• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt obudowy - do konsultacji

Reakcji
39
ScanSpeak D2608/913000
Satori MD60N-6
2 x SB23NRXS45-4

pojemność brutto ok 70l
wymiary zewn. 66x31x50

Co myślicie o takim podejściu do usztywnienia?

Tylna ściana ma być przykręcana (przynajmniej do czasu uzyskania ostatecznego strojenia) na 8 śrub + piankowa uszczelka.
Front z litego drewna ok 20mm wklejony na lamele i klej poliuretanowy.

1786790309053.png1786790322530.png

Chyba projekt doskonały, bo nikt nic nie napisał...

ale może jeszcze zapytam.
1. Ciąć płyty pod kątem 45 st, czy 90 st. + płyta HDF, żeby nie było widać efektu klawiszowania?
2. Czy wg Was warto wycinać te dziury, czy dla zwiększenia sztywności zostawić całą płytę w tym miejscu?

1789228557785.png

Ja nie wiem ale coś innego mi wpadło w oko.
Czy na pewno chcesz dać dwa SB23NRXS45-4 a nie wersję 8ohm?
Jaka jest powód dwóch otworów BR?

Ja nie wiem ale coś innego mi wpadło w oko.
Czy na pewno chcesz dać dwa SB23NRXS45-4 a nie wersję 8ohm?
Jaka jest powód dwóch otworów BR?
Początkowo miał być jeden, ale finalnie będą dwa podłączone szeregowo żeby wyrównać rezystancję do MD60N.

Dwa BR, żeby zachować jako-taką zdolność przeniesienia tego co napompują przetworniki niskotonowe. Jeden musiałby mieć bardzo dużą średnicę.

- dziury sa ok.
- dwa tunele o Sd takim jak jeden wiekszy tunel, beda mialy gorsze parametry, do tego masz zakret o 180 stopni, czego lepiej unikac (juz 90 stopni w przypadku BR jest problematyczne)
- przydaloby sie wzmocnienie frontu w okolicy srodka, lub po prostu dolozenie horyzontalnego wienca i wywalenie otworow.
- zacinanie na 45 stopni bedzie trudniejsze

- dziury sa ok.
- dwa tunele o Sd takim jak jeden wiekszy tunel, beda mialy gorsze parametry, do tego masz zakret o 180 stopni, czego lepiej unikac (juz 90 stopni w przypadku BR jest problematyczne)
- przydaloby sie wzmocnienie frontu w okolicy srodka, lub po prostu dolozenie horyzontalnego wienca i wywalenie otworow.
- zacinanie na 45 stopni bedzie trudniejsze
Czyli bardziej w tę stronę?

Duży ten tunel wychodzi... żeby mi tam kot nie wlazł ;)

Front będzie miał w sumie ok 40 mm grubości z czego połowa to dąb. Otwory postaram się zrobić jak najmniejsze. Wysokotonowy w zasadzie będzie wymagał tylko dziury w drewnianym froncie, bo w płycie MDF wystarczy tylko niewielkie podfrezowanie, bo zamiast Discovery D2608 będę tam montował jednak Satori TW29RN-B-8

1789244744783.png

Powrót