• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Chłopaki między tranzystor a łeb śruby pasowałoby dać podkładkę :)
Tak bardzo to. Jestem wychowany tak, że jak widzę np. takiego imbusa bez podkładki, to mi się źle robi ;)
U siebie w BG9 dałem duże, stosunkowo grube podkładki, jest to kosmetyka tak naprawdę, bo taki super mocny i równomierny docisk przy 3 parach byłby potrzebny gdyby ktoś chciał brać z tego 300-400W, ale mi się jakoś śpi spokojniej ;) Ale najzwyklejsze w świecie podkładki zdecydowanie powinny być..

Brak podkładek to błąd . Jak się mocno dociśnie to obudowa trana bez podkładek może się ukruszyć nawet.
Powinny być szerokie aby równomiernie rozłożyć docisk + obowiązkowo podkłada sprężynująca .

Ktoś ma może dwie szt OPA do A9? Zakupił może za dużo? I przy okazji Zenerki 15V chce w końcu tego A9 złożyć.
@gavron04 słuchałeś już? Możesz coś opisać?

A przesyłka do mnie 25zł... Muszę więcej części uzbierać, wtedy zamówię.:razz:

Mogę ci wysłać w liście. Jak coś PW.

Nik - goldpiny do Marcina sa załatwione. Opa2134 i zenerki mam. A9 odsłuch w poniedzialek.

Zamiast OPA mozecie uzyc tez ktoregos z nowych LME, np LME49720 etc etc.
Sa nawet lepsze niz OPA, ale to kwestia gustu. Generalnie OPamp ma byc bardzo dobry,szybki, i dawac sobie rade z niska impedancja na wyjsciu.

Ja mam pytanko odnośnie ledów L-934GD do cfp i Cliffjumpera, bo sobie za mało kupiłem a nie chce płacić dychy za przesyłkę:
Czy zastosowanie 3x1N4148 w szeregu ma jakis negatywny aspekt?
Czy może być dowolna dioda o napięciu 2,2-2,5V? Mam łatwo dostępną w sklepie za rogiem taką: http://www.farnell.com/datasheets/1446139.pdf użyłbym sobie z niej tylko zieloną. Też kingbright.

To inaczej. Zmierzyłem te L-934 swoim chińskim miernikiem i mają wg niego V1,97V. Mam też żółte małe diodki o takim samym zmierzonym napięciu. Mogę je dać po parze do Cliffjumpera?

Mam pytanie do Borysa czy podjąłbyś się zaprojektowania IPS na nuvistorach zamiast zwykłych lamp. Jest taka hybryda fabrcznie produkowana na nuvistorach zdaje się na nuvistorach7586
http://www.htforum.com/forum/threads/clube-musical-fidelity.113065/page-203
http://www.sempre-audio.at/Musical_...e-Art_Vollverstaerker_aus_England.id.4133.htm
Myślę że dość ciekawe i oryginalne rozwiązanie, no i brzmieniowo powinno być nieźle sądząc po firmowym sprzecie.
Mnie brakuje wiedzy żeby się podjąć takiego projektu.

Roman
Nie bede narazie mial czasu na cos takiego. Ostatni wzmacniaczowy projekcik to dwa OPS'y. Na specjalne zamowienie na 4 parki (jeszcze nie dokonczony) oraz taki bardziej uniwersalny na dwie parki. OPSy do zamontowania klasycznie lub na plasko na radiatorze (wysokosc zestawu wraz z tranzystorami to 67mm).

cd26a4d439885a59334e2aaa644e9792_1443383014.jpg
55080af14da1f8288e175e0a6dcc7f95_1443383021.jpg

EDIT:
Jezeli chodzi o radiatory z fishera to jak najbardziej polecam, jest tam naprawde kawal miecha, jakosc wykonania super.

Ostatnia edycja:
Powrót