• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Oglądałem ofertę allegro ale tylko coś około 25mm było i grubość nie ta, a hurtownia z alu niedaleko więc..

Jak myślicie te tranzystory to oryginały czy fake? Ten na dole po lewej to oryginał na 100% A te pozostałe. Spotkał się ktoś z takim wyglądem?

Obudowa się różni, nóżki się różnią, napisy się różnią. Jeśli kupiłeś z aliexpress.com tamte 20par to za parę dałeś 5zł przy dobrym kursie. Normalne, oryg chodzą po 8-9zł.

Kupione w cybor-tech. Mam blisko tylko że kupiła mi osoba która się nie zna. Kupiłem dlatego że poprzednie które kupiłem to oryginały. A te już są inne. Z szefem rozmawiałem przez telefon potwierdził że import prosto z Japonii na ile mu wierzyć nie wiem. Cena to 5zł za szt.

Podobne są do tych sampli z tego tematu. Tylko że obudowa normalna.

Ale ładnie się lepi te nowe PCB żadnych problemów nie miałem aby dostać się i polutować trany w sposób który borys ma. Teraz mam problem jak wywiercić otwory pod IPS...

mam mały dylemat,chodzi o kondensatory 100uF/100V na szynach zasilających kolektory tranzystorów mocy ,mam sporo 470uF i bym ich użył tylko czy tak duża różnica w ich wartości nie wpłynie na działanie układu ( zamiast 400uF na szynę w tym miejscu by było ok 1,9mF)?

Ale ładnie się lepi te nowe PCB żadnych problemów nie miałem aby dostać się i polutować trany w sposób który borys ma. Teraz mam problem jak wywiercić otwory pod IPS...

Suwmiarkę raczej masz. Płytki IPS też masz. Rozstaw potrafisz zmierzyć. Zaznacz suwmiarką na radiatorze. a odległość jaka powinna być między otworami IPS a OPS masz na obrazku. (wymiary w mm)

No chyba, że nie masz suwmiarki no to nie zrobisz ;)

BINGO - Nie mam suwmiarki, tak wiem. OPS odpalony i wyregulowany. Czeka aż zjem kolacje i sprawdzę CLIFFA pod względem lutowania.
Nie było niespodzianek. Jeszcze <puk puk>

Bez podstawowych rzeczy bierzesz się do pracy.. :P

Tak w skrócie zanim wyjadę to parę ważnych rzeczy odnośnie lutowania:

- A9 radiator, blaszka 1mm. Znajdziecie w temacie zdjęcie borysa. Bez tego radiatora nie odpalać.
- CFP - tam jest PR, którym się ustawia offset na wyjściu na OPS (jak najmniejszy ustawić)
- cliffjumper r15 zworka
- vsha - C9 puste
- a9 - r33 zworka
- ops - c13,c14 - puste

Pełny poradnik z opisem krok po kroku około 27-30.07 jak wrócę i zbiorę wszystko.

Ostatnia edycja:
Zbyszek według mnie większa pojemność kondensatorów w tym miejscu nie zaszkodzi. Problem w tym czy się zmieszczą, dobrze by było żeby miały niskie ESR bo nie są blokowane foliowymi czy ceramikami.

Roman71
Ja znowu gdzies wyczytalem ze laczenie duzej ilosci kondensatorow z bardzo malym esr tez nie jest dobre.
Nowoczesne kondensatory elektrolityczne z malym ESR maja bardzo dobre parametry nawet powyzej 100kHz wiec sam sie zastanawiam czy to blokowanie jest az tak potrzebne.

Na moich plytkach (zielone dwustronne) jest raster 3.5mm fi 10,5mm i bardzo latwo wchodza tam kondensatory z rastrem 5mm. Generalnie jak sie chce to sie da.

Borys mysle że to posprawdzałeś i nie ma potrzeby blokowania. To zależy od układu, przy czestotliwosciach do 1Mhz mże nie być konieczności blokowania zasilania małymi kondensatorami. Pamietam że symasym lepiej się spisywał na zwykłych jamiconach+foliowy niż na dobrych z niskim ESR nie blokowanych. Coś tam się pojawiało jakaś szpilka na oscyloskopie.

Maly updejcik do IPS'a VSHA
Rezystor w stopniu napieciowym R3=47R mozna wymienic na 100R, co to zmienia ?
-zmniejsza sie wzmocnienie w stopniu napieciowym,
-slew rate robi sie bardziej symetryczny
-zwieksza sie zapas stabilnosci ze wzgledu na rozne mu triod roznych producentow
-dzwiekowo nie ma zadnej roznicy.

Mozna zostawic tam 47R jak nie ma 100R pod reka.

może warto przeprojektować pcb do A9 na pojedynczy wzmacniacz operacyjny.Wszak te wszelkie tzw. "kultowe" są dostepne własnie w tej wersji np.ad797 czy opa627,opa604 itd.?Sam mam dwa opa 134 czyli pojedyncze wiec po kiego wsadzać podwójne??To tak w zwiazku z nowym zbiorowym zamówieniem na pcb

Ostatnia edycja:
zbyszek
Dalem podwojny op-amp bo takie sa latwo dostepne i mozna je kupic wszedzie, na dodatek wiekszosc z nas ma wlasnie takie na stanie.
A9 byl na poczatku z pojedynczym op-ampem ale takich na stanie praktycznie nie mialem. Jak najbardziej mozna przerobic, to tylko chwilka roboty.

Powrót