadzić te rezystory 10K?

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
No, aż ciary przechodzą jak podłączasz te głośniki, zrób przełużkę np. z "wago" i pozapinaj te przewody solidnie.
Jak będziesz miał solidnie wyjścia podłączone to sens będzie miało poruszanie ipsami itp.

Powrót