• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Ja będę budować na OPS4 ale tutaj jest akurat podany wymiar i schemat płytki w PDF. Ja szukam schematu płytek i wymiarów pod IPS VSHA ECC88 - Jest tylko w paczce .rar podany plik w PNG, ale firma wytrawiająca czegoś takie nie chce. Oni chcą ode mnie pliki PDF i wymiary płytek których nie ma.

berni, człowieku. Mam dostępne płytki lub inne osoby, a TY męczysz firmę, żeby Ci wykonała AŻ! D-W-I-E sztuki? Wiesz ile Cię taka ilość wyjdzie? Czy nie za bardzo? Prasowanki dodam na dniach - o dziwo tylko do ecc88 ich nie wstawiłem.

BIG ROMAN - żebyśmy się dobrze zrozumieli. OPS3 nowy, który będzie zamawiany ma układ od zwarciówki - więcej szczegółów napisze Borys. PSU Borysa nie będzie przerabiane pod kątem zabezpieczeń by zwarciówka z nowego OPS3 działała na nim. Do tego - jak dobrze Borysa zrozumiałem to nowy OPS3 podejdzie zwarciówką do PSU Taza - może dojdzie parę elementów między NOWY OPS3 a wejście na psu taza.

Odnośnie starego OPS3 i PSU Taza lub Borysa. OPS3 stary nie ma układu od zwarciówki - i znowu, jeśli dobrze Borysa zrozumiałem to będzie można zrobić układ na płyteczce lub na pająku ze zwarciówką który się dołączy do starego OPS3 między 2 rezy emiterowe i podepnie pod PSU Taza lub Borysa. - proszę się wstrzymać z pytaniami o tę przeróbkę. Pomysł ruszy za 3-4tygodnie.

SowaZ - wersji tej co ostatnio. Czyli leżącej. Odnośnie elementów to możliwe, że zrobię też ZZ na kity - jeszcze myślę czy wyrobie z czasem.

Micwoj - odpisałem wyżej

nik156 - z tego co mi aktualnie wiadomo to na razie nie. Ale patrz wyżej - odnośnie dorobienia małego układu.

Ostatnia edycja:
berni, człowieku. Mam dostępne płytki lub inne osoby, a TY męczysz firmę, żeby Ci wykonała AŻ! D-W-I-E sztuki? Wiesz ile Cię taka ilość wyjdzie? Czy nie za bardzo? Prasowanki dodam na dniach - o dziwo tylko do ecc88 ich nie wstawiłem.

Jeszcze dla mnie i kumpla będą potrzebne te płytki :P Jakbyś mógł to podaj też wymiar tej płytki :) Czekam na prasowanki! :)

Spoko. Pierwsza lepsza firma > satland (pomijam jakość itd), 4szt 60x70, 35um minimum, cynowanie chemiczne, soldermaska zielona,jednostronna soldermaska, jednostronne sciezki, brak przelotek, +-150 otworow, 101,30zl za 4szt.

Płytki, które mamy wyszły po 13zł/1szt (cena dla ecc88, ze względu na ilość), złocenie, 70um, wiercenie, opisówka, obustronna soldermaska niebieska, obustronne ścieżki, przelotki.

Resztę sam przemyśl.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Czyli rozumiem 65 zł za 2xIPS, 2xOPS i Softstart? :D

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeżeli będzie mniej niż stówkę to nawet teraz mogę ci napisać że zamawiam u ciebie 2xIPS VSHA ECC88, 2xOPS 4 i Softstart :)

Tak jak myślałem, bierzesz się za coś za co nie masz pojęcia i na gwałt próbujesz coś wykonać. Po co? Nie wiem. Zajrzyj w zbiorowe zamówienia na płytki, popatrz na ceny, przemyśl i podejmij decyzję. PDFy do ECC88 masz wyżej.

W skrócie. OPS4 było bardzo mało brane, wychodziło coś koło 35zł/1szt, softstart 23-25zl/1szt, itd..itd.. Temat ze zbiorowymi czeka aż go przeczytasz :) Jakie płytki mam to napisałem wcześniej.

I po trzecie - masz wszystko co potrzebujesz - pdfy czy wymiary, także nie zaśmiecajmy wątku tymi wpisami...

Ostatnia edycja:
Uważam że skoro będzie nowe zamówienie PCB to warto było by uwzględnić poprawki i mody o których była mowa w wątku.
O zasilaczu było i o OPS3. Pozostał jeszcze CFP . Według opisu Borysa , rezystor w kolektorze tranzystora T4 22kR, R16 1kR , kondek 1000uF/10V można wymienić na większy, np 2200uF/6.3V - lub dać 4 x 470uF / 6,3V.
Na płytce jest sporo miejsca.

Ostatnia edycja:
Dobrze że piszesz, bo chcę mojego przerobić na dual mono (trochę za małe jednak trafko, więc kupiłem drugie takie samo) Tylko zasilacz mi potrzebny, a tą zwarciówkę bym też chętnie dorobił. Więc przydałoby się albo dorobić tę przeciwzwarciówkę do zasilacza Taza, albo zasilacz Borysa. Stąd pytam, czy jakaś malutka pcb do tej przeciwzwarciówki wchodzi w rachubę (coś pewnie w gabarycie tej do NTC), czy jak to teraz zrobić?

@Borys, stoi coś na przeszkodzie żebyś pokazał kawalątek schematu jak to wykrywanie zwarcia wygląda?

Nie na temat...
Powoli projekt dochodzi do stopnia integracji Uniampa ;) Swoją drogą teraz widzę jaki kawał roboty kiedyś Irek odwalił.

Ostatnia edycja:
BIG ROMAN , napisałeś coś o zmianach na OPS3 i PSU - napisz o co chodzi :) "Uważam że skoro będzie nowe zamówienie PCB to warto było by uwzględnić poprawki i mody o których była mowa w wątku. O zasilaczu było i o OPS3."

Jakie trafko masz że jest za słabe ?
nie jestem.tego pewien, ale chyba niedoceniłem iampa. Przy prądzie spoczynkowym ustawionym wg instrukcji grzeje.się w spoczynku do jakichś 60st.
Trafo z jakiegoś wyższego modelu ampli kd onkyo. Jeszcze muszę sprawdzić czy zwyczajnie mi coś prądu nie kradnie, ale.chyba nie, bo tylko radiatory są ciepłe.

Nie chodzi o sam OPS3 . W każdej wersji OPS należało by dołożyć dzielnik napięcia na rezystory emiterowe do kontroli spadku napięcia na tych rezystorach .
Po przekroczeniu pewnego prądu płynącego przez te rezystory emiterowe załączy się zabezpieczenie zwarciowe w UPS.
Borys wcześnie sygnalizował taki UPS , ale temat przygasł.
Alternatywą jest wstawienie do UPS uPC1237 . Ale w obu wypadkach trzeba dożyć do OPS-ów kilka elementów.

- - - - - aktualizacja - - - - -

nie jestem.tego pewien, ale chyba niedoceniłem iampa. Przy prądzie spoczynkowym ustawionym wg instrukcji grzeje.się w spoczynku do jakichś 60st.
Trafo z jakiegoś wyższego modelu ampli kd onkyo. Jeszcze muszę sprawdzić czy zwyczajnie mi coś prądu nie kradnie, ale.chyba nie, bo tylko radiatory są ciepłe.

Te trafa z amplitunerów już same biorą 20-30 W.
Jak Ci się grzeje do 60 stopni to coś mi mówi że pograsz 10 minut i przepali się w trafie termik .

Ostatnia edycja:
Powrót