• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

BUMP!

3fdbecfab090c6988164080d75faa99b_1481219794.jpg

Jak ma grac to musi sie i swiecic oraz machac :D

Powiem cię ze nawet na na moich tlkach od ludzkiego jest zacnie. Dostawka bardzo pomogła i mody wprowadzone przez Adama85:rolleyes:

Witajcie jakie polecili byście kondesatory Elektroliczne do i-amp200.Myslałem nad Vishy,Panasonic,Niphon Gold.Czy będzie poprawa jakaś wstawiając zamiast made in china np.Vishiy?

franek

Ja uzywam tych:
http://www.tme.eu/pl/details/lls1j103melc/kondensatory-elektr-snapin-85c/nichicon/

Sa przystepne cenowo i maja 5,7A ripple.

Michnior
Napedzam narazie ukladzikiem ze stronki ESP (aktywny prostownik dwupolowkowy) bo nie mialem czasu sam zrobic. Bede musial dorobic do tego jakis uklad logarytmujacy, generalnie nie zalezy mi bardzo na samej poprawnosci wskazania. Ma ladnie machac i ma sie dac wykalibrowac na moc maksymalna, zebym widzial czy dobrze ''cisne''.
Jak bedziesz kupowal elektrolity to popatrz sobie na ''max ripple current''.

Borys ale mi nie chodzi o te w zasilaniu 10mf tylko cała reszta np.100u/63V,220uf/63V,470uf/16V,22uf/35V,47uf/35V,10uf/63V.

franek109
Ja kupuje po prostu firmowe kondy w TME, dzialaja dobrze. Odnosnie lepszosci lepszych kondow ciezko mi cos powiedziec.

Taka wstepna propozycja na VU meter ponizej:
d5ba047ec84462e1d49f73bf09d9dcc3_1481464588.jpg

Prostownik precyzyjny --> log amp --> gain amp.
Jak by ktos mogl zerknac na to czy bedzie OK bylo by super.

Gdzie można zakupić kondensatory 5pf i na jakie mają być napięcie,jaki rodzaj ich ceramiczne? Do wejściówki iamp200 Clif-Jumper,Zamówiłem części niestety nie spotkałem się z taką pojemnością kondensatora.Oraz jak sparować tranzystory Pary różnicowej 2sc2240/2sa970 czy zwykły multimetr zdoła je sparować?

składam i-PSU V6.0
i mam pewien problem chodzi o IC1, IC2,
w BOM-ie jest "MOC3032 OPTO 6pin THT Bez układu przełączania w zerze" czy jedno nie wyklucza drugiego?
jaki wy zastosowaliście IC1, IC2, ? (pytam osób które złoży i uruchomiły)

arkotik
Mozesz uzyc MOC3022 albo MOC3023, sa dostepne w TME w zakladce z optotriakami. Mozna tez dac inne, generalnie dioda w opto ma lapac od okolo 1,2Vf ( i tak faktycznie lapie).
Jezeli ktos bedzie mial klopot z zalanczaniem zabezpieczenia zwarciowego przy bardzo glosnym graniu na zestawie 4R to trzeba bedzie wymienic jeden rezystorek.

franek
Tranzystory pary roznicowej --> zwykly miernik z pomiarem hfe powinien byc wystarczajacy, jezeli bedziesz mial klopot z kupnem kondensatorow 5pF (wiem ze ciezko dostac) to np mozesz dac sobie 2szt 10pF w szereg. 10pF w MLCC juz znacznie latwiej dostac. Wejsciowka Cliffjumper ma tez taki modzik, ze dwa rezystorki w parach roznicowych mozna zastapic zwrorka , zerknij w BOM.

pozdr

arkotik
Mozesz uzyc MOC3022 albo MOC3023, sa dostepne w TME w zakladce z optotriakami. Mozna tez dac inne, generalnie dioda w opto ma lapac od okolo 1,2Vf ( i tak faktycznie lapie).
Jezeli ktos bedzie mial klopot z zalanczaniem zabezpieczenia zwarciowego przy bardzo glosnym graniu na zestawie 4R to trzeba bedzie wymienic jeden rezystorek.

OK, w spisie był MOC3032, który jest "zero cross detection" ale w opisie była uwaga, że optoriak ma nie być "zero cross detection" cow wykluczało się nawzajem.
Teraz już wiadomo co i jak :)

Musze uaktualnic dokumentacje.
W iPSU wisi dalej MOC3032 a w reszcie projektow jest MOC3023.
Juz mi ktos na to zwracal uwage, czas nie jest moim sojusznikiem. Postaram sie poprawic.

ps
W sumie 4,7pF tez bedzie zamiast 5pF sory.

Powrót