• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Czy te 220pF są obowiązkowe ? Ja gram bez tych kondów na iAmp3 i mam wrażenie że jest OK.

Jak Ci się kosmicznie nie grzeje, nie masz wrażenia, że góra zaciąga ostrosciami to być może szczęśliwie Ci się trafiło, że ich nie potrzebujesz. Choć dla spokoju by nie zaszkodziły, ale wzmacniacz generalnie będzie wolniejszy więc i trochę inaczej zagra.

Czy te 220pF są obowiązkowe ? Ja gram bez tych kondów na iAmp3 i mam wrażenie że jest OK.

Ja miałem mniej szczęścia na OPS 3 :/
56b4700868861ebd63590dd4fdf55a92_1518962157.jpg

c31d0b8f3051a3b5d22a05f259e50b88_1530650228.jpg

90b60726a18de2141e4661ab52dd2628_1530650241.jpg

Czekam na trafka do żarzenia i płytkę alu, na której wszystko odpale. Było dolutowanie braków i mycie płytek.

Ja miałem mniej szczęścia na OPS 3 :/
56b4700868861ebd63590dd4fdf55a92_1518962157.jpg

Widziałem wcześniej, bardzo współczuje. Ja dość długo grałem bez żadnych kondensatorów na driverach i na szczęście nic się nie wydarzyło, ale teraz jak coś robię to zawsze daje 220 - 330 pf zależnie od końcówki.

Ostatnia edycja:
Jaki prąd spoczynkowy ustawić dla ops5 na mosfetach? uruchomienie identyczne jest jak dla ops3?

No to przy takim trafie na pewno nie ustawisz takiego biasu. Zacznij od 25mv na parę i zobacz jak się będzie grzał. Montowałes termistor?

OPS-y żyją było jeden problem z nimi ale się udało. Odnośnie ustawiania 0.8V na rezystorach robiłem jak w opisie ale wartość wahała się w okolicy 0.6V chyba że to przez żarówkę wpięta w pierwotna stronę trafa. Wsadziłem bezpieczniki i ustawiłem 25mV na parę mosfetów jutro zabieram się za ips.

Przy wpinaniu żarówki w pierwotne polecam zmierzyć napięcie sieciowe na pierwotnym żeby sprawdzić poprawność dobrania zarowki. Miałem taką sytuację, że podkręcając bias napięcie było coraz mniejsze :-D

Witam wszystkich serdecznie.
Jestem nowy na forum i jeszcze nie wiem dokładnie, jak się poruszać. Chciałem założyć nowy temat, ale nie widzę takiego przycisku. W związku z powyższym chciałem tu zapytać forumowiczów. Chciałbym zmontować i popróbować jakąś najsłabszą wersję
OPSA (max dwie pary na tranzystorach toshiba). Mam stosunkowo małe pomieszczenie i nie ma sensu budowy większego. Chciałem zapytać, czy może ktoś posiada płytkę fabryczną takiego opsa i ipsa (na tranzystorach i lampce). Chętnie bym zakupił, ponieważ nie mam zbytnio czasu skrobać pcb, a fabryka, to fabryka. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pisz do Borysa, pewnie jakieś płytki ma na stanie.
Najmniejsze to Iamp100 albo 100M - stereo z kompletem zasilaczy i zabezpieczeń na 1 pcb, na 1 parze na kanał. http://iamp.diyaudio.pl/?ops

IPSy - większość osób chyba ma po kilka zmontowanych w szufladzie, możesz od kogoś odkupić gotowca.

Dziękuję Micwoj za info.
Napiszę do Borysa i zapytam. Jeżeli ktoś posiada płytki do IPSA, to proszę ewentualnie odezwać się na priva. Kupił bym "standardową" i z lampką dla porównania. Pozdrawiam.

Polecam i-amp100 (ewentualnie 100m) fajnie to gra, zwłaszcza na basie.
Co jakiś czas na giełdzie ktoś sprzedaje jakieś ips, to pewnie coś zdobędziesz.
W IPS lampowy pchał bym się na końcu, bo jest najdroższy w wykonaniu, a znowu tak niewiadomo jak wspaniale nie gra według mnie.

Polecam i-amp100 (ewentualnie 100m) fajnie to gra, zwłaszcza na basie.
Co jakiś czas na giełdzie ktoś sprzedaje jakieś ips, to pewnie coś zdobędziesz.
W IPS lampowy pchał bym się na końcu, bo jest najdroższy w wykonaniu, a znowu tak niewiadomo jak wspaniale nie gra według mnie.

To fakt, że jak ktoś nie ma potrzeby posiadania lampy w systemie to do satysfakcji ze słuchania nie jest niezbędna :-)

Powrót