• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Mam 1030, to prawie 1060 z mniejszą mocą - ten ostatni uchodzi za jeden z najlepszych brzmieniowo modeli wśród starych (30+) marantzów - mój ma 40 lat i wszystkie części oryginalne, więc pewnie przydałby mu się recap.
Basów ma na mój gust tyle ile trzeba (sam nie lubię sztucznie podkręcanego basu) - pewnie podobnie co iAMP. Ma więcej środka - ta mięsistość przypomina trochę brzmienie lampy.

Mięsistość lampy to w wielu przypadkach mit. Przynajmniej w tych dobrych lampach.

Nie na temat...
Ja też nie rozumiem tego zachwytu nad lampami ogólnie. Bez sensu cofać się w rozwoju. Jeszcze sens wzmacniacza tranzystorowego zrozumiem ale lampiaka już nie za bardzo. Na miejscu kolegi bym poszedł w klasę D. Zwykły Tda7492 lub 7498 na chińskiej płytce gra lepiej od wielu sprzętów którymi sporo ludzi się do dzisiaj zachwyca. Wzmacniacze w klasie D przebyły długa drogę od tego co było kiedyś i wyszło im to na dobre.

W pokoju obecnie temperatura 33st.C.
Zgodnie z radą borysa powierciłem pare otworów między żebrami radiatorów w spodzie obudowy I-AMPA:)

Nie na temat...
Ja też nie rozumiem tego zachwytu nad lampami ogólnie. Bez sensu cofać się w rozwoju. Jeszcze sens wzmacniacza tranzystorowego zrozumiem ale lampiaka już nie za bardzo. Na miejscu kolegi bym poszedł w klasę D. Zwykły Tda7492 lub 7498 na chińskiej płytce gra lepiej od wielu sprzętów którymi sporo ludzi się do dzisiaj zachwyca. Wzmacniacze w klasie D przebyły długa drogę od tego co było kiedyś i wyszło im to na dobre.

Nie na temat...
Akurat klase D miałem okazję testować na różnych aplikacjach tripath bodajże 2050. Zbyt bogata szeleszcząca góra, odchudzona średnica. Niby takie napowietrzone, na pierwszy rzut ucha może fajne. Niestety po 2-3 dniach w moim przypadku nie do przyjęcia. Ciekaw jestem klasy D po holendersku bo po chińsku nie było dobrze :-) Co kto lubi, jeden będzie jeździł fiatem, a drugi audi, a trzeci jeszcze czymś innym i każdy będzie chwalił swoje.

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Akurat klase D miałem okazję testować na różnych aplikacjach tripath bodajże 2050. Zbyt bogata szeleszcząca góra, odchudzona średnica. Niby takie napowietrzone, na pierwszy rzut ucha może fajne. Niestety po 2-3 dniach w moim przypadku nie do przyjęcia. Ciekaw jestem klasy D po holendersku bo po chińsku nie było dobrze :-) Co kto lubi, jeden będzie jeździł fiatem, a drugi audi, a trzeci jeszcze czymś innym i każdy będzie chwalił swoje.

Mam dokładnie tak samo, z ust mi wyjąłeś, ja lubię fiaty [emoji38], zwłaszcza takie w których moge cos dłubać, testowałem różne D-ampy i zawsze na koniec okazuje sie ze to nie to. A poza wszystkim bardzo zboczyliśmy z tematu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie na temat...

Nie na temat...
No właśnie tripathy to już staruszki ;) . Przetestuj coś nowszego :) .

Nie na temat...
Tda7492, 7498 jako małe wzmacniacze małej mocy (do ~50-60wat) mniej więcej niższej-średniej klasy. Cała seria TPA, hypexy.

Ogloszenie drobne.

Jezeli jest ktos zainteresowany przesluchaniem najnowszych wejsciowek w SMD:
890467a1c5a8ebb40e21ae5bdfb75d14_1562568524.jpg
19535ade64684d239777884e487ae6fd_1562568523.jpg
52841266aee0b6b28fae1ef9963f2fe1_1562568522.jpg

Prosze pisac do kolegi Pteterycz, wejscioweczki mozna sobie odsluchac np przez 2 lub 3 tygodnie i podeslac dalej.

Pozdr

Nie na temat...
Te wszystkie rezystory SMD to 1206, a powiedzcie mi gdzie dostanę w miarę (pewne)markowe 0805

Mouser, farnell, digikey. Ale te znasz. W Polsce nic ciekawego poza tme nie ma.

Poza tym, pytałeś już chyba o to. Czego oczekujesz od "tych markowych" rezystorów? W jakim układzie mają pracować??

Ostatnia edycja:
Wiesz jakie to jest kupowanie na allegro takich rezystorów. Nie wiadomo czy to 1% czy 5% jakiej firmy itp. Chciałbym kupić potrzebne wartości, ale mieć pewność że są to SMD z pewnej szpuli. Nie mówię by to była MuRata, ale coś co nie jest chińskim odpadem z fabryki.

nik156
Jezeli chcesz porzadne rezystory SMD to albo miniMELF albo kup plaskie thin film (laserowo trimowane), sa to rezystory precyzyjne. Nie chodzi o ich ''precyzyjnosc'' tylko o sama technologie wykonania oraz liniowosc (tak rezystory potrafia byc nieliniowe).

Pozdr

nik156 - prośba o trzymanie porządku w tamtym wątku.

Linki czekam aż moderatorzy podmienią.

Dlaczego wycofali? Jedynie co się dowiedziałem od jednego ze sprzedających 2sa1837+2sc4793, że "doszło do mocnych zmian w reorganizacji w toshibie". Co zresztą widać po nowych oznaczeniach tranzystorów. Może odświeżenie produkcji.. Nie wiem.

Nie byłbym sobą gdybym nie zaczął lutować w tym samym dniu, w którym otrzymałem płyteczki.

Nie mogę odpalić iPSU V7 - udało mi się od razu ustawić na nim V+, ale nie V-, nie świeci się dioda LED11 (ale LED1 i LED2) już tak, pomiędzy TP- a V- odkłada się całe napięcie 55V. Jakieś sugestie co może być nie tak? Przelutowałem całą płytkę i dobrze umyłem, ale dalej jest to samo. Uwalone IRF540?

Powrót