A9 nie ma kompensacji temperaturowej dlatego tak się dzieje, trzeba ustawić bias w danym środowisku w jakim będzie pracował (czyt. W zamkniętej obudowie) i tyle. Albo założyć innego ipsa np. BG7, BG9, Bolta...
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Kolejna kwestia czy A9 który miałeś (swój) + Adama czy ma założone radiatorki na tranzystory? https://diyaudio.pl/showthread.php/26106-i-AMP-krok-po-kroku?p=455137&viewfull=1#post455137 załącznik + opis pkt 1.2
Chcę napisać pozytywnie o dźwięku mojego IAMPa.
IAMP OPS-4 z IPS A9 Ratchet to szczegółowo i dynamicznie grający wzmacniacz,
pod warunkiem że kolumny i źródło dźwięku są na tym samym poziomie jak IAMP.
Po podłączeniu IAMPa do dobrych głośników odkrywam na nowo muzykę a to duuuża przyjemność.
Następny w kolejce do IAMPa to IPS Cliffjumper mk.2.1
IAMP wyraźnie lepiej gra w porównaniu do Exposure 2010s
(nawet po wymianie kondensatorów w zasilaczu na Mundorfy w Exposure 2010s)
Exposure poszedł do szafy.
Cześć.
Jestem nowy na tym forum, chciałbym się przywitać.
Wpadłem ostatnio na projekt i-Amp i urzekła mnie jego idea gratuluję osobom zaangażowanym. Chciałbym jednak poradzić się, czy projekt może być dla mnie.
Nie jestem bardzo doświadczonym elektronikiem a hobbystą, ogarniam budowę prostych urządzeń (głównie arduino). Jedyną moją konstrukcją audio (aktualnie kończę) jest wzmacniacz lampowy SE na EL84 - z bardzo zadowalającym efektem. Proste prace jak recaping, renowacja starych wzmaków, regeneracja potencjomentrów, regulacje, bias - realizowałem.
Ale chciałbym spróbować wykonać coś tranzystorowego - wzmacniacz który nie musi grać głośno, ale miałby grać dobrze (akustyka, jazz, rock, czasem hard rock / stary metal, ale rzadziej).
Czy projekt I-Amp jest dla mnie? Czy to nie za duże wyzwanie? Czy lepiej zacząć od prostszych konstrukcji?
Jest to bardzo prosty przyjemny projekcik. Wybierasz wersje uproszczoną pokroju i200 czy 100m i działasz ;-) 100m na sankenach może wydawać się bardziej trafiony pod wspomnianą muzykę.
A zwykła i100 na sankenach da rade bo walają się niepotrzebnie a miałbym porównanie do OPS4 na toshibach.
Dokładnie tak jak Adam napisał. Na początek zdecydowanie i100/i100m/i200 - najłatwiejszy do złożenia i najmniej kabli![]()
Wszystkie oprócz A9-ek![]()