Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
na wykresie widać podbicie przy ok 80Hz.
Zastanawiam się jaki efekt przyniosłoby wygładzenie górki w okolicach 800hz, tak jak to robił Troels w przy projektach na podobnych Peerlessach.
A tak przy okazji projektowania zwrotnic. Powiedzmy, ze midwoofer zaczyna grac kierunkowo juz od 2,5 khz (zmierzona pod katem charka od tego momentu zaczyna opadac). To znaczy, ze mozna go ciac na 2,5 khz, ale nie wyzej, czy ze podzial musi byc nizszy niz 2,5 khz? | ![]() |
Różnica jest duża, żeby nie mówić że ogromnaZaraz niektorzy pewnie napisza, ze to voodoo
I cale szczescie, ze mam glosnik wysokotonowy w ktorym jedynym ograniczeniem jest wytrzymalosc mocowa, bo dzieki temu moge sobie go aplikowac jak tylko dusza zapragnie
Kombinuje teraz jak dac na moj aluminiowy woofer filtr 1 rzedu
Polecam Ci zrobic jeszcze testy z tlumikiem w formie l-pada lub reza przed filtrem. Moze tez cos ciekawego odkryjesz
Nie wiem czy trochę nie przesadziłem z tym kondensatorem...
I jak zwykle mam pytanie: jakie są plusy i minusy/różnice stosowania takiego filtra wycinającego rezonans na niskotonowym (na obrazku poniżej), a stosowaniem kondensatora małej wartości równolegle z cewką.