• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Tyle albo i więcej to ma mój miernik :( Ech...
Jakbym miał toroida, to bym sobie dowinął zgodnie z radą Borysa, ale mam EI więc lipa. Spróbuję zgubić diodami. Jaki prąd? Podali 300mA +/-15%, ale to po rozgrzaniu, czy to absolutny max? Ktoś wie albo mógłby zmierzyć?

ECC88 może mieć trochę większy prąd (365mA). E88CC postaram się za chwile zmierzyć.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Moje nie przekraczają prądu podanego w dokumentacji nawet jak są zimne ale pomiar nie jest idealny.

Ostatnia edycja:
Mogę. Ale nie wiedziałem jaki nie znając prądu, a diodami mam stały znany spadek. Ale jak znam prąd to mogę.

300mA +/-15%, ale to po rozgrzaniu,

Prąd żarzenia w ecc88 - 350mA
Zimna bierze więcej, ale krótko. Dość szybko stabilizuje się prąd na grzejnikach do ok 350mA.
Wg katalogów żarzenie o ile pamiętam podają dla lamp serii E.. i radzieckich z serii 6.. 5,7 - 7V.
Małe niedożarzenie przy niewysilonym anodowym prądzie spoczynkowym nie zaszkodzi.
Lampy są "twarde". :)

Możesz dać PCC88 - identyczna z ECC88 poza właśnie żarzeniem. Żarzenie 300mA przy 7V i priorytetem jest prąd a nie napięcie jak w serii ECC.

Ostatnia edycja:
Micwoj poszukaj rezystorów 3,3 do 4,7 ohma o mocy 1W lub więcej. Daj taki rezystor w szereg z żarzeniem i dobierz sobie odpowiednią wartość przy zasilaniu z 7,4V.

A czy tam zasilanie na tym ips nie idzie właśnie przez zenerke 6.9v aby było odpowiednie nap ?

Micwoj
Daj ten odczep 7,4V (i tak troche spadnie pod obciazeniem), napiecie najlepiej zbic w tym przypadku rezystorem - bedzie robil jako taki prosty soft-start dla grzalki.

Jak żarzysz AC i dał byś diodę to miałbyś prostownik jedno połówkowy. Jak DC to możesz kompinować z diodą...

Poradnik OPS2 może się uda ogarnąć do końca przyszłego tygodnia.
Poradnik OPS4 może się uda ogarnąć do 05-06.12 .

Praktycznie to to samo co przy OPS3, polutować ustawić PR i regulować wg poradnika od OPS3.

Pozdrawiam

Jako że podobno autorów motywuje to do pracy, to się pochwalę. Ja wczoraj (a właściwie dzisiaj) tyle:

Jeszcze nie gra. Może w weekend znajdę czas na uruchomienie.

Łącząć OPS z IPS za pomocą taśmy, np 10cm.
Bardzo to wpłynie na stabilność, ktoś może testował już u siebie połączenie taśmowe?

Na moje 'oko' to kiepskie rozwiązanie.
Pytam bo będę mieć trochę kombinacji w budzie i się zastanawiam.

tomekk_ - kiedyś o to pytałem, Borys wykonał test i było wszystko w porządku, możesz poszukać w tym wątku :)

Mam małe pytanie do Borysa. Czy możesz na szybko opisać uruchomienie OPS-a na IRFP9140/240 z postu 569. Szukałem od tego momentu i nie znalazłem żadnego konkretnego opisu.

Powrót