• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Nie na temat...
Oznaczenia potrafią się zmienić w ciągu lat i mogą też zależeć od danej fabryki, owszem są różne tranzystorki których oficjalnie się już nie produkuje i wtedy nie liczyłbym na oryginał, chyba że znajdzie się jakiś NOS, ale są też takie, gdzie nadruk się zmienił, np 2SC5198, stare egzemplarze miały biały nadruk sitodrukiem, a takie co niedawno kupowałem bardziej matowy napis, chyba grawerka laserem i działają bez zarzutu.

Chociaż te maluchy 2SK170 i 2SC2240 nawet z TME zniknęły, więc też 100% pewności nigdy nie ma, szczególnie w przypadku tego drugiego, bo kilka postów wcześniej możemy przeczytać, że K170 wznowiono.

Ostatnia edycja:
Ja kupilem swoje w 2005 pod jakis projekt passa, ktorego niegdy nie zrobilem.
Parowane niby.

4e8302e465390fdc7f092e6c745ecd2e_1549307916.jpg
b8423198d94ee5e7a3a184ecd3506648_1549307917.jpg

Dostałem wycenę od Linear Systems na LSK170A (BG7 IPS), które produkują. Prosto od producenta. Tanio nie jest, ale myślę, że jakby zrobić ZZ to może więcej osób się skusi?

LSK170A

TO-92 3L

Low Noise & Capacitance, High Input Impedance, N-Channel JFET

$5.80 od 1 do 99
$4.70 od 100 do 999

Daj łapkę w górę jak jesteś zainteresowany ZZ :)

Zamówiłem już te z reichelta. W sumie dzięki temu dowiedziałem się o istnieniu tego sklepu, a fajna sprawa, że można u nich na sztuki kupować drobnicę. Ceny też mają spoko, jedynie wysyłka dość droga (25 zł) :)
Jakieś inne iamp'owe projekty potrzebują tych tranów? Może wtedy bym się skusił na zz ;)

Borys potrzebuję zwiększyć zwłokę w załączeniu głośników w i200 o pare sekund bo zanim lampy w Ramjet się nagrzeją to wywala mi zabezpieczenie dc. Ale może by się dało wymienić któryś rezik smd? Bo do wymiany kondów tht( pewnie te za mosfetami) musiałbym całego iampa rozkręcić.

Z tego co pamiętam to niestety trzeba konda wymienić. Zawsze można go wyrwać, podgrzać nóżki które zostały, wyciągnąć je, wyczyścić plecionką pady. Nowy kondensator lutujesz około 5mm nad PCB żeby wygodnie grotem podejść i obejdzie się bez rozbierania :)

Gavron04, myślałem nad takim rozwiązaniem i nad jeszcze jednym ale najprostsza to by była wymiana rezystora (przez coś ten kondensator musi się ładować).
Może jednak Borys coś podpowie.

Nie chcę OPS-ów. Chcę coś ala UNI. Wszystko w kupie. Znudziła mi się plątanina kabli. Chciałem I200 ale pewnie i I100 wystarczy, a i koszta będą niższe.

Borys potrzebuję zwiększyć zwłokę w załączeniu głośników w i200 o pare sekund bo zanim lampy w Ramjet się nagrzeją to wywala mi zabezpieczenie dc. Ale może by się dało wymienić któryś rezik smd? Bo do wymiany kondów tht( pewnie te za mosfetami) musiałbym całego iampa rozkręcić.

Dla potomności info od Borysa, R12 zwiększyć, próbowałem kilka wartości i stanęło na 22kOhm, opóźnienie około 25-30 sekund.Zobaczę jeszcze jutro jak lampy całkiem wystygną czy wystarczy.

8ca89ab03830daf950c563f7867bf7c8_1550607210.jpg
4f68fa2b36d6cf203bb3294c7235e5de_1550607211.jpg

Przepraszam ze zadko tutaj zagladam, ostatnio zajmuje sie dokanczaniem nowych IPSow w SMD. Czy tego chcemy czy nie to niestety swiat zmierza w tym kierunku. J-fety, podwojne tranzystory w jednej budzie, niektore OPki tez tylko smd.
Miniaturyzacja dotarla juz tak daleko ze obudowa 1206 staje sie juz powoli dinozaurem :D a szkoda bo wielkosciowo i mocowo bardzo mi pasuje.

Tymczasem odgrzalem starego kotleta. Kotletem jest BG9, kilka rzeczy zrobilem w nim nie do konca poprawnie, glownie laczenie masy oraz kompensacja ciela bardzo duzo loop-gain przy wysokich czestotliwosciach.
Przerobione na SMD, nowa kompensacja, podwojne tranzystory, (DC serwo jeszcze troszke grzebne) bardzo prosta i kompaktowa budowa. Gra jak typowe CFA, bardzo precyzyjnie na gorze (dobrze gra w glab tla), bas raczej punktowy bez ''misiowatego'' nalotu.

Nic lutuje reszte bandy w SMD...

Powrót