Tak myślę można sobie raz kupić zestawić za 20-30dolków jeśli chodzi o zwykłe rezystory i kondensatory. https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=&SearchText=smd+resistor+set
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Albo i poćwiczyć ;P https://pl.aliexpress.com/item/SMT-...32801455096.html?spm=2114.13010608.0.0.vPBXcH | ![]() |
Drivery z ebay, drogo, ale pewne. Koncowe z Borysem sie udalo zakupic.Jakieś dobre źródło tych tranów ?
Ja jestem przekonany do smd tylko nie wszyscy radzą sobie z lutowaniem takich maleństw.
Problem może być też w tym że nie wszystko da się kupić w "osiedlowym" sklepie. Części sa tanie ale jak się robi już zakupy w internecie to trzeba wziąć wiekszy zapas i już suma rośnie. Jak taki zakup będzie tylko na złożenie jednej pary IPSów a reszt niewiadomo kiedy będzie potrzebna. Z THT jest tak że zawsze jest coś pod ręką, a nawet z wylutu da sie sporo pozyskać.
0805 czy tym bardziej 1206 fajnie się lutuje, 0603 przy ręcznym montażu dla wygody chyba lepiej unikać, jeszcze lepiej ze scalakami, dużo łatwiej odlutować którąś z obudową SMD 40pin, niż męczyć się z odsysaczem na DIL40. | ![]() |
Była może prasowanka albo chociaż schemat pod tą lampkę ?? mam takie dwie i chętnie bym coś po majstrował.2. Przerobilem troche wejsciowke hybrydowa (narazie z mini lampka 6n16b), jezeli to ma byc klasyka to niech bedzie, zamiast stopnia napieciowego Hitachi jest po prostu zrodlo pradowe z pojednynczym tranzystorem - tak jak to bylo dawno temu. Bedzie to klasyka sama w sobie. Prototyp jest i nie eksplodowal !!
![]()
![]()
![]()
I też wymagają większego napięcia anodowego tak jak ECC83. W tym zastosowaniu to niezbyt pożądane.6n17b są bardziej posłuszne i bardziej podobne parametrami do ECC83.
Ja przychodze do domu a tu jakas paczka lezy. Otwieram a tam w srodeczku OPS3 reaktywacja Ironhide GrandMos i kilka innych niespodzianek
W tym roku bedzie jeszcze jedna niespodzianka ale na nia potrzebuje z miesiac czasu.
![]()
A poprzednich słuchałeś może ? A to pro nie jest do podłączenia z ipsu zabezpieczenia czasem ?Borys, lecisz jak przeciąg z tymi projektami [emoji106]
Im dłużej słucham OPS5, tym bardziej mi się podoba jego dźwięk. Tak myślę, że chyba pora na drugą płytkę:razz: Kurde zawsze mi coś przeszkadza kończyć projekt, rezów nie ma, trzeba czekać
A powiedz, co podłączyć do wyjścia pro na płytce? Diode?
Bom jest zawszę dołączony do pcb jak dostaniesz od BorysaMoże ktoś podesłać na PW BOM do OPS5 lub schemat ?