• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Wg mnie chodzi o to co napisał Holgin :) Żadnego syfu u mnie nie zbiera.

Borys - mocowania do płaskownika od sterujących na OPS2 i OPS4 nie są aż tak potrzebne. U mnie na OPS4 na samych tranach jest baaaaaardzo sztywno a nikt tym machać nie będzie :)

Zobaczę na tygodniu nowego roku, uznałem, że to syf bo tak szybko wzrastało, nie musiałem trzymać ani sekundy, mogłem tak macać szybko palcem i prąd skakał, z tego co pamiętam spadek zmieniał się o 3mV

Z tego co pamietam wszystko było okej, żadna nóżka nie zwierała do radiatora. na razie nie mam dostępu do końcówek.

Przypomniało mi się jeszcze, że jak je ustawiałem, to w złą stronę skręciłem pot i był max ustawiony, ale szybko zredukowałem do odpowiedniej wartości, dziwiło mnie, że tylko radiator od sterujących był ciepły, główny w ogóle sie nie grzał (tłumaczyłem to sobie kawałkiem ładnego radiatora od fishera)

Panowie, ktoś pisał że można podłączyć OPS-IPS przewodami zamiast złączek. Mam OPS4, który będzie zamontowany na bokach obudowy. Ta ma mieć 12cm wysokości więc IPS mi się nie zmieści na radiatorze.
Jakiej grubości zastosować przewody, czy użyć podobnych złączek jak te, których używa większość do łączenia OPS-IPS tzn. goldpiny i złącza 10x1 czy może 10 pin takie jak do sygnału (takie jak w IPS na zdjęciu niżej)?

https://diyaudio.pl/i/85/6e95183ce997bf3e338bc518180bf19a_1451404155.jpg

Właśnie włączyłem moją VSHA. Mamna jakichś lampach rft, takich:

I szczerze jestem mocno zdziwiony i nieco zawiedziony. W porównaniu do tranzystorowych (A9, mad i szczególnie cliff) ostro, jakoś tak bez wyrazu. Stereofonia też gorzej. Napięcie katodowe ustawione na 1,5V. Czy aż tak dużo zależy od lamp? Kto ma jakieś inne pożyczyć na parę wieczorów?

Panowie, ktoś pisał że można podłączyć OPS-IPS przewodami zamiast złączek. Mam OPS4, który będzie zamontowany na bokach obudowy. Ta ma mieć 12cm wysokości więc IPS mi się nie zmieści na radiatorze.
Jakiej grubości zastosować przewody, czy użyć podobnych złączek jak te, których używa większość do łączenia OPS-IPS tzn. goldpiny i złącza 10x1 czy może 10 pin takie jak do sygnału (takie jak w IPS na zdjęciu niżej)?

https://diyaudio.pl/i/85/6e95183ce997bf3e338bc518180bf19a_1451404155.jpg

U siebie mam 0,50mm^2 z jednej strony tulejki od ips a z drugiej lutowany do Opsa. Na ips mam ark 5pinowy zlozony z kostki 3 i 2pin.

Ostatnia edycja:
Micwoj
Robisz wersje na ECC82 tak ??
Bo takie lampy masz na zdjeciu, wklej zdjecie jak mozesz. Lampowe wejsciowki graja bardzo dobrze, na lampach sie za dobrze nie znam ale moge powiedziec jedno, z nowymi nie mialem klopotu a z uzywanymi lub NOSami tak.
Takze ja kupuje nawet te z nizszej polki ale nowe.

Zdjęcie wprawdzie nie moje, ale to dokładnie te lampy (fotka z aukcji na której kupiłem).
Tu moje fotki:

To nie jest tak że jest dramat. Gra to wskali bezwzględnej dalej dobrze. Ale w porównaniu do pozostałych to ubogawo.
Co mnie najbardziej zdziwiło to to że ostrzej i mimo tego z mniejszą ilością detali.

Ostatnia edycja:
Daj mniejsze napięcie katodowe, 0,6V około. Poza tym najważniejsza jest lampa, u mnie gra bardzo dobrze, tak dobrze, że aż została wlutowana na stałe. Tylko ja mam ECC88 :)

Ostatnia edycja:
Lamp się nie lutuje!
Po to są podstawki. Lampy dość mocno się nagrzewają i dają duże naprężenia na płytce.
Owszem są miniaturki do wlutowania ( np 6n16b - bardzo fajna lampka ), ale i tak preferuje się zachować dość miejsca od płytki i poizolować nóżki.

Ehhhhh
No to jestem drugi z OPSem na 2 parki. :/

59bba87d8d63f8fdd2afc80ce6ef496f_1451549187.jpg
1073b1727629e5b59b8e3b340fc54b5f_1451549185.jpg
dea8259195cd19d1f1d6420b2137f977_1451549184.jpg
1b2eee5703b67e62c2209c722a7abb14_1451549181.jpg

Nic trzeba sie do domu wracac i szampana otwierac.

Szczesliwego Nowego Roku dla wszystkich !
Pozdrawiam Piter

Borys. Mam trochę naiwne pytanie. Chcę podłączyć do i-ampa sygnał z miksera Behringer X-air XR18. Czy sygnał z miksera wystarczy do wysterowania czy muszę mieć jeszcze jakiś preamp? (i-amp bez barwy).

Powrót