• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

A ja z powodu ekscesów mojego daca i iampa musiałem się zaopatrzeć w sprzęt:

Jeszcze tylko generator.
I się okazało że to wina daca a konkretnie skutek podmiany w nim opampa. Po powrocie do pierwotnego stanu wszystko ok :-)

A ja z powodu ekscesów mojego daca i iampa musiałem się zaopatrzeć w sprzęt:

Jeszcze tylko generator.
I się okazało że to wina daca a konkretnie skutek podmiany w nim opampa. Po powrocie do pierwotnego stanu wszystko ok :-)

Tak może z innej beczki, macie jakieś proste i przystępne dla amatora materiały o używaniu oscyloskopu w kontekście sprzętu audio ? Jak to robić, jak interpretować wyniki, etc.

Elektronik ze mnie żaden, ale lubię czasami się pobawić więc może bym się*czegoś nowego nauczył w wolnych chwilach ;)

Nie na temat...
Tak może z innej beczki, macie jakieś proste i przystępne dla amatora materiały o używaniu oscyloskopu w kontekście sprzętu audio ? Jak to robić, jak interpretować wyniki, etc.

Elektronik ze mnie żaden, ale lubię czasami się pobawić więc może bym się*czegoś nowego nauczył w wolnych chwilach ;)

Wiesz w ogóle do czego jest oscyloskop?

Osyloskopem mozna posłużyć sie w prostych pomiarach, moc, napięcie prad, ale jesli mozna cos więcej zmierzyć, to trzeba jeszcze umiec zinterpretować wynik, tego juz pierwszy lepszy nie wie.
Sam bym sie chętnie dowiedział więcej na ten temat

A jak z dopasowaniem we/wy? Impedancja wyjściowa miksera to 50 Omów?

Klopot z dopasowaniem wystepuje gdy impedancja wyjsciowa zrodla jest wysoka, moze ona powodowac znaczne obnizenie czestotliwosci dzialania filtru RF - po prostu moze ci ciac gore pasma. W iampie nie musisz sie tym tak bardzo przejmowac bo filtr RF jest ustawiony dosyc wysoko.

Ostatnia edycja:
Dzięki Borys. O to właśnie mi chodziło (bałem się zbytniego obciążenia źródła i cięcia pasma) .

Słuchajcie, ile mocy powinien brać iamp na 3 parach w spoczynku? Dobrze liczę że ok. 18W na kanał? Pytam, bo mój się na wszystkich wejściówkach dość mocno grzeje.
Mam radiatory 20x10x4cm na kanał i jeśli ustawię na emiterowych powyżej 10mV, to mi się robią gorące i radiatory i trafo. (powyżej 50st na radiatorze).
Jeszcze nie zmierzyłem poboru prądu, ale ciekaw jestem ile powinien mieć. Bo wydaje mi się na razie że mój żre dużo. I oba kanały zachowują się z grubsza tak samo.

Dobrze liczysz kolo 15-18W idzie z samego biasu w cieplo. Mozesz ustawic sobie 10mV albo troche mniej jak jest zbyc cieplo. Przy zasilaniu 2x60V twoj radiator bedzie zbyt maly.
Zrob kontrole pradu spoczynkowego dla swietego spokoju, tak po mniej wiecej 30-40min grania.

Adam
Idz po koleii od lewej do prawej, zamontuj sobie rezystorki 2x 15kR w przypadku zasilania okolo 2x60Vdc (lub wiecej). Na poczatek mozesz wyjac bezpieczniki.
Zeby sie ''biasowal'' stopien wyjsciowy to musi sie ''biasowac'' stopien go poprzedzajacy, czyli sprawdzanie zaczynamy od przodu wzmacniacza (czyli tam gdzie jest zlacze na plytki wejsciowe).

08e0fde5f2f8635f42db82121f1d6f8a_1447186263.jpg

Próbuję uruchomić OPSa i utknąłem przy pierwszym etapie. Nie mogę ustawić 0,8V pomiędzy R8-R5, bo po przekroczeniu 0,5V, Q10 i Q11 zaczynają się mocno grzać. Czy przy napięciu +-52VDC jest to normalne?

Robiąc test borysa mam po kolei:
PD-ND: 3,52V
R11-R12: 2.35V
R29-R30: 0,512V
Na potencjometrze 300Ohm

Pierwsze dwa pomiary wygladaja dobrze. Ostatni czyli 0.5V jest zle i tutaj szukaj problemu. Sprawdz jeszcze raz tranzystory koncowe czy ktorys z nich nie ma zwarcia i czy ktorys nie jest zalutowany nie na swoim miejscu.

Problem ogarnięty. Pad emitera tranzystora mocy był zwarty z padem kondensatora 100uF (Q7-C15).
Dzięki borys za pomoc.

Powrót