• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt Matezzzz

jak podasz mi jakikolwiek powod poza wygladem to mozesz sobie zostawic

Ooookkk to będzie jeden głośnik tylko ja górę mam 30 l a w winisd przeliczyłem że wystarczy 15l na jeden średni jaki mam. Chyba że przerobie górną część obudowy i zrobię taką wyizolowaną półeczkę na zwrotkę

Wysokotonowy który wybrałeś nie mieści się w żadnych normach jakościowych. Minimum PJtka lub nowy bliźniaczy PC.

Średniotonowy 1 sztuka - no chyba że chcesz zrobić konstrukcje 3,5 drożną( coś jak audiopsyhic ) wtedy zamiast średniaka dwa midwoofery. Swoją drogą takie rozwiązanie miało by same korzyści przy połączeniu z głośnikiem basowym na bocznej ściance. głośniki midbasowe umożliwiły by niski podział.

Głośnik basowy który wybrałem - nie potrafi grać niskiego basu - wybór fatalny do takie konstrukcji. Musisz szukać głośnika typowo subwooferowego.

Zwrotnice - pomiary. Również pochodzę z Opolszczyzny. dwóch moich znajomych z konstrukcjami na STX woziło kolumny do Studia Zap-Audio w Prudniku. Facet zrobił im pomiary i zaprojektował zwrotnice za darmo lub prawie za darmo już nie pamiętam dokładnie - bo jak twierdził miał w tym interes w postaci projektu na głośnikach którymi Handluje - który mógł sprzedać dalej. Wystarczyło że zakupili u niego głośniki do projektu.
Nie ma możliwości zrobienia poprawnej zwrotnicy bez pomiarów - niech nikt Cię nie oszuka.

No gratuluje zapału i ciekawej stolarki. Czekam ciekawe wykończenie, powodzenia.

Dziękuje Marios

Natomiast widzę że co osoba to inna koncepcja - niestety ale nie mam na tyle środków żeby zmieniać sobie głośniki, muszę przeżyć na tym co mam (oczywiście nowe wysokietony sobie kupię) teraz pozostaje kwestia zwrotki ale najpierw skorzystam z porad Pawła.

Panowie napisałem do Zap Audio i czekam może coś doradzą :) natomiast koleżka od projektowania zwrotnic stwierdził że bez problemu zaprojektuje zwrotkę do konstrukcji z bocznym głośnikiem :) ale jaja czekam teraz na wycenę

cutuje "a zwrotki to 3-drożne - 500W - robione na zamówienie"
http://allegro.pl/show_item.php?item=2984978259

zaglądnąłem z Ciekawości co to za Fachowiec - http://allegro.pl/show_user.php?uid=4474602&type=fb_all&feedback_type=fb_recvd_neg

same negatywy !! i to jakie !! - a zwrotnice z zdjęć wyglądają na stare wykopaliska z kolumn kupowane po cenie złomu a sprzedawane za 100PLN za 100g :)

Czy ty zawsze kupujesz coś bez sprawdzenia źródła ??

kolego ja nic nie kupiłem i nic nie kupuje zadałem tylko gościowi pytanie - sprawdziłem go i teraz tylko śmiejąc się napisałem że czekam na wycenę

ok rozumiem sorry
Jakieś zmiany w konfiguracji wprowadzasz, czy zostaje tak jak jest ?
z tymi głośnikami to faktycznie tylko wywalić jednego średniaka głośniki na przednią ściankę i będzie tania, skromna ale przynajmniej w miarę poprawna konstrukcja

zostaje przy tej konstrukcji - jutro wystawiam na allegrosa średniaki i niski powinny sie sprzedać jak dam ceny zaporowe . Na pewno się komuś przydadzą i zmieniam niski na sub niski, średni na nisko średniotonowy i wysoki z stx za 39 zł. Jadę z tym koksem - to moja konstrukcja taką sobie zaplanowałem i taką robię do końca :) AMEN :P

PS zmienię tylko front i wyfrezuję pod pracę głośników wewnętrzny front albo go całkowicie usunę

"amen" no i pochwalony

znaczy pochwalić chciałem, męska decyzja

chyba miałeś na myśli Pj za 34zł, nie znam stx za 39 no chyba ze ktoś tak drogo sprzedaje

co byście polecili

suby

SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP

czy

W.STX.12.2.500.8.F.S.MC

oraz

nisko - średniotonowce

GDN 17-140-8 SCX

czy

WM.STX.5.1.160.4.F.A.FC.X (GDN 15-100-4 AWX)

http://www.stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-p-pc.html tego cudaka miałem na myśli :)

---------- Post dodany o 23:41 ---------- Poprzedni post o 21:50 ----------

Panowie poradźcie w temacie jakości seryjnego wykonania, która lepsza SCX czy AWX

mam na myśli:

GDN 17-140-8 SCX czy GDN 18-140-8 AWX

no patrz, starasz sie a oni nadal swoje...

twoj pomysl wypali pod warunkiem ze sub bedzie aktywny!

AWX lepszy od SCXa.

ale AWX tylko i wylacznie kopiujac MX-140 (ok 700-800zl!)
jak ma byc taniej to SCX

Jak już patrzysz na serie AWX (F.A.FC.X) to znaczy, że jest lepsza kasa do wydania. Za jakiś czas pojawi się projekt 3W na GDWK AWX, 5' MW AWX i 10' AWX. Koszt głośników dość sporty, ale granie naprawdę dobre. Plusem 10' AWX jest dość wąski kosz jak na 10 cali (260mm) i mała skrzynka (45l). Niestety chwilowo wszystko się przedłuża, ponieważ wylądowałem w szpitalu, ale generalnie taki projekt powstanie.
Możesz też zobaczyć projekt na 8' AWX dostępny na forum.

lepiej nie zadaj pytań który lepszy czy który wybrać bo cie niektórzy tutaj zgnoją , fachowiec z allegro to pewnie któryś tutejszych fachowców

UWAGI MODERATORA
Kolego bolonietoperz - zadałem sobie trud aby zobaczyć Twoje całe 5 postów i sprawdzić skąd wynika Twoje pejoratywne nastawienie do wpisów na forum.

Różnica między Twoimi postami a tym wątkiem jest taka, że Ty nie podałeś praktycznie żadnych szczegółów swojej konstrukcji i pytałeś o porównanie dość popularnego głośnika z głośnikiem, którego prawie nikt nie zna.

W tym wątku staramy się pomóc w naprawie już popełnionych błędów i proponujemy znane już nam głośniki, wielokrotnie sprawdzone i osłuchane. Dodatkowo w przeciwieństwie do Twojego wątku tutaj wszystko wiadomo.

Co do Twojego wpisu "fachowiec z allegro to pewnie któryś tutejszych fachowców" to raczej nie sądzę aby był to ktoś z tego forum, jeśli tak to raczej się nie wychyla z tą działalnością. Jeśli nie masz na to jakichkolwiek dowodów to jest to zwykłe szkalowanie bardziej zaawansowanych użytkowników tego forum.

Jak dla mnie należy Ci się ostrzeżenie lub nawet czasowy ban - zostanie to rozstrzygnięte w naszym wewnętrznym gronie.

Powrót