• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt obudowy - do konsultacji

Reakcji
39
ScanSpeak D2608/913000
Satori MD60N-6
2 x SB23NRXS45-4

pojemność brutto ok 70l
wymiary zewn. 66x31x50

Co myślicie o takim podejściu do usztywnienia?

Tylna ściana ma być przykręcana (przynajmniej do czasu uzyskania ostatecznego strojenia) na 8 śrub + piankowa uszczelka.
Front z litego drewna ok 20mm wklejony na lamele i klej poliuretanowy.

1786790309053.png1786790322530.png

Chyba projekt doskonały, bo nikt nic nie napisał...

ale może jeszcze zapytam.
1. Ciąć płyty pod kątem 45 st, czy 90 st. + płyta HDF, żeby nie było widać efektu klawiszowania?
2. Czy wg Was warto wycinać te dziury, czy dla zwiększenia sztywności zostawić całą płytę w tym miejscu?

1789228557785.png

Ja nie wiem ale coś innego mi wpadło w oko.
Czy na pewno chcesz dać dwa SB23NRXS45-4 a nie wersję 8ohm?
Jaka jest powód dwóch otworów BR?

Ja nie wiem ale coś innego mi wpadło w oko.
Czy na pewno chcesz dać dwa SB23NRXS45-4 a nie wersję 8ohm?
Jaka jest powód dwóch otworów BR?
Początkowo miał być jeden, ale finalnie będą dwa podłączone szeregowo żeby wyrównać rezystancję do MD60N.

Dwa BR, żeby zachować jako-taką zdolność przeniesienia tego co napompują przetworniki niskotonowe. Jeden musiałby mieć bardzo dużą średnicę.

- dziury sa ok.
- dwa tunele o Sd takim jak jeden wiekszy tunel, beda mialy gorsze parametry, do tego masz zakret o 180 stopni, czego lepiej unikac (juz 90 stopni w przypadku BR jest problematyczne)
- przydaloby sie wzmocnienie frontu w okolicy srodka, lub po prostu dolozenie horyzontalnego wienca i wywalenie otworow.
- zacinanie na 45 stopni bedzie trudniejsze

- dziury sa ok.
- dwa tunele o Sd takim jak jeden wiekszy tunel, beda mialy gorsze parametry, do tego masz zakret o 180 stopni, czego lepiej unikac (juz 90 stopni w przypadku BR jest problematyczne)
- przydaloby sie wzmocnienie frontu w okolicy srodka, lub po prostu dolozenie horyzontalnego wienca i wywalenie otworow.
- zacinanie na 45 stopni bedzie trudniejsze
Czyli bardziej w tę stronę?

Duży ten tunel wychodzi... żeby mi tam kot nie wlazł ;)

Front będzie miał w sumie ok 40 mm grubości z czego połowa to dąb. Otwory postaram się zrobić jak najmniejsze. Wysokotonowy w zasadzie będzie wymagał tylko dziury w drewnianym froncie, bo w płycie MDF wystarczy tylko niewielkie podfrezowanie, bo zamiast Discovery D2608 będę tam montował jednak Satori TW29RN-B-8

1789244744783.png

Cięcia pod 45 to dużo lepsze rozwiązanie. Większa powierzchnia klejenia i do tego brak klawiszowania. Pomijając że mi wymiary całkowicie nie leżą to wzmocnienia ok.
Br na pewno jeden - po prostu dobrze dobrany.
Co do doboru przetworników się nie wypowiem. Dla średniaka wypada zrobić osobną komorę. Dla wysokiego ja zawsze też robię mimo wszystko, by nie obrywał ciśnieniem od niskich choć przy br to nie jest jakiś problem. Koniecznie frezy pod głośniki. Jeśli ten dąb nie jest Ci potrzebny do wyglądu to unikaj klejenia różnych materiałów i daj sam mdf.

W tym przypadku kopułka średniotonowa ma swoją komorę więc nie trzeba. Ciekawy jestem jak to gra.

Cięcia pod 45 to dużo lepsze rozwiązanie. Większa powierzchnia klejenia i do tego brak klawiszowania. Pomijając że mi wymiary całkowicie nie leżą to wzmocnienia ok.
Koniecznie frezy pod głośniki. Jeśli ten dąb nie jest Ci potrzebny do wyglądu to unikaj klejenia różnych materiałów i daj sam mdf.
No właśnie chciałem w tym przypadku trochę uprościć i ciąć na 90, ale w sumie argument o powierzchni klejenia jest nie bez znaczenia - szczególnie, że w przypadku MDF będzie wtedy kontakt ciętego z ciętym, więc powinno lepiej trzymać.

Ten dąb tylko ze względu na wygląd. Zrobiłem już dwa zestaw z naturalną dechą na froncie i bardzo mi się takie połączenie podoba. Tu chcę dać czarną skórę na obudowę + dębowy front.

Powrót