• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Witam i przepraszam, jeśli piszę w złym miejscu.
Mam prośbę, czy ktoś z obecnych na forum mógłby wskazać konkretny opis uruchomienia IAMP100M (na sankenach). Chodzi mi konkretnie o pierwsze włączenie, czyli prawidłowe ustawienie biasu. Wiem, że Borys zamieścił taki opis http://iamp.diyaudio.pl/?amplifier-first-power-up ale jakoś mało z tego wyczytałem. Przy opisie układów na 2scxxxxx toshiby jest podane, że tyle to miliwoltów na rezystorze emiterowym ma być, a tu z mosfetami nie wiem. Pewnie jest gdzieś to podane, ale jest tak dużo postów, że trudno odnaleźć. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie chcę mieć katastrofy. Z góry dziękuję

Roberto
Dla mosfetow IRFP240/9240 (9140) ustaw okolo 100mA pradu spoczynkowego - okolo 50mV w punktach pomiarowych
Mosfety toshiby 2sj201/2sk1530 --> ustaw 150mA - okolo 72mV w punktach pomiarowych

Pozdr

Borys
Bardzo dziękuję za chęć pomocy i Twoje wskazówki. Nie mniej jednak najmocniej przepraszam za wprowadzenie w błąd. Wcześniej dokładnie nie sprawdziłem i nie wiem, czemu utkwiły mi w głowie mosfety. Mam zamontowane pary 2sc3858 i 2sa1494, a więc bipolary. W takim razie muszę się trzymać opisu na stronie gawrona, a więc https://diyaudio.pl/showthread.php/26106-i-AMP-krok-po-kroku?p=468715&viewfull=1#post468715 Posiadam trafo 300W 2x35volt. Na biegu jałowym jest 2x39volt. Nie będzie chyba zbyt dużo ???. A żeby nie przedłużać i nie zabierać cennego czasu, to jakie napięcie optymalne i prawidłowe powinienem ustawić na rezystorze emiterowym ?. Z góry dziękuję za podpowiedź i jeszcze raz sorki za pomyłkę. Pozdrawiam forumowiczów.

ROBERTO
Prad spoczynkowy ustaw w punktach pomiarowych na okolo 50-100mA bedzie to odpowiednio 25-50mV. Napiecie zasilania 2x 39VDC masz dobre.

rysiu126
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ktore tranzystory sa lepsze, same tranzystory koncowe nie maja az tak duzego znaczenia. Generalnie typowych mosfetow do zastosowan audio zostalo bardzo malo na rynku wiec pozostaje rzezbienie z hexfetami IRFP (z mojego doswiadczenia trzeba je laczyc conajmniej po 2-3 parki zeby efekt koncowy byl bardzo dobry). BJT maja taka przewage ze sa bardziej liniowe i maja duzo wieksza transkonduktancje niz mosfety. Wszystko zalezy od rozwiazania ukladowego. Na popularnych IRFP tez mozna zrobic bardzo dobry wzmacniacz.

pozdr

10-20k
Na wejściu jest filtr który przy 50k zaczyna wchodzić w zakres audio. Z moich doświadczeń, to trochę słychać w stereofonii (przedtem miałem 50k, teraz mam 10k i słychać różnicę)

Z 10K jest lepiej ? miałem 100k później bez potencjometru tylko regulacja w dac mimo że to nie wskazane a wypadło lepiej brzmienie .

Witam ponownie, negocjuje z toroidami wykonanie trafa pod iampa. Mogą mi na jednym rdzeniu wykonać napięcia potrzebne zarówno do iamp100m oraz pod ips'a VSHA Classic ECC88. Muszę im powiedzieć jakie dokładnie mają być prądy dla poszczególnych napięć.
Dla iAmp100m ma być 300W przy 35V a dla napięcia 6.3V ile będzie optymalnie??

Cześć,
zastanów się, czy nie lepiej zasilić lampy prądem stałym - u mnie są duże wahania zasilania (200 - 240V), co powodowało, że przed każdym włączeniem wzmacniacza musiałem korygować punkt jego pracy...

Pozdrawiam.

Te wahania są związane z zastosowaniem jednego trafa dla obu napięć?? Jeżeli można zastosować prąd stały do zasilania lamp to czy może być użyty zasilacz impulsowy marnej jakości?? No i oczywiście jaka wydajność prądowa??

Wahania pochodzą z sieci energetycznej...., a zasilacz na transformatorze, ale przeznaczony do zasilania lamp - z tego, co pamiętam, to Borys umieszczał taki układ na forum. Możesz też poszukać w sieci - jest tego dużo.

Muszę podjąć ostateczną decyzję czy kupić dwa oddzielne transformatory czy robić dwa odczepy na jednym. Jucez Ty masz problem jak rozumiem związany z wahaniami napięcia w sieci ale chciałbym jeszcze usłyszeć inne opinie na ten temat.

Powrót